“Hoe langer je stopt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt”

Hallo allemaal! Hier is weer een prachtig ervaringsverhaal, dit keer van iemand die zijn ervaringen graag deelt omdat (ik citeer) hij nooit verwacht had dat de impact van stoppen zo groot zou zijn. En dat doet hij dag voor dag, met een gezonde dosis wijsheid en optimisme. Heel mooi om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik geef opleidingen aan volwassenen. Veelal opleidingen om mensen te motiveren om bepaald gedrag te veranderen. Daarnaast geef ik opleidingen in communicatie.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak?
Bier! Aangezien ik in België woon en een notoire bierliefhebber was. Duvel was een constante. Stella Artois was ook bijna altijd in huis. Soms dronk ik wel eens een week niets. Een week was dan van maandag tot vrijdag. In het weekend ging er altijd wel iets in. Eigenlijk kan je stellen dat ik zo goed als dagelijks dronk. Tenzij er iets te doen was, nooit erg veel. Eén Duvel of een Stella. Maar wel bijna elke dag. Na het werk ging het eten gepaard met een biertje, gewoon om wat te bekomen van de dag.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt?
131 dagen, dus zo’n vier maanden. Een zalige tijd!

Was dit je eerste poging?
Eigenlijk wel. Al heb ik altijd een speciale band gehad met alcohol. Net zoals ik zeer graag rookte, waar ik ondertussen 12 jaar mee ben gestopt, vond ik drinken ook fantastisch. Ik kon het ook zeer goed. Alleen stoppen ging minder goed. Zodra ik begon was ik de grip op het rempedaal behoorlijk snel kwijt. Ik wist eigenlijk al lang dat ik ooit zou moeten stoppen omdat het anders wel eens verkeerd zou kunnen aflopen. Het bewustzijn was er dus al even.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen?
Altijd wel iets. Nu kan ik niet stoppen want volgende week is er dit te doen, daarna dat… En daarna stop ik. Waarna er natuurlijk altijd wel weer iets anders te doen was. Drinken was eigenlijk iets wat je leerde op de voetbalclub in het dorp waar ik opgroeide. Een lange tijd dronk ik vooral in gezelschap en op evenementen, maar uiteindelijk werd het drinken en “degusteren” (proeven) van speciaal bier een soort van hobby.

Begin 2015 vond ik mijn broer die zelfmoord had gepleegd. PTSS was het gevolg. Mijn “hobby” hielp mij om het wat draaglijker te maken. Lange tijd was bier dus eigenlijk een soort medicijn. Voor mijn trauma volg ik reeds enkele jaren therapie. Ik bleef echter drinken omdat het mij zogezegd hielp. Ondertussen kon ik mij tijdens etentjes of feestjes, behoorlijk van de planeet drinken. Ik plande het zelfs. Eerst inpilsen, daarna wat wijn bij het eten en daarna aftoppen met een vracht bier. Het besef dat ik beter zou kunnen stoppen bleef echter altijd in mijn hoofd rondzwerven.

Waarom heb je uiteindelijk toch de knop omgedraaid?
Begin juli organiseerden we thuis een barbecue met een aantal vrienden. Tijdens de voorbereiding in de namiddag gingen er al wat “Stellakes” in. Tijdens het aperitief 3 bieren van 9% alcohol. Daarna dronken we met z’n drieën bijna 5 flessen leeg. Ik was compleet van de kaart. Zelden was ik zo dronken. Ik liet mijn vrouw alleen opdraaien voor alles. De dag erna besloot ik te stoppen. 2 dagen later moest ik op het werk Frans spreken, maar mijn hoofd was nog steeds troebel. Het ging dus niet erg goed om na te denken. Zo’n kater was het dus.

In de dagen na mijn beslissing begon ik op het internet lezen over stoppen met alcohol. Ik luisterde ook veel podcasts. Dat hielp mij allemaal. Enkele dagen werden een week en zo ging het verder. En ondertussen drink dus 4 maanden al niet meer.

Wat heb je tot nu als grootste voordelen ervaren?
De frisheid in mijn hoofd! En de massa’s tijd die ik heb. Vroeger moest ik plannen. Bepaalde zaken moest ik doen voor ik begon te drinken. Nu kan ik doen wat ik wil, wanneer ik wil. En ik kan rijden wanneer ik wil.

Ik was vroeger altijd moe en had altijd het gevoel dat ik mezelf moest voortslepen. Dat is helemaal weg. Ik heb meer energie dan ooit. Waar mijn hersenen vroeger in de amateur reeksen speelden, spelen ze nu in de hoogste klasse. Altijd fris. En razend snel.

Een voordeel is ook dat ik me geen zorgen meer hoef te maken of er drank in huis is. Ik werd vroeger wel eens nerveus als de koelkast (bijna) leeg was. Er zijn alleen maar voordelen. De relatie met vrouw en dochter is beter. Ik ben iemand anders dan wanneer ik dronk. Je denkt dat drank je helpt om het leven gemakkelijker te maken, maar niets is minder waar!

Wat mis je het meest?
Eigenlijk niets. Soms krijg ik wel even zin om iets te drinken, maar dat gaat heel snel weer voorbij.

Wat mis je het minst?
Veel. Katers, nadorst, stinkende bek, stress… En de verdoving! Verdoven zal alleen nog gebeuren bij operaties.

Wat drink je als alternatief?
Water, alcoholvrij bier, san bitter. Alcoholvrije gin. Eigenlijk is water goed.

Als je van alcoholvrije alternatieven verwacht dat ze hetzelfde smaken als de variant met alcohol, kom je bedrogen uit. Maar alcohol is geen vereiste om te spreken van bier. Bier kan dus perfect bestaan zonder alcohol. In Brussel brouwen ze Pico Nova wat zeer lekker is. En ook in Nederland kunnen ze lekker alcoholvrij bier brouwen.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik denk niet dat ik ooit nog zal drinken. Enerzijds omdat ik niet meer verdoofd ben. Anderzijds omdat ik weet dat ik moeilijk kan stoppen zodra ik begin te drinken. Al bekijk ik het dag per dag. Zo ben ik begonnen en ondertussen ben ik al 131 dagen verder.

Wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Begin met op zoek te gaan waarom je wil stoppen. Stop niet omdat andere mensen willen dat je stopt. Ga zelf op zoek naar een reden. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, lukt het vanzelf.

Misschien lijk je je houvast te verliezen zonder drank. Gaandeweg vind je wel iets nieuws om je aan vast te houden.

Als je veel dronk heeft drank ook wel je persoonlijkheid bepaald. Je moet jezelf dus opnieuw uitvinden. Je zal worden geconfronteerd met eigenschappen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Dat zorgt voor onzekerheid. Die onzekerheid ebt echter weg.

Je zal je dus op een onbekend pad begeven. Snel zal je echter merken dat je op plaatsen komt waar je eerder bent geweest. Dat geeft je zelfvertrouwen. Oh ja, als je denkt dat drank je vertrouwen geeft dan kan ik je verzekeren dat dat niet zo is. Hoe langer je stopt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.

Ga op zoek naar jouw reden en je kan vertrekken op de reis van de vrijheid. Laat je niet ontmoedigen door moeilijke etappes. Veel succes!!!

 

Wauw, heel erg bedankt voor dit waardevolle advies! Dat geeft moed om diezelfde stap te maken. Heel mooi van je. En prachtig om te lezen hoe jij tegenwoordig in de wedstrijd zit. Als ik dit zo lees kan ik niet anders zeggen dat dit een geweldige beslissing van je is geweest. Ga vooral zo door, en geniet enorm van je zelfverworven vrijheid en tijd. Je hebt het dubbel en dwars verdiend!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaring over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply