“Hoe kwam ik in het ziekenhuis?”

Hier wederom een heel eerlijk ervaringsverhaal van iemand die de knoop doorgehakt is en is gestopt met alcohol. Hoe fijn, en hoe knap! Zeker als je al 30 jaar gewend bent om veel te drinken, is dit een prestatie van topformaat:

 

Wat doe je in het dagelijks leven
Ik ben een vrouw van 54 jaar en woon samen met mijn partner. In het dagelijks leven werk ik fulltime op een makelaarskantoor.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk wijn, wit of rosé. Verder niet, ik was een echte wijnliefhebber. Ik kon enorm drinken en dan ook echt mateloos. Na twee wijntjes was er geen rem meer, met alle gevolgen van dien. Na het uitgaan, dronken thuis komen en nog een flesje open trekken. Een longdrink glas vol gieten tot aan de rand zodat mijn partner dacht dat het limonade was. Doordeweeks regelmatig afspreken en aan de wijn. Een of twee keer per week in mijn eentje een flesje wijn doordeweeks. En elk weekend een avond naar het café of restaurant met 2 flessen wijn.

Ik drink al vanaf mijn twaalfde jaar. Verder drinkt er bij mij niemand van mijn gezin. Ik vond het ook bij mij horen. Feesten, lachen gezellig (met drank op). Ik was erg verlegen en die roes vond ik heel prettig. En dat 30 jaar lang!

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
48 dagen. Niet lang, maar ik ben er al lang mee bezig om naar dat punt toe te werken. Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met stoppen door mezelf steeds meer regeltjes op te leggen. Eerst: niet meer op maandag, dinsdag en woensdag. Daarna alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Daarna geen wijn meer in huis halen. Dan alleen na 22.00 uur, enzovoort.

Was dit je eerste poging?
Ja

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Mijn sociale leven, het vele uitgaan en de vriendinnen die allemaal drinken. Vaak liet ik me toch overhalen en ik gebruikte ook de minder fijne tijden als excuus: ik heb wel een wijntje verdiend! Maar ook de onzekerheid in een groep. De zin “na 2 wijn is het overal leuk” heb ik vaak geroepen. Je gaat met een drankje op voorbij aan moeheid, geen zin, intuïtie, etc.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De keren dat ik dronk, ook in de twee jaar dat ik minderde, dronk ik fors. Ik was van de vrouwen altijd degene die het meest dronk. Elke ochtend daarna schaamde ik mezelf en die schaamte werd groter dan het plezier van het eerst tipsy worden tot aan stomdronken. Toch vergat ik dat telkens weer of blokte ik het. En maat houden kan ik niet. Elke keer dezelfde fout maken bracht mij uiteindelijk toch dichterbij het besluit om te stoppen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik heb geen spijt en schaamte meer. Ik hoef me niet meer af te vragen wat er de laatste uren was gebeurd, hoe ik was thuisgekomen. Had ik nog ruzie gemaakt met mijn partner? Hoe kwam ik aan die bult, schram, blauwe plek, gebroken pols? Hoe kwam ik in het ziekenhuis??

En wat mis je het meest?
Het ontspannende drankje na een drukke week, even het hoofd leegmaken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Door de alcohol heb ik verschillende ongelukken gehad. Ik ben tegen een boom aangereden, tegen mijn huis aangereden. Over de kop gegaan met de auto naast iemand die ook te veel gedronken had. Gênante vertoningen, niet meer op mijn benen kunnen staan. Gevallen. Niet normaal meer kunnen praten. De kwaaie dronk naar mijn partner toe. Niet productief zijn op je werk.

Bij spijt achteraf zette ik voor mezelf op een rijtje wie ik te kort had gedaan. En afspraken verzetten of afzeggen. Smoesjes verzinnen. En als je een afspraak wel door liet gaan, er als een lor bijzitten terwijl mensen hun best hadden gedaan! Ook naar mijn partner toe. Verschrikkelijk!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Niet drinken. Ik wil dit het niet meer voor mezelf. Ik heb geen moeite met niet drinken. Ik ga wel gelegenheden uit de weg met drank. Ik ben erachter gekomen dat de sociale druk lastig is.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Suikervrije drankjes, gember bier, soms een alcoholvrij wijntje, thee.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet drinken. Ik wil er ook niet al te krampachtig over doen en wil best een glaasje champagne meedoen bij oud en nieuw of een bruiloft.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Niet drinken werkt het best. Het voornemen “ik hou het bij twee wijntjes” heb ik vaak geprobeerd maar is mij nooit gelukt.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik zou zeggen: doen! Je wordt weer degene die je diep van binnen bent.

 

Ik had het al eerder tegen je gezegd, maar hierbij nogmaals: ontzettend bedankt voor het delen!! Ik denk dat dit verhaal heel herkenbaar zal zijn voor veel mensen, en gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. Daar ga je zoveel rust, trots en zelfvertrouwen voor terugkrijgen!

Mijn enige advies dat ik je nog mee zou willen geven is dit: doe voorlopig echt nog niet mee aan dat glaasje champagne bij oud en nieuw of een bruiloft. Ik durf te wedden dat dan meteen weer alle alarmbellen “feest!” gaan rinkelen in je hersenen en voor je het weet ben je weer helemaal terug bij af! Dat zou al je moeite teniet doen, en dat is eeuwig zonde. Voorzichtigheid kent geen tijd, zeker na een gewoonte van 30 jaar! Dat kun je maar beter niet onderschatten.

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook een keer zijn of haar ervaringen met stoppen willen delen: heel graag!! Vul dan even je e-mailadres achter op deze pagina en ik stuur zo snel mogelijk de vragenlijst naar je door.

Leave a Reply