“Hoe kon iemand zo afglijden?”

Voor velen van ons is alcohol een rode draad in het verhaal van ons leven. Maar ook een rode draad kan je gewoon doorknippen! De schrijver van het ervaringsverhaal van deze week heeft zijn leven op het juiste moment bijgestuurd, en daarmee laat hij maar weer eens zien dat het nooit te laat is om het anders te doen. Beter voorkomen dan genezen. Heel mooi om dit inspirerende verhaal te lezen: 

 

Alcohol was vanaf mijn 16e jaar een manier om te ontspannen. Een ontsnapping van de werkelijkheid realiseer ik mij zoveel jaar later.

Uit een gezin met een gescheiden moeder en drie broertjes was het vroeger niet makkelijk. Als oudste kwam er veel druk op mijn schouders. Eigenlijk kon ik dat op twaalfjarig leeftijd niet aan. Veel gevoelens had ik altijd onderdrukt. De pijn van de scheiding en het schuldgevoel kon ik nooit een plekje geven.

Toen ik het uitgaansleven ontdekte, ontdekte ik ook de werking van alcohol. Ik kon wegvluchten van de negatieve gedachtes. En door te drinken kreeg ik enorm veel zelfvertrouwen. Tegelijk opende het nieuwe hoofdstukken. De onzekerheid verdween en een nieuwe wereld openbaarde zich. Alcohol was vanaf dat moment altijd aanwezig.

Vanaf mijn 16e jaar ging ik vrijwel elk weekend stappen. Ook ging ik op jonge leeftijd werken als kok. Ik kreeg oudere vrienden die ik leerde kennen tijdens het werk in de horeca. Daarbij kwamen ook meteen de feesten en de liters alcohol om de hoek kijken. Het kwam nooit in me op dat bier of alcohol in het algemeen slecht was, hoezo? Ik functioneer verder toch prima? Ik had veel sociale contacten en m’n gezondheid was tip top in orde.

Ik ging veel naar de sportschool en duwde de gewichten weg alsof het niets was. Doordeweeks dronk ik niet zoveel (maar in het weekend haalde ik dat biertje wel weer dubbel in). De jaren passeerden in vogelvlucht waarin ik vrijwel geen weekend miste zonder een biertje. Op 33 jarige leeftijd stapte ik in het huwelijk en kregen wij onze eerste kind. Wow!! Dit gaf mijn leven zoveel betekenis.

Tijdens het huwelijk bleef ik wel drinken. Ik leefde van weekend naar weekend. Op maandag, dinsdag en woensdag dronk ik vaak niet. Mits ik natuurlijk een slechte dag had of, iets te vieren had. Op donderdag was ik vaak in mijn hoofd al bezig met vrijdagmiddag. Dan moest er namelijk een koud biertje klaar staan voor als ik uit mijn werk kwam. Een lekker koude Duvel. Het liefst twee of misschien wel alle vier. Met een paar halve liters achter de hand begon ik mijn vrijdagavond. Het weekend was begonnen.

En toen werd het 2017. Ik ga op bezoek bij een vriend die ik kende vanuit mijn horeca periode… even bijkletsen. De koelkast lag zoals gebruikelijk weer vol met bier. Voor mij zat een schim van een ooit krachtig persoon. Een man met messcherpe analyses en gevatte humor, daar stond hij altijd om bekend. Hij had een goede baan, een mooi huis en had een prachtig gezin. Persoonlijk spiegelde ik mezelf altijd met hem. Nu was hij weg bij zijn gezin. Van succes was geen sprake meer. En hij zat moederziel alleen in een appartement.

Hoe kon iemand zo afglijden? Alles was weg! Tijdens onze gesprekken vertelde hij dat hij voor de alcohol had gekozen boven zijn gezin. Ik snapte dat niet. Maar zoek dan toch hulp man! Dit word je dood! Het leek hem allemaal niet te raken. Ik kon hem ook niet meer bereiken. Heb ik dan de afgelopen jaren niets alarmerends over het hoofd gezien. Tuurlijk! Ik zat er natuurlijk zelf middenin. Alcohol was er altijd, ook bij hun thuis… De gevaren zag ik simpelweg niet. Ik was die avond blijven slapen. De volgende dag ging ik enigszins nuchter weer naar huis. Door de gesprekken ging ik met een erg slecht gevoel de deur uit.

Twee weken later ging de telefoon, en kreeg ik het bericht dat mijn goede vriend was overleden.

Dood 44 jaar, oorzaak acute leverfalen.

Langzaamaan begon ook ik in te zien dat ik eigenlijk veel te veel dronk. Kort na het overlijden stopte ik een halfjaar met alcohol in de wetenschap natuurlijk dat het maar tijdelijk is. Maar ik was er wel van overtuigd dat een alcoholpauze goed zou zijn voor mij. Gelukkig was het half jaar snel voorbij. Het ging me eigenlijk makkelijk af. Dit moest ik maar weer uitbundig vieren met nog meer alcohol dan voorheen.

Elke dag schoten de beelden en gesprekken van mijn oudere vriend door mijn hoofd. En had ik stiekem wel door, dat het ook met mij de verkeerde kant op ging. Ik wilde het bier laten staan en daarvoor in de plaats wodka gaan drinken. Dat was immers goedkoper maakte ik mezelf wijs. Bullshit natuurlijk! Wodka was lastiger te controleren. Je rook het niet. Daarbij komt dat je de hoeveelheid om je te verdoven makkelijker kan aanpassen naar de behoefte. Ik schrok dat deze gedachten bij me opkwamen.

Voor mijn werk kom ik veel op locaties waar verslaafde mensen wonen. Ik heb daarbij schrijnende gevallen gezien. “Je zal toch maar zo eindigen” zei dat kleine stemmetje in mijn hoofd telkens weer.

Ondertussen is het september 2021, vader van twee kids en gelukkig nog steeds getrouwd met dezelfde lieve vrouw. Steeds vaker werd ik er van doordrongen dat ik mijn drinkgedrag moest aanpakken. Ik zocht informatie op over alcoholmisbruik. Ik had toen ook gelezen dat kinderen vaak van huis uit mee kunnen krijgen dat alcohol de normaalste zaak van de wereld is en dat daarbij wederom een nieuwe generatie op zal groeien met het idee dat alcohol geen gevaar vormt. Daar schrok ik van. Mijn kinderen zijn nu nog klein en ik wil ze kunnen wijzen op de gevaren, maar hoe kan dat nou, als je op vrijdag dat sprintje naar de koelkast doet en op zaterdag met gemak 8 halve liters en een paar Duvels achterover slaat? En op zondag een fles wijn.

Ik had ondertussen ook veel lichamelijke klachten opgebouwd. Ik wilde mij weer fit voelen. Na 25 jaar alcoholmisbruik was het tijd om het roer radicaal om te gooien. Ik wilde het niet meer. Ik was het moe. Mijn kinderen verdienen het goede voorbeeld. Een verantwoordelijke vader die gezond is en helder in zijn kop. Ik besloot toen om accuut te stoppen. De Alcoholvrijheid-App heeft me hier enorm mee geholpen.

Inmiddels ben ik 2 jaar en vier maanden verder. Dit is de beste keuze uit mijn leven geweest.

De afgelopen jaren ben ik een totaal andere man geworden. Ja, het was moeilijk de eerste maanden. Maar de kunst is om in je hoofd te herhalen dat je het niet nodig hebt. Het is vergif en het richt enorm veel schade toe.

Ik heb nu rust gevonden in mijn hoofd. Ik hoef me niet meer druk te maken of de koelkast wel vol genoeg is. Ik sta nu 24 uur per dag en helder van geest paraat voor mijn gezin en onze omgeving. Alcohol heeft ruimte moeten maken voor rust, gezondheid en spiritualiteit en mijn eigenwaarde heeft een enorme boost gekregen.

Sorry, dit was misschien een lang verhaal, maar ik vond het tijd deze met jullie te delen in de hoop dat het anderen zal helpen om iets te kunnen veranderen in het leven…

 

En daar ga ik wel van uit man, wat een prachtig, ontroerend en indrukwekkend verhaal heb jij meegemaakt zeg. En wat ontzettend mooi dat je er die mooie plotwending aan toegevoegd hebt om het anders te gaan doen. Alcoholvrijheid is inderdaad moeilijk in het begin, maar volgens mij is het wel echt de beste formule voor een happy end. Dus van harte gefeliciteerd met de beste keuze uit je leven! Aan jou, maar ook zeker aan je gezin. Goed voorbeeld doet goed volgen, en wat dit betreft mag je absoluut heel trots zijn op jezelf. Complimenten!

En heel erg bedankt dat je je verhaal hier met ons wilde delen. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply