Hoe is het om een jaar geen alcohol te drinken?

Sodeknetters wat ben ik trots! Wat ooit begon als een onvoorstelbaar kansloze onderneming, blijkt nu één van de beste beslissingen uit mijn leven te zijn geweest. Mijn plannetje was om in heel 2018 geen alcohol te drinken. Veel mensen verklaarden me voor gek (inclusief ikzelf), maar nu na de jaarwisseling kan ik vol trots terugkijken op een jaar waarin ik dat toch maar mooi voor elkaar gekregen heb. En stiekem is dat me zó goed bevallen, dat ik ervoor gekozen heb om die actie voor onbepaalde tijd door te zetten. Overweeg je zelf ook om dat drinken een beetje aan te pakken, of ben je gewoon nieuwsgierig hoe dit avontuur me is vergaan? Lees dan vooral snel verder!

Is het moeilijk om geen alcohol te drinken?

Als ik eerlijk ben: ja, maar gelukkig wel alleen in het begin. Het is best lastig om die eerste stap te maken en het uit je sociale systeem te krijgen, maar daarna wordt het toch echt stukken makkelijker. Net als toen ik vijf jaar geleden ooit stopte met roken, was ik er in het begin heel bewust mee bezig om niet te drinken. Alles waar ik normaal gesproken een biertje bij dronk, moest nu opeens anders. Het doorbreken van de gewoonte was in het begin wel even moeilijk, maar gelukkig hoef je elke gewoonte maar één keer te doorbreken. Daarna is dat al gebeurd.

Maar ook die allereerste stap is lastig: het (h)erkennen dat je misschien toch meer last hebt van alcohol dan dat het je oplevert. Heel lang weet je dit stiekem ergens wel, maar omdat het nooit tot significante problemen leidt is de noodzaak er nooit om er echt werk van te maken. Daardoor lijkt geheelonthouding een heel drastische maatregel en zo blijf je altijd maar drinken. Tenzij je een maniertje vindt om over die hobbel heen te stappen. Voor mij was dat gewoon even streng zijn.

Waarom heb jij die stap genomen om niet meer te drinken?

En deze kijkt naar andere verslavingen dan de sigaret.

Dit boekje heeft mij ooit geholpen om te stoppen met roken. Aanrader!

Zelf ben ik 5 jaar geleden gestopt met een hardnekkige verslaving: roken. Dat was toen ik op mijn dertigste vader zou gaan worden. Nadat ik 15 jaar lang ambassadeur ben geweest voor de sigaret, vond ik het welletjes en heb ik met behulp van dit briljante boekje de gewoonte kunnen doorbreken. Daar ben ik Jan Geurtz nog steeds dankbaar voor, want het mooie van dat boekje is dat hij uitlegt wat een verslaving is, hoe het je lijf voor de gek houdt en hoe je er ook gewoon zelf vanaf kunt stappen. Nu geloof ik dat mijn lijf best wel verslavingsgevoelig is, en in de loop van 2017 begon ik deze verslaving ook te herkennen in mijn drinkgedrag. Daar ging het me dan niet zo zeer om de alcohol, maar ik besefte me opeens dat ik misschien wel eens simpelweg verslaafd kon zijn geworden aan bier. En net als met de sigaret, kan je daar dus ook gewoon op elk goed moment mee stoppen. Waarom dan niet met oud en nieuw? En zo werd deze stap gemaakt. Inmiddels is dat alweer meer dan 2000 dagen geleden en geniet ik nog elke dag van die keuze. Ook een aanrader!

Hoe hou je het vol om geen alcohol te drinken?

Voor mij helpt het om streng te zijn en hard de knoop door te hakken. Alles of niets. Gek genoeg is het een stuk makkelijker om een heel jaar niet te drinken, dan slechts een maandje of een paar weken. En de andere kant van het spectrum (helemáál nooit meer drinken) schiet ook zijn doel voorbij. Een jaar is moeilijk maar overzichtelijk, maar helemaal nooit meer drinken is eng en onvoorstelbaar. Een jaar is precies goed. Door de lat voor jezelf hoog te leggen, hoef je gelukkig tot ook niet steeds excuusjes te vinden voor die bijzondere feestjes waar je normaal gesproken ‘toch écht wel moet drinken’. Denk hier bijvoorbeeld aan een bruiloft, carnaval, je verjaardag, een festival, nieuwjaar, een Slotconcert van Rowwen Hèze). Ik heb ze allemaal gehad maar als je toch weet dat je pas volgend jaar weer gaat drinken, hoef je je niet eens bezig te houden met excuusjes. Het zit er nou eenmaal niet in en dat is wel zo makkelijk.

Maak een trofee voor jezelf!

Daarbij helpt het om jezelf een prijs of wat leuks voor te houden. Omdat dit een prestatie is waar je zelf de kampioen in bent, mag je jezelf daar ook best voor in het zonnetje zetten! Ik heb dat gedaan door aan het begin van deze actie schaamteloos een beker voor mezelf te laten maken. Daar heb ik de meest kansloze trofee gekozen die ik maar kon vinden, compleet met plakkaat (“Kloos Pilsloos 2018 – Wat een gast!”) en een schatkistje om hem in te bewaren. Deze trofee heeft me het hele jaar uit liggen dagen. Het kan je namelijk écht niet gebeuren dat je zoiets kansloos voor jezelf laat maken, en dat je hem dan niet eens verdiend hebt! Die schaamte moet en zal je voorkomen, en dat hielp mij er op lastige momentjes best doorheen. En nu is dit al de tweede prijs die ik mezelf deze week heb kunnen overhandigen. Hoe vet is dat? Maar je kan natuurlijk ook iets anders verzinnen: een reisje, een tablet, of andere leuke dingen. Als het maar bijzonder is.

Welke trucjes heb je nog meer voor lastige momentjes?

Naast een kansloze trofee, hielp het mij ook om voordat ik stopte een lijstje te maken van alle nadelen die je ervaart van drinken. Hier stonden bij mij bijvoorbeeld de katers op, maar ook het dikker worden, minder scherp zijn, passiviteit, niks nuttigs meer doen na wat biertjes, etcetera. Als je eenmaal gestopt bent, blijft het heerlijk om dit lijstje er zo nu en dan bij te pakken. Dan zie je wat je allemaal verdiend hebt, en dat is niet niks. Als extraatje kan je ook nog eens bijhouden hoeveel geld je bespaard door geen drank te kopen. Want ook al is het heel makkelijk om goedkoop en/of gratis te drinken, over het algemeen ga je er zeker geld mee besparen.

Hoe gaat je omgeving ermee om?

Het stoppen met alcohol wordt allemaal nog extra lastig gemaakt door het feit dat drinken nou eenmaal een heel erg maatschappelijk geaccepteerde gewoonte is. Sterker nog, af en toe lijkt het er zelfs wel op dat het van je verwacht wordt dat je gezellig meedrinkt. Als je daar opeens mee stopt mag je dat wel even uitleggen. Vooral in het begin vond ik dat nog wel eens lastig op borrels en feestjes, maar op een gegeven moment weet iedereen het wel en vanaf dan is de sociale druk weg en wordt het makkelijker. Nu hoor ik veel vaker de complimenten en ‘dat zou ik ook eens moeten doen’. En dan blijkt die sociale druk opeens helemaal nergens meer op te slaan.

Kan je niet gewoon wat minder gaan drinken?

Toch verbaasde het me wel hoe ontzettend veel mensen je in het begin proberen te ‘helpen’ om toch nog vooral door te blijven drinken. Ik heb volgens mij alle smoesjes en excuusjes wel gehoord: “anders drink je toch alleen in het weekend? alleen op oneven weken? Alleen op feestjes?”. Natuurlijk is dit allemaal heel goed bedoelde raad, maar ik voor mijzelf heb ik gemerkt dat al die smoesjes gewoon niet werken, en voor hen evenmin. Bovendien blijf je altijd bezig met het afwegen van excuusjes en redenen om te mogen drinken en daarmee hou je die gewoonte waar je nu juist van af wilt komen nodeloos in stand. Het is veel makkelijker om het drinken helemaal uit je systeem te krijgen, dan om er juist obsessief mee om te moeten gaan. Ik heb voor de makkelijke manier gekozen, en met succes.

En wat heeft het je dan allemaal opgeleverd?

Als ik nu terugkijk op het afgelopen jaar, kan ik vol trots zeggen dat het me veel gebracht heeft. 2018 voelt in elk geval als misschien wel mijn beste jaar ooit. Hieronder een aantal van de succesjes.

 • deze website, met elke dag nieuwe content! Geen uitzonderingen door feestjes en borrels: je bent elke dag productief!
 • geen katers! Want zelfs met dit geweldige recept voor een kater, heb je hem uiteindelijk toch liever niet.
 • 10 tot 15 kilo afgevallen (los van de calorieën die je niet drinkt, is een dieet veel makkelijker vol te houden zonder drank)
 • meer hardlopen dan ooit (maar liefst 3 keer per week, en dit jaar kan dit ook na werkborrels of terrasjes)
 • ik sta scherper op mijn werk, en daar bereik je meer mee
 • thuis ben ik nuttiger bezig in mijn vrije tijd (to-do lijstjes maken mij niks meer!)
 • ik kan nu ook van andere drankjes dan bier genieten als ik na een drukke dag op de bank plof
 • ik geloof oprecht dat ik leuker ben voor mijn gezin
 • ik kan altijd in de auto stappen, dus ook in noodgevallen of naar feestjes
 • en nog vele andere dingen (maak daarvoor een lijstje!)

En natuurlijk is het ook niet een en al feest:

 • je gaat niet opeens magisch vroeg naar bed, dus ik ben nog steeds wel eens moe
 • in plaats van bier koop je opeens allemaal andere alcoholvrije meuk (met veel suiker) zoals Bundaberg en Radlers.
 • borrels en feestjes zijn toch echt wat minder leuk. Het is kansloos om te erkennen, maar zonder drank als sociaal glijmiddel kletst het toch gewoon wat minder lekker. En de echt werkelijk leuke mensen zijn dan opeens op twee handen te tellen lijkt het wel
 • je mist het groepsgevoel en de binding die je kan krijgen door samen te gaan drinken
 • op feestjes en in restaurants moet je ineens na gaan denken over wat je eigenlijk wilt drinken, in plaats van dat je altijd zomaar blindelings ‘bier!’ kon roepen.

Kan je het aanraden?

Zelfs met deze nadelen: jazeker! Je wordt er gewoon zo veel scherper, nuttiger, trotser en slanker van door dat drankje simpelweg te laten staan. En het leuke is dat je er eigenlijk helemaal niets voor hoeft te doen, alleen maar wat voor te laten. Het is een paar maandjes afzien, maar met een beetje doorzettingsvermogen heb je er daarna oneindig veel plezier van. Gun het jezelf!

En ga je nu weer drinken?

Nope! Al met al is dit hele geintje me zó goed bevallen, dat ik geheel tegen mijn verwachtingen in lekker doorga met mijn drooglegging. Als het eenmaal uit je systeem is, is het helemaal niet meer moeilijk en pluk je er alleen nog maar de vruchten van. Zeker met mijn aanstaande gezinsuitbreiding in het verschiet, wil ik het mezelf niet nodeloos ingewikkeld meer maken. Bovendien is mijn voornemen voor 2019 om vooral lekker door te blijven werken aan deze prachtige website. Spontaan doorzakken gaat daar zeker niet bij helpen.

Dus, ook na deze jaarwisseling blijf ik heerlijk pilsloos. And proud of it!

Wat een gast!

 

Mocht je nieuwsgierig zijn naar mijn verhaal over stoppen met roken, dat kun je hier lezen. Enjoy!

6 Comments

 1. Anke June 20, 2021
  • Alcoholvrijheid June 20, 2021
 2. Dennis August 16, 2021
  • Alcoholvrijheid August 21, 2021
 3. Petra January 11, 2022
  • Alcoholvrijheid January 12, 2022

Leave a Reply