“Het was pure ellende als ik dronk”

Als je stopt met drinken is het belangrijk dat je voldoende rust pakt en de tijd neemt om dicht bij jezelf te blijven. Neem de tijd en wees je bewust van de voordelen die een alcoholvrij leven je te bieden heeft. De schrijfster van het verhaal van deze week is dat in elk geval heel goed aan het aanpakken. Een goed begin is immers het halve werk:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben zorgkundige en werk parttime in een rusthuis op een afdeling met dementerende bejaarden.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral rosé wijn of porto. Eerst gewoon alleen in het weekend, later ook op mijn vrije dag en uiteindelijk zelfs alle doordeweekse dagen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik 75 dagen gestopt.

Was dit je eerste poging?
Zeker niet, ik heb reeds 30 dagen in de psychiatrie gezeten en ben al enkele keren vanzelf gestopt. Pas nu lijk ik de knop echt omgedraaid te hebben en aanvaard te hebben dat ik geen alcohol meer kan drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik had geen doel meer, zag het allemaal niet meer zitten. Ik zat in een depressie waar ik steeds verder in wegzakte.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Elke keer als ik iets dronk, was mijn rem kapot waardoor ik niet kon stoppen. Het ergste waren de incidenten door mijn alcoholgebruik. Ik ben vaak in contact gekomen met de politie, had black-outs en wist ‘s morgens niet meer hoe de vorige avond afgelopen was. In het ergste geval werd ik agressief door de drank, waarna ik door de politie meegenomen werd om in de cel te ontnuchteren.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ervaar het leven nuchter en heb geen zwarte gaten meer. Ik ben fitter, energieker en heb vooral weer levenslust en doelen.

En wat mis je het meest?
Niks. Het was pure ellende als ik dronk, er was niks positiefs aan. Zelfs de vlucht om de realiteit te ontvluchten mis ik niet. Ik word nu geconfronteerd met de waarheid, maar ik vlucht niet meer. Voor elk probleem is een oplossing, maar drank helpt niet.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De misère die het me in teweeg bracht.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb afleiding gevonden in diamond painting, en ik ga ook wekelijks naar de psycholoog. Twee maal per week ga ik naar de AA. Ik ga met de fiets naar mijn werk en zoek zo mijn ontspanning op. En ik probeer tijd voor mezelf te nemen om dingen te klimatiseren. Op een moeilijk moment zoek ik ook afleiding en ga ik weg uit de omgeving. Meestal ga ik dan wandelen en bel ik naar een vriendin of ga ik bij haar langs.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink zeer veel water. Om af te wisselen drink ik ice tea of thee. Ik ben volledig van alcohol afgestapt en drink ook geen 0.0.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet. Ik heb geen probleem met mensen die alcohol drinken, maar voor mezelf wil ik ervan afblijven. Ik wil me steeds herinneren aan waarom ik gestopt ben en wat alcohol met een persoon doet.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het is een lange weg, maar waar een wil is, is een weg. En weet goed: je bent niet alleen. Samen staan we sterk en kunnen we de drankduivel verslaan.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Het leven is zoveel beter, nuchter zonder alcohol. Ik kan me beter concentreren, ik slaap weer beter en ook zonder alcohol kan ik genieten van het leven. Vandaag drink ik niet, doe jij met me mee?

 

Nou, zeer zeker absoluut! Ik moet er echt niet aan denken om weer terug te gaan naar die onzinnige bak ellende. Wat heerlijk dat jij ook die stap voor jezelf hebt gezet, en ik vind het heel knap hoe je bewust je rust pakt en hulp zoekt daar waar nodig. Met die instelling ga je er helemaal komen. Ga zo door!

Echt, heel erg bedankt voor je mooie bijdrage. En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply