“Het was nooit genoeg”

Er bestaat geen drugs die meer sociaal geaccepteerd is dan alcohol. Dat zie je overal om je heen, maar dat merk je misschien nog wel het meest als je er zelf mee stopt. “Ah joh, eentje kan toch geen kwaad?” Nou ja, wel dus… kijk bijvoorbeeld maar naar het ervaringsverhaal van deze week. Gelukkig gooit hij het nu over een andere boeg, maar zijn reis naar alcoholvrijheid ging niet zonder hobbels:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als content creator/E-learning ontwikkelaar. Ik ben getrouwd en we hebben twee fantastische kinderen van 1 en 3. De afgelopen 25 jaar heb ik een strijd gevoerd tegen mijn verslaving(en) en nu ik eindelijk nuchter en clean ben zou ik graag mijn verhaal willen delen, enerzijds voor mezelf omdat het fijn is en lastig om erover te praten, anderzijds omdat ik er graag andere mensen mee wil helpen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Mijn record is 2 liter wodka (en daar ben ik niet trots op). De laatste jaren dronk ik gemiddeld 2 speciaal biertjes en 5 glazen wijn per dag. Ik kom uit een gezin waar alcohol heel normaal is. Al vrij jong mochten ik en mijn broertje drinken en dat deden we dan ook als we de kans kregen. Ik heb altijd veel onrust in mijn hoofd gehad en alcohol en cannabis waren eigenlijk de enige dingen samen met sporten waar ik rustig van werd. Het liep vrij snel uit de hand, en werd al snel dagelijks drinken en blowen.

Na een wilde periode met veel feesten, drank en drugs (xtc, coke), heb ik de laatste dag op een all-inclusive vakantie in Mexico met het gezin een delirium gekregen. Toen wist ik niet wat het was en dacht dat ik dood ging, maar later heb ik geleerd dat het een delirium was. Ik kreeg hallucinaties, een niet te stoppen stem in mijn hoofd en angstaanvallen, meerdere keren per dag. Het heeft maanden/jaren geduurd en het enige wat hielp tegen de angst was drinken.

Rond mijn dertigste ben ik naar Oostenrijk gegaan om skiles te geven en daar werd ook enorm veel gedronken. Waar collega’s wel eens een dagje rustig aan deden, ging ik elke dag vol gas. Toen ik terugkwam in Nederland ben ik een aantal keer van baan en vriendin veranderd en bleef ik veel drinken en blowen en gebruikte ik regelmatig harddrugs. Toen ik een serieuze baan kreeg en een leuke vriendin ging het tijdje wat beter, maar het liep toch steeds weer uit de hand waardoor ook die relatie stukliep.

Ik had wel echt rock bottom bereikt, toen ik zonder relatie in een anti kraak huis terecht kwam. Ik had me ziek gemeld van werk en was alleen maar aan het drinken. 5 à 6 flessen wijn per dag en beginnen als je wakker wordt… Ik had toen hulp gevraagd aan mijn broertje en was op een zaterdagavond op de spoedpost van het ziekenhuis beland. Toen ben ik gestopt op wilskracht en bij de Jelinek terecht gekomen, maar voor mijn gevoel heb ik niks aan die behandeling gehad. De laatste jaren ging het af en aan. Soms dronk ik een periode helemaal niks, dan langzaam weer beginnen met een wijntje in het weekend en al heel snel veranderde dat weer in elke dag drinken en blowen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Blowen doe ik al een jaar niet meer en met alcohol ben ik nu vier maanden gestopt, zonder hulp en uit mezelf. Niet op wilskracht maar omdat ik voor het eerst echt zeker weet dat ik nooit meer wil drinken.

Was dit je eerste poging?
Nee! Ik heb zeker meer dan 100 pogingen gedaan en ben altijd weer terug gevallen. Ik heb de afgelopen jaren verschillende praktijkondersteuners en psychologen versleten, die allemaal aangeven mij niet te kunnen helpen. Ik heb nog het meest gehad aan de boeken en podcast van Jan Geurtz die uitlegt dat je niet je gedachten bent.

Ik heb me voorgenomen door mijn ervaringen met hulpverlening om wel echt mensen te willen helpen, wat de situatie dan ook is. Daar is het nu nog misschien te vroeg voor, maar door mijn verhaal te delen hoop ik anderen tot hulp te kunnen zijn en wie weet wat de toekomst brengt.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik wilde het drinken niet opgeven. Iedereen in mijn omgeving drinkt, al mijn vrienden en familie. En ik heb altijd geleerd om mezelf te belonen met alcohol, in het weekend, vakanties… nou ja, altijd.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik heb twee kleine kinderen, heb altijd veel gesport en wil nu echt duurzaam fit en hopelijk oud worden. Ik wil gewoon mijzelf zijn en niet meer iemand onder invloed.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Mijn betere sportprestaties, ik ben vrolijker, ik heb betere slaap, betere relaties. Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen.

En wat mis je het meest?
Het voelt soms uitzichtloos, alsof je niks meer kan vieren. Je kan niet meer vluchten en moet overal mee dealen. Dat kan soms erg lastig zijn.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers! Haha, nee, vooral het altijd moeten. Altijd bezig zijn met het volgende glas. Het was nooit genoeg. Die onrust is nu verdwenen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ademoefeningen, mediteren, sporten, een massage nemen of naar de sauna.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Water met verse limoen.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil nooit meer drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
De boeken van Jan Geurtz hebben mij erg geholpen! Ik vind het fijn om veel podcasts, Youtube, boeken over alcohol, voeding, training enz enz te luisten. Dit doe ik al jaren en heeft mij erg geholpen om een reëel beeld te krijgen. De podcast van Renen van Collum is een enorme aanrader! Hubermanlab, Tim Ferris, Paul Saladino, Rich Roll, Jordan Peterson en nog veel meer!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Dat moet je helemaal zelf weten. Stoppen op wilskracht is erg lastig. Je moet het echt oprecht niet meer willen. Weet dat er meer is dan je gedachten, die gaan weer voorbij. De drang om te drinken wordt steeds minder. Realiseer je dat je letterlijk gif drinkt en dat als alcohol vandaag de dag als nieuw product op de markt zou komen, het 100% verboden zou worden. Het is ook de enige drugs waarbij als je ermee ophoudt, mensen vragen wanneer je weer gaat beginnen…….

 

En dat is en blijft inderdaad een ongelofelijk bizar iets ja! Ik denk dat dat ooit nog wel zal veranderen hoor, maar zoiets kost gewoon jaren. Laten we hopen dat wij die dag ooit nog mee mogen maken, en in de tussentijd beginnen we gewoon lekker bij onszelf. Dag voor dag, op naar alcoholvrijheid. Goed bezig!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! Ik denk inderdaad dat je hier mensen mee helpt, dus heel fijn dat je dat voor anderen overhebt. En mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar verhaal willen delen op Alcoholvrijheid: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Pete October 21, 2023

Leave a Reply