“Het was een opstapeling van ellende”

Iedereen heeft toch wel eens een kater en iedereen doet toch wel eens iets doms? Dat is een zin uit dit ervaringsverhaal, en die slaat echt de spijker op zijn kop waarom die sociale druk het ons zo moeilijk maakt om van alcohol af te stappen. Maar dat iedereen het doet, hoeft gelukkig echt niet te betekenen dat jij het ook moet doen. Integendeel! En ik zal jullie nog een geheimpje verklappen: lang niet iedereen doet het meer. Er is immers ook een andere, veel fijnere optie: alcoholvrijheid! Lees die andere (inmiddels meer dan 150) ervaringsverhalen er bijvoorbeeld maar op terug. Alcoholvrijheid ligt voor iedereen voor het oprapen, dus doe er je voordeel mee. Hierbij weer een mooi verhaal dat je hopelijk wat extra kan motiveren:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven werk ik fulltime en probeer ik gezond en fit te blijven door lekker veel te sporten. Dit sporten ben ik wel veel meer gaan doen sinds ik niet meer drink.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk alleen pils en af en toe speciaalbier. Ik dronk trouwens bijna nooit alleen, altijd met vrienden. Dit was standaard elke vrijdag, zaterdag, zondag en soms op woensdag. Het aantal drankjes varieerde van een paar biertjes tot bijna coma toestand. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen, maar als ik achteraf terugkijk denk ik dat het soms niet veel scheelde. De laatste jaren merkte ik steeds vaker dat ik een binge-drinker begon te worden.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik (sinds oktober) een heel jaar alcoholvrij!

Was dit je eerste poging?
Het was zeker niet mijn eerste poging. Ik heb het eerder geprobeerd. Wel eens een maand en ook wel eens drie maanden, maar het ging vaak weer fout als ik op vakantie was met vrienden. Op dat moment lijkt alles nog onder controle, maar binnen een paar maanden zat ik weer in mijn oude patroon.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik ben nog vrij jong (rond de 30) en ik ken letterlijk niemand die niet drinkt. Het stoppen met drinken voelde voor mij als het toegeven of erkennen van een probleem. Andere vrienden/familie zagen het niet of vonden het normaal, waardoor ik al snel dacht dat het wel mee viel. Toen ik tegen sommige vrienden vertelde dat ik ging stoppen begrepen ze het niet, want ja, iedereen heeft wel eens een kater en iedereen doet wel eens iets doms.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Het was een opstapeling van ellende. Ik heb in mijn telefoon een notitie bijgehouden, en elke keer dat ik baalde van mijn drinkgedrag heb ik hier iets over geschreven. De echte druppel was het missen van een bruiloft van een goede vriend. De avond ervoor had ik zoveel gedronken dat ik echt alleen maar twee dagen op de bank kon liggen. Kotsmisselijk vol met schaamte van mijn gedrag en nog pijn omdat ik van mijn fiets was gevallen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De voordelen zijn eigenlijk heel simpel. Als je niet drinkt krijg je geen kater, doe je geen domme dingen en heb je een betere nachtrust. En natuurlijk krijg je meer tijd. Ten eerste omdat je minder lang blijft uitbrakken in je bed, maar je bent ook veel productiever op de dag. Ik ben ook wel weer deze zomer naar festivals geweest en dan merk je dat je echt maar helft uitgeeft aan consumptiemunten t.o.v. de jaren dat ik wel dronk. Ook blijft je stoelgang veel beter.

En wat mis je het meest?
Een beetje die roes of het licht aangeschoten zijn. Alcohol kon voor mij echt wel een sfeermaker zijn. Het gaf voor mij verbinding, een soort groepsgevoel. Ik ben heel blij met alle leuke avonden met alcohol die ik in mijn jeugd heb meegemaakt en zou niet weten of die net zo leuk waren zonder drank. Maar voor nu is het wel klaar.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Ik mis het minst de domme dingen die ik gedaan hebt. Het niet nakomen van afspraken. Af en toe een beetje hoofdpijn en het verdoen van mijn tijd. Door alcohol bleef ik altijd hangen tot het einde, ookal was het niet heel erg gezellig.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Als ik het even moeilijk heb met drinken pak ik weer mijn telefoon en lees ik mijn notities waarin staat waarom ik wilde stoppen met drinken. Eigenlijk gebeurde dit vooral het eerste half jaar. Na 6 tot 8 maanden is bij mij het verlangen naar alcohol enorm gedaald.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thuis drink ik graag gewoon aardbeienlimonade. Heel saai misschien, maar ik vind het lekker. Bij vrienden of feestjes kies ik meestal voor 7-up/Sprite. Dit is net even iets minder zoet als cola. Ik drink ook wel 0,0 en alcoholvrij bier, al ben ik daar pas na ongeveer een half jaar mee begonnen omdat ik dacht dat het een valkuil kon zijn en zag het als valsspelen.

Er zijn overigens 3 soort alcoholvrij/arm bier namelijk:
– 0,0 bier. Zie je voornamelijk in Nederland dit is dus echt 0,0%
– Alcoholvrij / Isotonisch / sport bier, die is meestal < 0,5% bier. Door de brouwmanier is het mogelijk dat er een restant alcohol in zit, maar meestal verwaarloosbaar. In ieder geval nooit meer dan 0,5%. Deze hoeveelheid alcohol kan trouwens ook in rijp fruit zitten. Mede om deze reden zie ik het als “veilig”.
– Alcoholarm bier is meestal 2% (dit is voor mij een No-Go)

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Het bevalt mij prima zonder alcohol en ik zie eigenlijk geen reden om weer te gaan drinken. Tegenwoordig is er veel alcoholvrij bier beschikbaar en vind deze ook goed van smaak. Tenminste, ik weet niet eens meer hoe bier met alcohol smaakt, dus vergelijken kan ik niet meer. Een heel enkele keer schiet ik nog wel in de stress als ik bij een nieuwjaarsborrel ineens een glas champagne in mijn hand krijg, maar ik sta nu sterk genoeg in mijn schoenen om deze te weigeren.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ja ik heb best wel wat tips die mij geholpen hebben. Waarschijnlijk staat de meerdereheid ook wel op de website van Alcoholvrijheid, maar deze hebben mij geholpen:
– Alleen motivatie is niet genoeg. Probeer uit te zoeken waarom je drinkt, waarom het fout gaat en waarom je wilt stoppen. Schrijf dit op en wanneer je moeite hebt met volhouden lees dan wat je opgeschreven hebt.
– Zorg dat je de eerste 3 maanden gewoon geen alcohol in huis hebt.
– Probeer in het begin moeilijke situaties te voorkomen. Je gaat toch geen Spa blauw drinken in de kroeg.
– Besef dat het soms moeilijk kan zijn, maar geloof mij het wordt beter!
– Vertel het je beste vrienden zodat ze weten waarom je stopt, maar laat ze wel in hun waarde en probeer het niet te groot te maken, want voordat je het weet voelen ze zich aangevallen door hun eigen drinkgedrag.
– Zorg voor afleiding, in plaats van alle podcasts over alcohol in 2 dagen te luisteren ga naar buiten, sporten of doe iets creatiefs. (mijn podcast tips: “Eerlijk over alcohol” en “Wat wil je drinken”)
– Er zijn steeds betere 0,0 biertjes. Zelf vind ik de Afligem wit 0,0 erg lekker.
– Wees lief voor jezelf. Geef jezelf af en toe een compliment of schouderklopje. Het klinkt heel raar, maar ik merkte dat ik voor mijzelf veel te hard was. Het was alles of niets en dat hou je niet vol. Wil je naast stoppen met drinken ook nog afvallen? Prima maar doe één ding tegelijk!
– Van het bedrag wat ik bespaarde door niet te drinken heb ik een sporthorloge gekocht. Ik geniet meer van het sporten, ik hou van de data die eruit komt en elke keer dat ik naar mijn horloge kijk geeft het me een trots gevoel dat ik onafhankelijk ben van alcohol.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Je verwacht misschien dat ik nu zeg dat je moet stoppen, maar nee. Stop alleen als je dat echt wil. Er moet voldoende motivatie zijn om de eerste maanden door te komen. Voor veel mensen is de motivatie ‘gewoon proberen’, ‘minder ellende’ of ‘bewijsdrang’, maar probeer dit verder uit te kristalliseren. Mij heeft het boek ‘Succesvol minderen of stoppen met alcohol’ van Michael Niclaus daarbij geholpen. De titel van het boek vind ik wel wat misplaatst. Minderen van alcohol vind ik niet realistisch. Stoppen daarentegen wel.

 

Dankjewel voor je verhaal, en zeker ook je prachtige en waardevolle tips! Daar kan ik me echt volledig in vinden hoor. En wat je aan het einde zegt zit ook wel een belangrijk punt in: minderen met alcohol is voor mij ook nooit een optie geweest, en naar mijn mening smeer je het leed daarmee alleen maar onnodig uit. Het is veel makkelijker om niet te drinken dan om een klein beetje te drinken. Goed, je moet even keihard door die zure appel van de eerste maanden heen, maar daarna wordt het inderdaad zoveel makkelijker en dan zijn de spelregels tenminste duidelijk. Dat geeft wel zoveel rust, en alleen dan kan je net als jij de voordelen van échte alcoholvrijheid plukken. Absoluut een aanrader!

Dus nogmaals ontzettend bedankt dat je dit mooie verhaal met ons hebt willen delen, en geniet van je welverdiende gezondheid en energie. Ga ervoor met dat sporthorloge! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Debora Kyndt November 25, 2023
    • Alcoholvrijheid November 25, 2023

Leave a Reply