“Het was altijd wel tijd voor een wijntje”

Wat begint als een dry january, kan zomaar veranderen in de rest van je leven. Want als je eenmaal de voordelen van alcoholvrijheid proeft, dan smaakt dat toch gewoon naar meer? Het lastige van een maand is alleen dat die eindstreep iets te dichtbij is. Hoe langer je stopt, hoe fijner die vrijheid namelijk wordt. Mijn tip aan iedereen die dry january doet, is eigenlijk deze: plak er gewoon nog een maand aan. En nog een. Net zoals de schrijfster van het verhaal van deze week, en wie weet wil jij dan straks ook helemaal niet meer terug. Think about it! En laat je vooral ook inspireren door haar verhaal:

 

Vanaf dat ik alcohol mocht drinken, heb ik dat gedaan. Ik dronk van alles en nog wat, en had altijd periodes waarin ik bepaalde drankjes dronk. Dan kan je denken aan Breezers, boswandeling, en bessenjenever. Toen ik dat goed kon ging ik vanaf mijn 18e naar whiskey-cola, vodka-redbull en shotjes. Daarna ging ik over naar lambrusco, bier en wijn. En als ik dronk werd ik ook altijd dronken, omdat ik nooit kon stoppen en nooit tussendoor een frisje nam. Vanaf mijn 16e werkte ik in de horeca en dronk ik als ik op stap ging. Ik kon vanaf dat ik studeerde ook veel drinken. Ik zat in de feestcommissie en werkte altijd in de horeca naast mijn studie, en na het werk ging ik meestal op stap. Dat deed iedereen. Het viel niet op en ik denk dat ik mij ook niet bewust was van de hoeveelheden die ik dronk. Ik heb vaak katers gehad en veel gekotst. Ach ja, dat hoorde er in mijn beleving gewoon bij.

Toen ik ging werken, ging ik ook ieder weekend op stap en had ik een druk sociaal leven. Toen ik 30 werd werd ik serieuzer. Ik kreeg een vaste relatie en kinderen. Ze zijn nu 4 en 7. Ik ging nauwelijks op stap, maar ik dronk wel, voornamelijk wijn of bier tijdens het stappen. Het was altijd wel tijd voor een wijntje. Nadat ik de kids heb gekregen moesten er wat kilo’s af. M’n coach zei toen dat ik moest stoppen met wijn drinken. Nou, dat vond ik onzin. Ik had tenslotte al geen druppel gedronken tijdens de zwangerschappen. Maar ik werd mij wel bewuster van alcohol en ik kon ook niet meer tegen die katers. Het leek wel of die telkens erger werden. Tevens kon ik als ik had gedronken moeilijk slapen. Nachten lag ik wakker. Dit is ook als je kinderen hebt zo, maar het wordt bij mij door de alcohol versterkt. Als de ochtend dan begon met de drukte dan had ik het gevoel alsof ik er al een halve dag op had zitten. Dit is natuurlijk geen fijn begin van de dag.

Ik heb toen een keer meegedaan aan dry januari, puur om te testen of ik verslaafd was. Nee joh, dit kon ik gewoon.. pfff, zo gezegd zo gedaan. Met vlag en wimpel gelukt. Maar ja ik merkte ook dat ik fris en fruitig was. Toen sprak ik met mijzelf af dat ik alleen in het weekend zou drinken. Maar je raadt het al, het weekend begon op een gegeven moment steeds eerder… en ik heb gewoon het probleem dat ik niet kan stoppen met drinken na 2 wijntjes. Kon ik dat maar…

Daarna ben ik nog ergens een maand gestopt, maar daarna was ik toch gezwicht tijdens een feestje. Dat vond ik het ergste destijds: niet drinken in een omgeving waarin gedronken wordt. Inmiddels heb ik bijna een jaar niet gedronken. Ik ben gestopt tijdens dry januari, omdat ik een vreselijke kater had van oud en nieuw waar ik voor mijn doen niet eens megaveel gedronken had. Ik ben dit jaar ook 40 geworden en ben veel met zelfontwikkeling en spiritualiteit bezig. Daar vind ik echt niet meer bij passen. Ook kon ik hele gaten in m’n geheugen hebben en hele gesprekken niet meer weten, of dingen slecht onthouden. Daar had ik vaker last van en het stoorde mij.

Na dry januari kwam short februari, toen iets met maart en daarna heb ik heel bewust de keuze gemaakt om te stoppen. Inmiddels had ik alle boeken die over stoppen met drinken gaan verslonden, podcasts geluisterd en mij aangesloten bij sober in life. Ik sliep weer, ik had geen watten meer in mijn hoofd met opstaan en ik had een beter humeur.

Nu kan ik altijd overal naartoe, op welk tijdstip dan ook want ik ben altijd nuchter. Ik heb gesprekken die ik onthoud, ik vind dronken mensen echt mega irritant (op een gegeven moment omdat ze in herhaling vallen en toch altijd weer gaan proberen of je toch niet gezellig een glaasje mee wilt drinken) en ik vind het geen probleem dat ik niet meer tot het einde blijf (wat ik vroeger wel deed; sterker ik deed het licht uit) omdat ik weet dat ik bijvoorbeeld moe ben of ergens niets meer te zoeken heb. Ook kan ik gewoon naar feestjes en festivals en doe het prima op 0.0. Ik kan keuzes maken die voor mij goed zijn, en voor mijn kinderen is het een goed voorbeeld. Nee hoor, ik mis helemaal niets van alcohol.

Ik heb geen alcohol meer nodig om lekker in mijn vel te zitten. In het begin merkte ik wel veel weerstand, vooral door mensen in mijn omgeving. Nu ben ik zo sterk dat het mij echt helemaal niets meer boeit wat iemand ervan vind. Ik ben er zo blij mee dat ik nooit meer terug wil. Ik heb bijna een jaar erop zitten en heb dus bijna alles al meegemaakt zonder alcohol, en heb het niet gemist. Als je mij dit 3 jaar geleden had gevraagd had ik je voor gek verklaard. Ik vond mensen die niet drinken heel saai. Nu denk ik “jeetje wat zijn mensen die drinken gevangen”. Je maakt geen bewuste keuzes meer vanuit jezelf, want je bent onder invloed van alcohol en ik denk dat heel veel mensen zich dat niet beseffen.

Een paar quotes die ik heel erg herkenbaar vind voor mijzelf zijn: “ik dans nog steeds op de tafels, alleen val ik er niet meer af”, en “Alcohol borrows happiness from tomorrow…”. Die laatste heb ik ook in de keuken op het raam geschreven en zie ik iedere dag.

Bedankt voor het platform Alcoholvrijheid. Dat is ook zeker het afgelopen jaar een inspiratiebron voor mij geweest.

 

Nou, jij anders heel bedankt voor het volgen van Alcoholvrijheid en het gebruiken van mijn app! En natuurlijk heel erg bedankt voor je verhaal, heel leuk dat je dit voor ons op papier hebt willen zetten. En heel erg fijn dat je al een jaar alcoholvrij bent zeg. Dat is nog maar het begin. Gefeliciteerd met die fijne beslissing!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Rita January 21, 2023
  2. Debora Kyndt January 21, 2023

Leave a Reply