“Het voelt alsof er een soort mist uit mijn hoofd weg is”

Met veel trots en vreugde kan ik zeggen dat er steeds meer mensen zijn die hun verhaal op deze site willen delen over hun unieke reis naar alcoholvrijheid. Ik lees elk verhaal met veel plezier en in elk avontuur zit wel iets dat me bij zal blijven. Vandaag kreeg ik weer zo’n goed verhaal. Onwijs herkenbaar en prachtig geschreven door een heel zelfbewuste vader. Duizend maal dank voor je verhaal, ik heb er oprecht van genoten:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik werkzaam in mijn eigen zorgorganisatie als begeleider van mensen met een psychosociale/psychiatrische kwetsbaarheid. Ik begeleid zorgvragers om zoveel mogelijk deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk en sociale leven.

Daarnaast ben ik getrouwd en vader van een zoon van bijna 3 jaar oud. In mijn vrije tijd leer ik piano spelen en ben ik beoefenaar van kempo.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Mijn favoriete drank is/was bier, maar dan alleen pilsener. Het hele zware bier heb ik nooit kunnen appreciëren. Wijn vind ik eigenlijk alleen lekker in de winter tijdens een diner. Heel soms, als ik naar mijn schoon familie ga in Wit Rusland drink ik wodka.

Echter normaal gesproken dronk ik thuis 1 a 1,5 halve liters (deze deel ik met mijn vrouw). Er was een tijd dat we op donderdag al begonnen met drinken en daarmee doorgingen tot zondag, maar dit werd na verloop van tijd wel minder omdat we beiden in de gaten hadden dat het wel erg enthousiast werd… Op het laatst dronken we alleen op zaterdag en zondag waarvan ook de zondag steeds minder vaak alcohol nuttigden.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Eigenlijk is het een geleidelijk proces geweest. Ik heb niet van de één of andere dag besloten om te stoppen met alcohol, maar de trek erin werd steeds minder en het gaf mij ook minder plezier omdat de nadelen steeds zwaarder begonnen te wegen tegen de voordelen. Als ik er dan toch een datum aan zou moeten hangen dan stel ik deze op 1 september 2020. Dat is dus heel erg kort geleden (zo’n drie weken op dit moment).

Was dit je eerste poging?
Ja, dit is mijn eerste poging. Ik ben benieuwd hoe lang ik het ga volhouden. Ergens vind ik het wel spannend om te merken hoe mijn sociale omgeving erop zal reageren. Ik denk dat ik de komende 6 maanden niet naar Wit Rusland zal gaan wil ik het een gerede kans van slagen geven. (hoewel mijn familie in Nederland ook notoire drankorgels zijn)

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De smaak, de gezelligheid en het idee van ontspanning. Als ik een biertje drink dan geniet ik oprecht van de smaak en de frisheid ervan. Datzelfde geldt ook voor wijn. Wodka is niet iets dat je voor de smaak an sich drinkt, maar in combinatie van bijvoorbeeld met roomboter besmeerde flensjes belegd met (zalm)kaviaar en jus d’orange. Het biertje en de wijn is sinds jaar en dag een weekafsluiting waarin niets meer hoeft. Ik denk dat het meer om het ritueel ging dan om de alcohol zelf. Het wodka ritueel is iets wat we doen voor vrienden om een inkijkje te geven in de (Wit)Russische cultuur.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik vrees dat ik hier geen sappig verhaal heb waarin ik kan beschrijven dat ik ‘het licht’ zag. De zucht naar alcohol werd steeds minder en minder totdat dit op een gegeven moment helemaal verdween. Aan de andere kant kwam ik wel steeds meer mensen in mijn omgeving tegen die een jaar lang alcohol onthielden. Zij zijn wel een inspiratiebron voor mij, mede dankzij de verhalen die zij vertellen. In mijn werk kom ik ook genoeg mensen tegen die aan de andere kant van de lijn staan; de zware alcoholisten die niet terugdeinzen voor een traytje van 24 halve liters per dag, maar daardoor niet in staat zijn om een ‘normaal’ leven te leiden.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het klinkt misschien gek, maar het voelt alsof er een soort mist uit mijn hoofd weg is. Ik ben helderder, fitter en alerter dan normaal. Dat ervaar ik tenminste zo. Daarnaast ben ik productiever en is mijn concentratie gestegen. Ik hoop dat op de lange termijn, dat in combinatie niet meer drinken en meer sporten, mijn buikje verdwijnt. Ook heb ik meer tijd over voor zaken waarvoor ik me moet concentreren, zoals bijvoorbeeld mijn pianolessen en thuisstudie daarvoor. Alcohol kost zoveel tijd!

En wat mis je het meest?
Op dit moment ben ik nog niets tegen gekomen waarvan ik zeg: dat mis ik. Ik was laatst met vrienden in Delft waar we aten in een restaurant. Omdat ik vanuit Arnhem met de motor daar naar toe was gekomen bleef ik sowieso nuchter. Echter had ik niet het gevoel dat ik de alcohol per definitie miste. De gesprekken en het contact waren als vanouds.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het vele plassen, de droge mond, nadorst, de kater, de vieze smaak in de mond de volgende ochtend en het feit dat het (relatief) zoveel geld kost.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Het is in mijn geval niet van ‘moeten’ maar van willen. Het is ook niet heel moeilijk om met mijn levensstijl alcohol of situaties waarin alcohol wordt verwacht, te vermijden. Daarnaast denk ik ook niet dat het een heel groot probleem zal zijn als ik een biertje met alcohol zal drinken. In dit opzicht is het voor mezelf geen wedstrijd. Ik verwacht alleen dat ik dat niet ga doen. Ik zoek de uitdaging in hetgeen te zoeken wat ik wél kan drinken. (frisdrank zoals sinas en cola lust ik niet omdat ik dat te zoet vind en jus d’orange meng ik voor bijna de helft aan met water, zoals ranja)

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Op moment van schrijven is het zaterdag avond 23:38 en ik heb zojuist mijn tweede blikje Heineken 0,0 aangebroken. Dat dus. Daarnaast drink ik veel thee in de avonden. Aanmaaklimonade met spa rood vind ik ook lekker en kan ik goed drinken op een warme zomeravond. Iets bewerkelijker is Indiaase Lassie met mango.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Omdat alles nog zo nieuw is, heb ik nog niet echt een uitgesproken idee of visie. Met het oog op mijn zoontje, die nu nog heel erg jong is, wil ik het ook niet gaan demoniseren. Ik ben bang als hij ouder is, dat hij dan stiekem zou gaan drinken. Waarom zou hij niet het plezier van alcohol mogen ontdekken? Het is mijn rol als vader om te vertellen wat je er mee kunt, maar ook wat de gevaren zijn.

In mijn studententijd heb ik heel veel gedronken. Als ik die hoeveelheden nu nog zou drinken dan zou ik een alcoholist zijn (volgens mij was ik dat toen). De andere kant is dat ik wel overal vooraan stond en heel veel leuke dingen heb meegemaakt. Het heeft me wel gevormd tot wie ik nu ben.

Ik ben nu 41. Als ik terug in de tijd zou kunnen gaan, zou ik dan andere keuzes maken? Zou ik misschien minder vaak uitgaan, minder drinken? Was het echt nodig om 2x per week uit te gaan? Als ik dat niet had gedaan, dan was ik misschien eerder vader geweest en was mijn zoon nu al bijna 13 geweest. Dit zal de rol zijn van alcohol in mijn leven: vertellen wat het me heeft gebracht en heeft laten verliezen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en je gevoel erbij. Ga eens bij jezelf na: waarom drink je? Heb je het écht nodig om te ontspannen? Welke winst haal je uit alcohol? Wat kun je winnen als je niet meer zou drinken?

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als ik van te voren had geweten dat het stoppen zoveel voordelen zou hebben, dan had ik het al veel eerder gedaan. Ik denk dat de tijd ervoor ook nog niet rijp was. Je moet er zelf voor 100% achter staan. Is dat niet het geval, dan heeft het denk ik ook niet zo heel veel zin om te stoppen.

Laat je niet leiden door mensen die zeggen dat je een watje of mietje zou zijn als je zo stoppen met drank. Blijf bij jezelf en je zal zien dat je op termijn veel meer respect zal krijgen.

 

Bedankt voor je verhaal!
En zo is het! Ik kan me herkennen in elk woord dat je zegt (behalve dan dat ik niet uit Wit-Rusland kom en geen flensjes bij mijn wodka nam). Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook een keer zijn of haar unieke reis met de wereld willen delen, laat dan even je e-mail achter op dit formulier, dan stuur ik je wat vragen per mail en maken we er samen wat moois van.

Leave a Reply