“Het is het waard om te stoppen”

Er zijn weinig dingen zo zonde van je tijd als een kater. Stel je toch eens voor wat je allemaal met die tijd zou kunnen doen als je helemaal fris zou zijn? Of beter nog… ga gewoon eens wat leuks met je tijd doen terwijl je helemaal fris bent op zondagochtend. Want dat kan gewoon als je stopt met alcohol, net zoals de schrijfster van deze week. En die wil voorlopig echt niet meer terug:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb administratief werk bij een balie waardoor ik altijd snel moet kunnen schakelen. Ik woon samen met mijn vriend en kat, en hopelijk snel ook met een kindje in ons gezin. Ik heb een vriendinnengroep en sport graag: hardlopen is favoriet (vooral door de flow die je kan krijgen en het genieten van de natuur) maar in deze donkere dagen heb ik ook een abonnement op de sportschool. Ik ben 31 jaar.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik ben opgegroeid op een boerderij waar het gebruikelijk is om vroeg te beginnen met drinken (voor je 16e). Mijn eerste drankje was een halve liter bier die ik ontzettend vies vond. Favoriet in de Achterhoek destijds was de wijn Tonino, deze smaakte een stuk beter en hier heb ik in de tienerjaren dan ook genoeg van gedronken. Soms met gevolgen die ik liever anders had gezien, maar goed… tijd kan je niet terugdraaien. Van mijn twintigste to mijn dertigste was het wijn. Van zoet wit naar droog wit en in de herfst en winter of met vleesgerechten rood. In de slechtste periode dronk ik iedere avond als ik de volgende dag niet hoefde te werken, met de zaterdag als flinke uitschieter (zo’n 4 dagen dus), vooral om stress weg te werken en veel sociale aangelegenheden.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
8 maanden! 😄 Na het jaarlijkse meidenweekend in mei had ik na de eerste dag al zo’n kater dat ik niet echt meer kon genieten van het weekend, heel zonde. Het speelde al wel langer in mijn hoofd om te stoppen.

Was dit je eerste poging?
Ja.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik was er denk ik nog niet aan toe. Ik was wat onzeker en niet de makkelijkste babbelaar, maar met alcohol was ik altijd op de voorgrond en kletste ik tegen iedereen aan: wat er trouwens voor zorgde dat mensen mij aanspraken waarvan ik eigenlijk niet meer wist wie het waren… Rond mijn 30e heb ik mijzelf meer gevonden en interesseert mij de mening van anderen amper nog.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik wilde meer aan mijzelf denken en vond de tijd die ik kwijt was aan de katers ontzettend zonde. De katers veranderden vanaf mijn 30e trouwens ook naar zo’n 3 dagen in plaats van 1, dus dit was het zeker niet meer waard.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Genieten. Het genieten van de zondagochtend, fantastisch! Echt even tijd voor mijzelf om bijvoorbeeld een boekje te lezen of hard te lopen. Rond 13:00 uur komt mijn vriend (vaak met kater) zijn bed uit rollen en dan heb ik er al een heerlijke verfrissende ochtend op zitten. Ik heb veel meer energie om dingen gedaan te krijgen, soms vlieg ik er zo doorheen en dat geeft toch een voldaan gevoel. Ook is het heerlijk om na een feestje nog precies te weten wat er gebeurd is. Dansen vind ik trouwens ook heerlijk en doe ik zonder enige schaamte wanneer het even kan, dus ook nuchter wanneer het feest nog moet beginnen.

Wat mis je het minst van alcohol?
Het “dode vogeltje” in je mond die er soms wel 3 dagen is en waardoor je eten niet smaakt. De nadorst, draaierigheid, eigenlijk geen stap kunnen verzetten. Het diep moeten nadenken hoe de avond is verlopen, en of ik geen verkeerde dingen heb gezegd. Minder helder zijn op mijn werk, want ja, alcohol werkt wel een paar dagen door.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb in een boekje alle voordelen opgeschreven van het stoppen met alcohol, deze kan ik er dan bijpakken. Of een podcast of boek over het stoppen van alcohol luisteren/lezen. Bijvoorbeeld het boek Chardonnee van Clare Pooley vond ik erg herkenbaar en vermakelijk.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik ben een echte theeleut: gemberthee, gewoon smaakjes, muntthee. Thuis verder water. Bij feestjes is spa rood handig omdat ik dat niet zo snel wegdrink. Dan sta je niet zo snel met een leeg glas met kans op opmerkingen. In het begin dronk ik druivensap in een rood wijnglas, toch voor het gevoel, maar hier heb ik nu niet zo’n behoefte meer aan. Warme chocomelk was toen ook favoriet voor de zoete trek, maar is dat nu nog steeds zo in de winter.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben van plan om het stoppen te blijven volhouden. Ik hoop alleen meer mensen in mijn omgeving te vinden die niet drinken. De “discussie” is vaak wat vermoeiend.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ga het zeker in eerste instantie zo’n volle 3 maanden proberen, dan kun je echt merken wat het met je doet. Leer in deze periode ook meer over het stoppen met alcohol door er boeken over te lezen/podcasts te luisteren. Dit motiveert. En geniet van de extra tijd die je hebt door katervrij te zijn. Doe dan even waar jij echt zin in hebt, maar waar je nooit geen tijd voor had.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Zeker doen! Als je echt wilt stoppen dan, doe je dit voor jezelf. Een beter cadeau kun jij jezelf niet geven. Het is even doorbijten maar het moet kunnen. En als je er hulp bij nodig hebt, vraag deze dan want het is het waard om te stoppen.

 

En dat klopt helemaal! Heerlijk dat jij jezelf dit cadeau gegeven hebt, en mooi op tijd om straks hopelijk ooit nuchter een kindje te mogen verwelkomen in jullie gezin. Blijf ervan genieten zoals je dat nu doet, en dan komt het helemaal goed.

Heel erg bedankt voor deze leuke bijdrage door het delen van je verhaal! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply