“Het is erin geslopen”

Heel geleidelijk kan alcohol je leven in de soep gooien. Van goede voornemens en intenties komt immers vaak weinig meer terecht als je eenmaal de fles hebt geopend. Maar gelukkig is het nooit te laat om het anders te gaan doen, en te kiezen voor een heerlijk alcoholvrij leven. Dat is niet makkelijk, maar gelukkig bestaat er goede hulp die je door de moeilijke periodes heen kan helpen. En neem die hulp vooral ook gewoon aan, net zoals de schrijver van deze week dat heeft gedaan:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 48 jaar, werk 4 dagen per week en pas 1 dag in de week op mijn kleinkinderen. Ik zing graag (in band en koor) en ben diaken in de kerk.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Rode wijn, elke dag bijna 2 flessen. Ik drink al sinds ik me kan herinneren, maar niet zoveel als de laatste 5/6 jaar denk ik. Het is erin geslopen. Doordeweeks dronk ik overdag niet. Ik dronk vanaf dat ik thuiskwam van het werk tot aan het naar bed gaan. In het weekend dronk ik soms meer, dan begon ik eerder. Mijn lichaam reageerde er helemaal niet meer op, behalve de ochtenden voelde ik me brak en een loser omdat ik weer bijna 2 flessen had leeggedronken. M’n kinderen vonden het bijzonder dat ik hulp heb gezocht omdat ze niet door hadden dat ik zoveel dronk. Ik functioneerde goed en het had geen invloed op m’n werk en hobby’s. Ik zag mijzelf niet als verslaafd, want daar heb ik een heel ander beeld bij. Nog steeds wel.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels staat de teller op 45 dagen.

Was dit je eerste poging
Nee, ik ben al twee keer eerder gestopt. 1 keer 3 maanden, en 1 keer 2 weken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Omdat ik weet dat ik dit niet m’n hele leven vol kan houden. Ik heb een prachtig liefdevol gezin dat ik nog heel lang wil meemaken. Ik ben gelovig en vind dat erg belangrijk. ‘s Avonds bidden voor het slapen gaan kwam er niet van omdat ik als een blok in slaap viel. Dit stond mijn persoonlijke band met God in de weg.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik was het al een paar jaar van plan, en vooral in de ochtenden dacht ik er aan. Maar overdag en vooral onderweg naar huis kwam het verlangen weer. Na 2 mislukte pogingen heb ik uiteindelijk hulp gezocht bij amethist verslavingszorg. Eerst 3 weken detox waarvan de eerste week met ontspanningspillen, daarna 2x in de week medicijnen ophalen en innemen onder toezicht waarbij je, als je toch drinkt, erg ziek wordt. En 1x per week cognitieve gedragstherapie. Dit allemaal ambulant, dus zonder opname.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Heel goed slapen, ‘s ochtends fris wakker worden, afspraken in de avond gewoon nakomen en niet meer uitstellen omdat je wilt drinken. Niet meer nadenken of er wel genoeg wijn in huis is. Ook m’n gebedsleven is een stuk beter geworden. Een extra voordeel is dat ik afval en m’n bloeddruk is veel beter. Je voelt je veel vrijer, zeg maar verlost!

En wat mis je het meest?
Door de week gaat het prima, in het weekend soms lastig. Vooral als we met z’n allen zitten en en de rest aan de alcohol zit. De “trek” wordt wel elk weekend minder en zie er steeds minder tegenop.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De ochtenden en de gedachte aan wijn.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Doorgaan en de gedachte blokkeren.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Voornamelijk tonic, bitterlemon of ginger ale. In het weekend ook wel crodino of speciaal 0.0 bier.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik kijk nog niet te ver vooruit, maar weet van mijzelf dat ik geen rem of mate ken dus het plan is een leven lang zonder alcohol.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je moet er even doorheen maar de voordelen zijn enorm! Lukt het niet zelf vraag hulp, niemand neemt je dat kwalijk, mensen zijn juist trots op je als je zo’n stap neemt.

 

En daar ben ik het absoluut mee eens! Ik heb inmiddels al vele succesverhalen mogen delen op Alcoholvrijheid van mensen die met professionele hulp gestopt zijn. Dus waarom niet? Zeker als je je realiseert welke enorme voordelen er allemaal aan een alcoholvrij leven zitten. En daar heeft dit verhaal me weer een nieuw voordeel leren kennen, want eerlijk gezegd had ik me nooit gerealiseerd hoe drank ook je religieuze bedoelingen in de weg kan zitten. Heel erg bedankt voor dit mooie inzicht!

Net zoals ik je graag heel erg wil bedanken voor het delen van dit verhaal. En mocht iemand anders na het lezen nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen op Alcoholvrijheid: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply