“Het is alsof ik jaren in een waas heb geleefd”

Naar mijn idee heb je pas echte Alcoholvrijheid bereikt, op het moment dat niet drinken aantrekkelijker is dan wel drinken. Op dat moment komt alle motivatie uit jezelf, en dan draai je er je hand ineens niet meer voor om. En dat bevrijdende gevoel krijg je natuurlijk wel pas op het moment dat je persoonlijk hebt ervaren wat je wel niet terug krijgt door niet te drinken. De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week heeft dit ook gedaan, en wil inderdaad ook niet meer terug. Geniet hieronder mee van dit heerlijk positieve verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 45, getrouwd, twee (bijna) volwassen dochters en ik werk bij een woningcorporatie.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Sinds mijn studententijd dronk ik al. Na mijn (alcoholvrije) zwangerschappen is het alleen maar meer geworden. Ik dronk vooral witte wijn, vrijwel dagelijks een halve tot hele fles. Soms een speciaalbier, of een likeurtje. Dat laatste meestal als mijn fles wijn leeg was ‘s avonds laat, met het idee dat ik dan geen nieuwe fles wijn open hoefde te maken. Onzin natuurlijk, want de volgende dag maakte ik wederom een fles wijn open.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Sinds kerst 2020, dus nu ruim een jaar.

Was dit je eerste poging?
Ik wist eigenlijk al jaren dat ik teveel dronk. Ik riep wel eens hard “vanaf maandag stop ik”, maar dan dronk ik op dinsdag gewoon weer wijn. En dan zei ik “ik ben niet verslaafd, want ik kan makkelijk een dag zonder”. Ondertussen weet ik wel beter… In 2019 en 2020 heb ik meegedaan aan DryJanuary. Dat ging prima, maar ik verviel daarna meteen weer in mijn oude dagelijkse drinkpatroon.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het was inmiddels een gewoonte geworden. Ik had altijd een excuus om te drinken (hard gewerkt, iets te vieren), wijn hoorde bij mij. Iedereen kende me als die gezellige drinker, dus vooral het sociale aspect hield me tegen om te stoppen. Als mijn man of een vriendin vroeg “zal ik er eentje voor je inschenken?” dan ging ik altijd overstag.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik begon steeds meer de nadelen te merken van dagelijks drinken. Ook al functioneerde ik prima (dacht ik), kreeg ik last van veel hoofdpijn, maagpijn en werd ik vaak ‘s nachts wakker met hartkloppingen. Afvallen lukte me ook maar niet, al ging het maar om een kilo of 6. De knop ging om toen ik in de zomer van 2020 maagontstekingsremmers kreeg voorgeschreven door de huisarts. Toen ben ik me mentaal heel bewust op DryJanuary 2021 gaan voorbereiden. Met als doel dit zo lang mogelijk vol te houden. En met succes!

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik had nooit gedacht dat ik mijn vaste, diepe nachtrust weer zo zou terugkrijgen en zou waarderen. Als je goed doorslaapt, kun je overdag fysiek en mentaal veel meer aan. En alle lichamelijke klachten zijn nu weg. Ik voel me frisser, helderder, heb meer energie. Het is alsof ik jaren in een waas heb geleefd en de mist nu is opgetrokken.

En wat mis je het meest?
Eigenlijk niks. In het begin had ik nog flashbacks naar gezellige borreluurtjes met vriendinnen. Nu ga ik lunchen of wandelen met deze vriendinnen en vind ik het net zo gezellig.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het feit dat je lichaam continu aan het herstellen is van dat avondje drinken. Ook al zijn het maar 2 of 3 glazen per avond.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Vooral in het begin ging ik wandelen. Afleiding zoeken. En me daardoor extra gezond voelen. Nu heb ik geen afleiding meer nodig, maar het dagelijks wandelen is gebleven. Ik prikkel mijn zintuigen op andere manieren, door bijvoorbeeld te genieten van de natuur.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Cola zero, water, koffie en thee en ik kijk nu voortaan uit naar een glaasje Tesseire siroop met pina colada smaak.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil nooit meer drinken. Ik durfde dat lang niet uit te spreken. Maar waarom zou ik dat eerste glaasje weer pakken als ik me zónder zo goed voel?

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Wees eerlijk naar jezelf. Schrijf eens op wat je doelen zijn, waarom je wil stoppen (ik had een top 10 lijstje) en lees die regelmatig door. Je hebt maar een lichaam; wees er zuinig op. Het is het zo waard om niet meer te drinken. Je voelt je als herboren en krijgt er zoveel voor terug.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Probeer eens een paar weken niet te drinken. Bijvoorbeeld DryJanuary. Wat is nou een maand op een mensenleven? En kijk eens goed naar wat dit met je doet. En wat alcohol dus voor rol speelt in je leven. Heb je het nou écht nodig? De euforie die het stoppen mij bracht, gun ik iedere drinker die nog twijfelt over zijn drankgebruik.

En die euforie deel ik van harte met je! Daaruit is deze heel Alcoholvrijheid zelfs geboren 😉 En wat sla je de spijker goed op zijn kop met de uitspraak “waarom zou ik dat eerste glaasje weer pakken als ik me zonder zo goed voel?” Want dat is precies hoe het werkt! Als je na het doorzetten dat punt eenmaal hebt bereikt, dan ben je er! Op dat moment is niet drinken aantrekkelijker dan wel drinken, en dan ben je pas echt alcoholvrij. Samen met jou gun ik dat iedereen!

Superbedankt voor deze mooie, positieve bijdrage aan deze site, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen, dan hoor ik dat graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply