“Het idee dat mijn leven enorm saai zou worden hield me tegen te stoppen”

Vandaag weer een nieuw ervaringsverhaal! Dit keer van een alcoholvrije held uit de financiële wereld. Zo zie je maar dat ook dure wijn uiteindelijk gewoon maar een excuus voor alcohol is 😉 Wederom een heel mooi verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk in de financiële wereld en heb een gezin.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral witte wijn. Op een gegeven moment een fles per dag, en in de weekends meer. Ik heb jaren gedacht dat dit niet zo erg was, want ik dronk alleen maar erg dure wijn. Nu kan ik daar om lachen en denk ik “wat een dom zelfbedrog”, maar veel mensen in mijn omgeving denken nog steeds zo.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol en was dit je eerste poging?
Ik denk dat ik zo’n 450 dagen gestopt ben. Ik heb in mijn studententijd een half jaartje niet gedronken, maar onder groepsdruk ben ik toen weer begonnen. Af en toe heb ik wel eens een dry january gedaan.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het idee dat mijn leven enorm saai zou worden hield me tegen te stoppen. Ik was ook bang dat ik niet meer van etentjes en feestjes zou kunnen genieten. Iedereen drinkt in mijn omgeving, dus ik zou echt een buitenbeentje van mezelf moeten maken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik merkte dat ik steeds meer begon te drinken en dat de katers steeds erger werden. Ik woonde in een Engelstalig land en kreeg steeds advertenties op Facebook van One Year No Beer te zien. OYNB is een online trainingsprogramma dat mensen uitdaagt “challenges” te doen en zo 28 dagen, 90 dagen of 365 dagen niet te drinken. Ik besloot de 90 dagen challenge te doen. In de besloten Facebook community kreeg ik erg veel tips. De beste tip was om het boek This Naked Mind te lezen. Een andere ‘gamechanger’ voor mij Was het boek ‘Alcohol Explained’. De voor en na foto’s die mensen posten zijn ook erg motiverend… mensen die stoppen met drinken lijken dan een maand al 10 jaar jonger en veeeeeel minder uitgeblust.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik merk dat ik veel vrolijker ben. Ik had me nooit gerealiseerd dat alcohol een sterke ‘depressor’ is, en dat je veel lekkerder in je vel komt te zitten als je niet drinkt. Ook had ik altijd last van een beetje angstige gevoelens, en onzekerheid. Nu ik niet meer drink heb ik daar nooit meer last van. Ook word ik niet meer ‘s nachts wakker, zodat ik ook met de slaappillen die ik nam kon stoppen. Ik ben 6 kilo kwijt, en zie er veel beter uit. Ik ben veel gemotiveerder en maak weer plannen voor de toekomst. Voorheen bestonden mijn plannen eigenlijk vooral uit dat ik zin had om om 5 uur een wijntje te drinken… Overigens ga ik heel veel uit en vind ik dat alles behalve saai.

En wat mis je het meest?
Ik mis helemaal niks.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De ‘craving’ naar een glas wijn, die altijd ergens op de achtergrond aanwezig is.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Weer even lezen in het boek ‘Alcohol Explained’ of op de Facebook-pagina van One Year No Beer kijken. Daar staat altijd wel een inspirerend verhaal van iemand op.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
In het begin dronk ik heel veel 0.0 bier en wijn. Nu drink ik thee ‘s avonds, en als ik uit ga alcoholvrij bier. Werkt voor mij prima als een substituut.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga niet meer drinken. Wat ik wel geleerd heb van de ervaringen van anderen is dat als je eenmaal een bepaalde hoeveelheid hebt gedronken, er geen weg terug meer is naar matig drinken. Bovendien heb ik helemaal geen behoefte meer om te drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Wordt lid van OYNB als je Engels ok is! Het kost een beetje geld, maar was t voor mij dubbel en dwars waard!!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je eenmaal een tijd niet hebt gedronken en je mindset hebt veranderd, krijg je spijt van al die verloren jaren die je hebt verdronken. Alcohol biedt echt geen voordelen, dat is echt een illusie!

 

Dat was hem! Onwijs bedankt weer voor het delen van dit verhaal. Elk verhaal is uniek, en elk verhaal kan iemand inspireren om ook die stap te zetten naar alcoholvrijheid. Zou je na het lezen van dit verhaal ook een keer jouw avontuur willen delen met de wereld? Laat dan even je e-mail achter op deze pagina en ik neem zo snel mogelijk per mail contact met je op!

Leave a Reply