“Het beviel zo goed, dat ik nooit meer heb gedronken”

Een kater… wie is er niet groot mee geworden? Maar wat is het toch heerlijk als je die nooit meer hoeft te hebben! Ook de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week heeft bijna 2 jaar geleden het licht gezien. En los van de gezonde spanning of het nog wel net zo gezellig zou zijn, is ze er nu alleen maar vooral heel erg blij mee. Geniet van een heel leuk verhaal om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 29 jaar en ik werk als interim personeelsplanner.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral bier. Later op de avond kwamen daar vaak ook shotjes bij of soms mixdrankjes.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
In totaal nu 643 dagen. Simpel gezegd: met kerst in totaal 2 jaar.

Was dit je eerste poging?
Ik heb regelmatig een poging gedaan om ‘tijdelijk’ te stoppen met alcohol, dit lukte soms wel, soms niet. Uiteindelijk begon ik altijd weer met drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik had voor mezelf altijd de connectie tussen alcohol en gezelligheid gemaakt. Ik was dan vooral bang dat het niet meer gezellig zou zijn als ik zou stoppen. Ook was ik vooral in de veronderstelling dat het niet zozeer problematisch was, dus ik voelde niet genoeg urgentie of motivatie om te stoppen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik had altijd al vaak dat ik een kater had, soms zo erg dat mijn werk er onder moest lijden. Toen ik voor de zoveelste keer enorm beroerd was, met gaten in mijn herinnering over de avond en tot spugen aan toe, heb ik de knop omgezet. Eerst als bedoeling om weer even tijdelijk te stoppen, maar het beviel zo goed, dat ik nooit meer heb gedronken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik slaap veel beter. Ik kan gewoon naar een feestje als ik de dag erna een verplichting heb, want een beetje moe is nooit zo erg als brak. Ik kan gewoon na een avondje op stap naar huis rijden en in mijn eigen bed slapen, en ik hoef mijzelf niet druk te maken of ik me wel goed gedragen heb.

En wat mis je het meest?
Niet per sé heel veel. Natuurlijk heb ik met alcohol op echt heel veel leuke momenten en avonden gehad, maar het woog niet meer op tegen de nadelen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De kater. Het verliezen van controle. Je eigen grens overschrijden als je gedronken hebt.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb het vooralsnog nog niet moeilijk gehad, dus ik heb daar nog niet over nagedacht. Ik denk vooral dat de reden waarom ik toen gestopt ben, genoeg reden moet zijn om niet weer te gaan drinken.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink alcoholvrij bier en alcoholvrije speciaal biertjes. Verder frisdrank of spa rood.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Als het aan mij ligt, drink ik niet meer. Het enige wat ik wellicht zou overwegen is een speciaal biertje tijdens het eten of op het terras, maar ik weet van mezelf dat ik dan weer te snel over de grens ga voor meer, dus beter helemaal niks meer.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je bent niemand een verantwoording schuldig.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ga er gewoon voor, het geeft je leven zoveel meer. Je voelt je fitter, je ervaart alles met een veel puurder gevoel. Gun jezelf alsjeblieft een alcoholvrij leven. Niemand heeft alcohol ‘nodig’.

 

En wat is het toch gek he, hoe je eerst echt overtuigd kan zijn van dat je het alleen maar gezellig kunt hebben met alcohol! Maar wat je zegt is echt helemaal waar: het weegt simpelweg niet op tegen de nadelen. Zeker niet als je ‘net als wij’ moeite hebt met maat houden. Maar het is nooit te laat om te stoppen! Zeg snel die laatste kater gedag en begin gewoon met je alcoholvrije leven. Je zult er geen spijt van krijgen!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply