“Heel mijn gezin viel uit elkaar door mijn gedrag”

Iedereen kent denk ik wel de zin “drank maakt meer kapot dan je lief is”, en toch is het vaak zo moeilijk om ervan af te komen. Zelfs als je eigen gezin ervan te lijden heeft. Maar wat krijg je er dan veel moois voor terug als je toch de knoop doorhakt om te stoppen met dat spul. Het duurt even tot het uit je systeem is, maar dan krijg je er wel zo ontiegelijk veel rust voor terug. En zeker als je (jonge) kinderen hebt kan ik geen mooier cadeau voor jezelf en de mensen om je heen verzinnen. De schrijfster van deze week heeft die kans gegrepen, en ik weet zeker dat ze daar geen spijt van gaat krijgen. Integendeel! Mooi om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 29 jaar en mama van 2 kinderen. Ik heb een lieve partner en ik werk in de poetsdienst bij het ziekenhuis, waar ik enorm lieve en begripvolle collega’s heb. Buiten dat doe ik ook nog tupperware bij waar ik een extra centje mee verdien.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Na de dood van mijn mama ben ik vooral veel Jupiler gaan drinken. Ik dronk daarvoor ook wel eens een pint, maar nadat ze gestorven was en ik met mijn verdriet geen raad wist dronk ik meer en meer. Op het einde dronk ik meestal gewoon wijntjes, omdat mijn partner dat wel oké vond. Tot ik daar weer enorm mee begon te overdrijven…

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 5 maandjes nuchter en daar ben ik al super trots op.

Was dit je eerste poging?
Nee. Ik heb al een paar keer eerder een poging gedaan, maar dat mislukte elke keer omdat ik telkens weer naar de verkeerde vrienden ging.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De roes denk, ik om de gedachten even opzij te kunnen zetten.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Heel mijn gezin viel uit elkaar door mijn gedrag. Elke keer als ik gedronken had maakte ik ruzie met mijn partner. Mijn kinderen werden bang en als het me niet aanstond vertrok ik zat met de auto, of ging ik weer naar de verkeerde vrienden. Elke keer beloofde ik dat ik zou stoppen met drinken, en toch deed ik het stiekem. Tot ik bij een vriendin zat en we samen aan het drinken waren tot ze ruzie met haar vriend kreeg. Zij deed hetzelfde als ik wanneer ik gedronken had, en dat maakte me bang.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Geen angst meer hebben om tegengehouden te worden met de auto. Mijn partner is veel gelukkiger en de kids zijn veel blijer.

En wat mis je het meest?
Ik kon er zo van genieten om soms een blond biertje te drinken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De hoofdpijn vooral en de katers.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan koop ik chocolade of waar ik zin in heb, dan ben ik dat zo weer vergeten.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Alcoholvrije cava of wijn, maar ook niet veel want ik ben er bang voor dat dat een aanleiding tot drinken gaat geven.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Gewoon totaal niks meer drinken. Ik moet alles opnieuw leren: gevoelens krijgen, gelukkiger worden en mezelf weer graag gaan zien.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
In je zelf blijven geloven. Waar een wil is is een weg, en je gaat je veel gelukkiger voelen. En ook de mensen om je heen ❤

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Gewoon doen! Alcohol maakt je leven stuk en zeker de mensen om je heen doe je er veel pijn mee. Als het niet in je eentje lukt, zoek dan hulp. Dat heb ik ook gedaan. Ga praten of naar de AA of NA. Dat zijn allemaal lotgenoten die je rechthouden.

 

Bedankt voor de tip, en je bent niet de eerste hier die de waarde van AA aanstipt. Supermooi van je, en als je daar de mensen om je heen gelukkiger mee kan maken is dat een prachtige motivatie, toch? Heel fijn dat je deze weg ingeslagen bent, en ik wens je alle goeds in de heerlijke tijd die komen gaat. Alles is zoveel makkelijker zonder drank!

Echt heel erg bedankt voor het delen van dit verhaal. En mocht iemand anders na het lezen nu ook eens zijn of haar verhaal over stoppen met alcohol met ons zou willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply