“Gun jezelf vooral de tijd”

Iedereen kan het beste voor zichzelf aanvoelen wanneer de tijd rijp is om te stoppen met alcohol. Niemand kan dat voor jou bepalen, en pas als je zelf dat moment bereikt hebt zal je er volledig voor kunnen gaan. En voor de een komt dat moment wat eerder dan voor de ander. De schrijfster van het verhaal van deze week valt in die eerste groep, en zo te horen staat ze heel stevig in haar schoenen rond haar besluit. Leuk om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 27 jaar en werk in de kinderopvang. In mijn vrije tijd ging ik graag het terras op en naar feestjes. Ik ga nu nog steeds naar feestjes maar ben hier, sinds ik niet meer drink, wel wat kritischer in geworden. Verder houd ik van lezen, sporten, de natuur in gaan en met vrienden of familie afspreken.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk voornamelijk wijn en bier, maar ook wel eens wodka of andere sterke drank. Dit deed ik eigenlijk alleen in het weekend, waardoor ik mezelf kon voorhouden dat ik geen probleem had.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ruim een jaar, namelijk op 1 januari 2022. Ik ben toen gestopt zodat ik tegen mijn omgeving kon zeggen dat ik meedeed aan dry january. Mijn intentie was om helemaal te stoppen maar door het in januari te doen leek de drempel minder hoog en had ik het gevoel me minder te hoeven verantwoorden tegenover anderen. Plus wanneer ik het niet langer dan een maand zou volhouden, ik me daar ook niet over hoefde te verantwoorden.

Was dit je eerste poging?
Nee. Ik ben een keer eerder 5 weken gestopt met drinken, maar dit was wel de eerste serieuze poging. De vorige keer was ik vooral op zoek naar redenen om wel weer te mogen drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De gezelligheid en het verdoven, even weg kunnen uit de werkelijkheid en je goed voelen. Het gevoel dat het leven zonder drank niet de moeite waard zou zijn. De (neppe) verbinding met andere mensen, bang om eenzaam te zijn.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Wanneer ik ging drinken liep het regelmatig uit de hand, wat gepaard ging met veel schuldgevoelens, schaamte en spijt. Nadat het weer een avond flink uit de hand was gelopen ging er een knop om. Het was het allemaal niet meer waard. Uiteindelijk heb ik wel nog ruim een maand gedronken, om daarna op 1 januari te besluiten het roer om te gooien.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Geen mentale katers meer, geld besparen, dichter bij jezelf komen, meer zelfvertrouwen, meer kunnen genieten van alledaagse dingen.

En wat mis je het meest?
Toch wel de (vele) feestjes en de contacten met drank op, de leuke dingen die je meemaakt met een avond doorzakken. Iets om naar uit te kijken wanneer je je slecht voelt.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Dat het mijn leven beheerste. Het eerste deel van de week bezig zijn met spijt, schuldgevoel en eenzaamheid, het tweede deel van de week bezig zijn met toeleven naar het weekend. En dan het weekend, wanneer het eindelijk zover was; drinken, wat dan ook nog eens tegen kon vallen wanneer het feestje anders uitpakte dan ik had gehoopt.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Mezelf eraan herinneren waarom ik deze keuze heb gemaakt, afleiding zoeken, een gezond alternatief (wandelen, lezen, koffietje drinken, een vriend bellen/ mee afspreken). Eigenlijk zijn dat alternatieven die vaak gezonder zijn, maar wel iets minder effectief en makkelijk dan alcohol op de korte termijn. Of podcasts over stoppen met drinken luisteren, want het helpt mij enorm om verhalen van ‘lotgenoten’ te horen, en de voordelen (maar ook de nadelen) te horen van het stoppen met drinken. Een stukje erkenning.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Soms een alcohol vrij biertje maar voornamelijk water, Spa rood of een ander ‘gezond’ drankje zodat ik op die manier ook de vruchten pluk van het niet drinken.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik probeer wat betreft het niet drinken niet teveel over de toekomst na te denken. Voor nu heb ik de keuze gemaakt niet meer te drinken en verwacht ik dat ik bij deze keuze zal blijven. Wie weet denk ik hier ooit anders over, en dan zal ik daar hopelijk de juiste redenen voor hebben.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Luister de podcast van Koos van Plateringen; eerlijk over alcohol. Sta jezelf toe dat je het soms moeilijk hebt, maar weet ook dat het weer beter wordt en geniet hier dan extra van. Vertel jezelf regelmatig wat het je oplevert. Werk aan zelfliefde door het lezen van boeken, luisteren naar podcasts en eventueel therapie.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Diep van binnen weet je zelf heel goed of je wel of niet op een verantwoorde manier met alcohol om kan gaan en welke keuze je moet maken. En misschien is dit al duidelijk door het feit dat je dit leest, maar dat kan ik niet voor jou invullen. Gun jezelf vooral de tijd, je weet zelf het best wanneer je er klaar voor bent.

 

En dat is echt een heel waardevol advies! Stoppen “omdat je later ooit moet stoppen” gaat waarschijnlijk niet werken, maar stoppen omdat je het nu echt helemaal zat bent wel. Dankjewel voor deze prachtige bijdrage, en ik hoop dat je nog veel zult blijven genieten van de bewuste vrijheid die je hier aan het pakken bent. Goed bezig!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply