“Gun jezelf die uitdaging”

Stoppen met alcohol is geen straf, maar het is een kans om het anders te kunnen gaan doen. Al kost het soms even tijd om het ook als zodanig in te gaan zien. Maar de aanhouder wint, net als de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week. Leuk om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik begeleid statushouders richting hun inburgering, werk en meedoen in de samenleving.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Vanaf mijn 15e dronk ik in de weekenden bier en apfelcorn. Toen ik ging studeren, begon ik ook doordeweeks te drinken (er was altijd wel wat te vieren en ik woonde tegenover een leuke kroeg waar ik minstens 3 keer in de week zat). Ik dronk nu vooral bier en rode wijn. Na mijn studie bleef dat doorgaan en hoorde alcohol er ‘gewoon’ bij. Zodra ik moe thuiskwam moest er even een glaasje rode wijn bij, tijdens het eten 1, ‘s avonds 2, en dan ging de fles vaker wel dan niet leeg.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu bijna 20 maanden in alcoholvrijheid.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik had al twee keer eerder meegedaan met Dry January. Maar dan was het altijd aftellen naar februari en haalde ik het weer in. Ook heb ik in 2021 meerdere malen geprobeerd te minderen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De gewoonte, denk ik. Het is in mijn leven al zo lang zo normaal geweest om bij alles alcohol te nemen, dat ik het gevoel had dat niet-drinken raar en ongewoon is.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Het zaadje is geplant aan het begin van Corona. Ik merkte dat ik vlak voor de eerste lockdown veel alcohol in huis wilde hebben omdat ik bang was dat ik dat misschien een tijdje niet kon kopen. Ook merkte ik dat ik graag de onzekerheid van de tijd waarin we toen zaten, wilde verdoven en daardoor nog meer begon te drinken. Ik heb toen via de huisarts hulp gezocht en besefte eigenlijk toen pas echt hoe afhankelijk ik van alcohol was. In 2021 ben ik minder gaan drinken maar ik merkte dat ik dat moeilijk kon volhouden. In 2022 heb ik 6 maanden lang een training gedaan bij Jellinek en toen deze afgelopen was voelde het voor mij als ‘klaar’.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Niet meer afhankelijk zijn van een middel maar alles op eigen kracht doen; dat maakt me nog steeds trots. En ook: mijn zoon is 9. In tegenstelling tot het gezin waar zijn vader is opgegroeid, groeit hij nu op in een gezin waar alcohol niet gewoon of normaal is. Dat voordeel neemt hij hopelijk de rest van zijn leven mee.

En wat mis je het meest?
Niets.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De afhankelijkheid en het besef dat je het schijnbaar zonder alcohol niet leuk kunt hebben of niet aan zou kunnen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Die momenten heb ik gelukkig niet gehad.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Bronwater met citroen, thee, koffie, fris.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet-drinken bevalt me erg goed, ik wil niet meer terug.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Mocht het de eerste keer niet lukken, blijf het proberen en wees niet te hard naar jezelf. Ik weet uit ervaring dat elke stoppoging je dichterbij het moment brengt dat je er echt aan toe bent.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Drinken ken je, je weet hoe het is om te drinken. Als je jezelf uit durft te dagen om (een tijd) niet te drinken, zul je merken wat het met jou doet, met je kinderen en je omgeving. Pas dan weet je of je wilt stoppen met drank of niet. Gun jezelf die uitdaging, gewoon doen.

 

Mooi dat je er zo tegenaan kijkt: een uitdaging die je jezelf kunt gunnen. En dat lijkt me ook zeker een hele goede insteek. Stoppen met alcohol is geen straf, maar het is een kans. En de prijs die in het vooruitzicht ligt is het in mijn beleving en meer dan dubbel en dwars waard. Dus ja: gun jezelf die uitdaging, gewoon doen! Daar ben ik het echt helemaal mee eens. Dank daarvoor!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply