“Geef jezelf dat geweldige cadeau”

Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven is een fijn leven. Natuurlijk, je hebt zeker niet alles in de hand, maar sommige dingen toch ook zeker wel. De schrijfster van het mooie ervaringsverhaal van deze week heeft zich dat ook gerealiseerd en geniet nu al dit hele jaar van een heerlijk alcoholvrij leven. Dat wil jij toch ook? Ga ervoor! En neem vooral dit mooie verhaal mee ter inspiratie:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 60 en werk fulltime bij een gemeente. Ik ben gescheiden van mijn eerste man, maar heb nu weer een fijne relatie. Ik heb drie kinderen en drie kleinkinderen. Mijn vader leeft gelukkig nog. Alles bij elkaar heb ik best een druk leventje…

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral wijn, en dan begon ik zo rond een uur of 5, na het werk. En in het weekend al eerder hoor… Lekker in mijn eentje doortanken. Het lukte me prima om een liter huiswijn per dag te drinken. Ik had geen last van katers (dacht ik.. maar dat kwam waarschijnlijk ook omdat ik gewend was aan dat brakke gevoel).

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben vanaf januari 2021 gestopt, dus nu ruim 10 maanden.

Was dit je eerste poging?
Het is niet mijn eerste poging. Ik ben wel eerder krap een jaar gestopt, toen ik ongeveer 45 was. Ik zat toen in de periode dat ik eigenlijk wilde scheiden, voelde me doodongelukkig en dronk veel te veel om mezelf te verdoven. Het is me gelukt om een tijdlang dus niet te drinken, maar ik ben toch weer begonnen en daarna was ik snel weer terug bij af.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond (vind?) alcohol zo heerlijk ontspannend en verdovend. Ik was een alleendrinker. Bij alle emoties waar ik eigenlijk niet mee om kon gaan had ik drank nodig om me te bedwelmen en om mijn echte (verdrietige, onzekere, boze en zelfs blije) ik uit te schakelen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Het werd te gek. Elke dag van de week een fles wijn, en in het weekend soms zelfs twee. Ook port en likeur gingen er lekker in. Ik zat mijlenver boven de limiet die voor vrouwen geldt. Ik vond dat ik het aan mezelf verplicht was (en eigenlijk ook dat ik het waard was) om mezelf op dit punt aan te pakken en er definitief mee te stoppen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik merk dat ik sterker ben, ik voel me gezond en fit. Een grote overwinning voor mij was een weekje All-In vakantie zonder drank. Dat was vroeger ondenkbaar, maar ik heb er onwijs van genoten, het kan dus wel!

En wat mis je het meest?
De heerlijke verdoving, de ontspanning, de afvlakking van mijn emoties. Met drank op was het allemaal te overzien, voor eventjes. Ook een voordeel was dat ik snel in slaap viel.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Alcohol drinken kost zoveel (quality) tijd! Ik wilde toen ik dronk geen afspraken meer maken na 5 uur ‘s middags, of in de weekenden. Dan wilde ik me afzonderen met mijn fles(sen) wijn. Als dan wel de kinderen kwamen en ze zagen dat ik gedronken had schaamde ik me dood. Nu ben ik gewoon altijd fit en fris en beschikbaar, hoe heerlijk is dat!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb de cursus ‘de kunst van nuchter leven’ gevolgd bij Petra Moes, begin 2021. Deze curcus (online met een groepje lotgenoten) heeft mij de steun gegeven die ik nodig had. In de eerste maanden las en luisterde ik alle ervaringsverhalen die ik kon vinden op internet. Dat doe ik nog steeds als ik het af en toe moeilijk heb, maar die momenten worden steeds schaarser.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink thee, koffie, gimber met spa rood en soms cola light.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb een afspraak met mezelf gemaakt dat ik in elk geval het hele jaar 2021 niet drink. Maar het bevalt me zo goed, ik kan me niet voorstellen dat ik weer zou beginnen. Het voegt echt niets toe, dat weet ik nu uit ervaring.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
De eerste maand is het lastigst, daarna wordt het steeds makkelijker. Lees en luister hoe anderen hiermee omgaan, het helpt je bij je besluit te blijven!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Het is een hele stap, omdat drinken zo ‘gewoon en ingeburgerd’ lijkt te zijn.. Maar nuchter zijn is een feestje voor jezelf, geef jezelf dat geweldige cadeau!

 

Zo is dat helemaal! Geef jezelf dat cadeau en geniet ervan. Zelfs als je jaren gestopt bent kan je nog steeds af en toe een klein feestje met jezelf vieren als je je weer eens realiseert hoe heerlijk het toch is om altijd nuchter door het leven te gaan. Die kans wil je toch niet laten liggen?

Onwijs bedankt dat je dit mooie verhaal met ons hebt willen delen! En mocht iemand anders dit nu ook een keertje willen doen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

3 Comments

  1. Gerdina October 31, 2021
    • Alcoholvrijheid October 31, 2021
  2. Hans November 1, 2021

Leave a Reply