Horeca ondernemer

2 Posts
2 Users
1 Likes
380 Views
 Carl
Posts: 1
New Member
Topic starter
 

Ja , je leest het goed: ik ben een ondernemer in de horeca-sector! 
Om precies te zijn: ik heb een restaurant, met een wijnbar. En een cateringbedrijf.
Niet grootschalig hoor, maar ik doe mijn best.
Alcohol gebruik kan een groot probleem zijn in onze sector. Niet alleen is het altijd aanwezig in onze directe nabijheid, maar het is ook nog eens volledig geaccepteerd als onderdeel van het horecaleven. Je hebt er voor geleerd; kent alle biersoorten en wijnstreken uit je hoofd. Je weet goed te combineren met gerechten en je wordt enthousiast, wanneer de gast de door jou aangeprezen St Emillion Gran Cru selecteert. En na afloop van een dag hard werken (vaak van 8.00u tot 23:00u) is er niks zo fijn als het sluitingsdrankje aan de bar. Of 2. Of 3. 
Elke dag dat je werkt. En als je een vrij avondje hebt, vindt je wel dat je recht hebt op een ècht glas wijn, dus je gaat ook zelf de bodem van de fles st Emillion zien. Elke dag. 365 dagen per jaar. Met zo nu en dan een nuchter dagje uitgezonderd, al 15 jaar. 
Maar stiekum is er altijd dat stemmetje in je hoofd, dat je vraagt hoe oud je denkt te worden op deze manier.
Dan wil je bijvoorbeeld een ondernemersverzekering oversluiten en wordt je geweigerd door de verzekering. Omdat ze je lever toch wel èrg actief vinden.
Ik was geen ernstige drinker hoor. Ik ben zelden echt dronken geweest, en op de meeste dagen bleef het beperkt tot 2, hooguit 3 drankjes.
Ik heb er nooit problemen door gehad, maar dronk wel elke dag.
Tot Corona uitbrak. Dat was voor een restauranteigenaar geen goed nieuws. Ik ben creatief genoeg om zakelijke oplossingen te bedenken, maar het bleef behelpen. De 1e lockdown heb ik dan ook flink mijn ellende weggezopen. Maar in de 2e lockdown was het ineens klaar. Ik had met oud en nieuw mijn laatste glas champagne naar binnen gewerkt en mezelf beloofd om het vanaf dat moment anders te gaan doen.
Vanaf 1 januari heb ik de kurk op de fles gelaten en me geconcentreerd op dingen die mij als mens beter en gelukkiger maken. Ik ben meer gaan bewegen. Eerst wandelen, daarna hardlopen en fietsen. Ben beter gaan eten; minder koolhydraten, minder vlees, meer groenten. Ik ben weer meer gaan piano spelen (mijn piano staat nu in de zaak) . Ik heb allerlei dingen beetgepakt; verbouwd in de wijnbar, thuis verbouwd. En ik ben me nu ook meer aan het inlezen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 
Mijn idee, in de eerste instantie, was; even een jaartje niet drinken. Even terug naar nul. Alcohol niet zien als iets wat je elke dag tot je moet nemen, maar weer als iets bijzonders. Je eet ook niet elke dag ossehaas. Maar ik ben nu 5 maanden ondeweg, en ik begin er zo langzamerhand tegen op te zien, om zo meteen weer een biertje te drinken. Die energie, die drive, de creativiteit, de helderheid van geest, de fitheid..... ik wil het niet kwijt! En precies met die gedachte ben ik vanavond gaan googlen en terecht gekomen op deze site. 
Mooi initiatief. Ik ga er veel aan hebben. En ik kan ook wel wat inbrengen.
Ik denk dat ik hier nog regelmatig ga komen!

 
Posted : May 26, 2021 23:05
Alcoholvrijheid
Posts: 41
Eminent Member Admin
 

Hoi Carl,

Onwijs bedankt voor je bericht, en superleuk dat je deze site gevonden hebt! Het is inderdaad een wonderlijk fenomeen dat zeker in de horeca een complete standaard is geworden. Ik vind het heel erg leuk om ook uit die hoek verhalen en kennis te kunnen delen, dus mocht je ooit overpeinzingen hebben of iets willen delen: brand vooral los! Ik kijk er nu al naar uit 🙂

Hartelijke groet,

Rein

 
Posted : May 27, 2021 13:13