Fijne 0.0-dagen en een alcoholvrij nieuwjaar allemaal!

Voor iemand die wil stoppen met alcohol, is december natuurlijk echt een vreselijke maand. Met de ene feestdag na de andere, lijkt het soms haast onmogelijk om niet toe te geven aan dat éne drankje bij die gezelligheid. Neem nou bijvoorbeeld kerst, dat is welhaast bij definitie veel lekker eten én drinken. Dat goede wijntje hoort er toch gewoon bij?

Jammer genoeg is dat inderdaad zo: alcohol is er helemaal bij gaan horen. En voor alcoholvrije mensen vergt het nogal wat doorzettingsvermogen en ruggengraat om daar tegenin te gaan. Speciaal voor deze helden deze reminder, want voor dat gezellige drankje moet je vaak een hoge prijs betalen. Weet je nog?

Moeder die met een dubbele tong een sneer naar vader geeft. Vader die lompe opmerkingen wauwelt die eigenlijk helemaal niet door de beugel kunnen. Broeders en zussen die ruzie krijgen door dingen die misschien toch beter niet uitgesproken hadden kunnen worden, en dan lopen ook die gezellige spelletjes nog eens compleet uit de hand omdat iemand te zat is om te focussen of gewoon kinderachtig slecht tegen zijn dronken verlies kan. Ja, dat gezellige drankje hoort er inderdaad gewoon bij. Net zo goed als de zin ‘ik/hij/zij had te veel gedronken met kerst’ er gewoon bij is gaan horen.

Ik ga het voortaan in elk geval anders doen. Een alcoholvrije kerst, met hopelijk veel strategische bordspellen die ik gegarandeerd ga winnen omdat ik als enige compleet scherp en helder ben! Met een kerstontbijt dat ik zonder enige moeite binnen kan houden en zonder enige vorm van schaamte over de woorden die ik heb gezegd. Om nog maar te zwijgen over de gênante dingen die ik allemaal niet meer doe tijdens de kerstborrel van het werk. Hoe lekker is dat?

En ook dat kan er gewoon bij horen hoor! Goed, je stukje vlees smaakt misschien nét iets minder compleet, maar je krijgt daar wel zo ontzettend veel voor terug… Dus aan iedereen die het nu even moeilijk heeft: denk aan alle voordelen die het heeft om ook nu niet te drinken. Jij kan dit!

Fijne kerstdagen allemaal, en een alcoholvrij nieuwjaar?

Leave a Reply