“Er is niemand in mijn omgeving die geen alcohol drinkt”

Elke gelegenheid is wel te verpakken als een gelegenheid voor een drankje. In voor- en tegenspoed kan het zogenaamd altijd. Maar geheimpje: wist je dat al die gelegenheden ook echt prima zonder alcohol kunnen? Het is even wennen, maar na een tijdje krijg je er wel echt zoveel fijns voor terug. Dat gun ik iedereen! De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week nadert haar eerste alcoholvrije jaar, en ik vermoed dat er nog veel zullen gaan volgen. De aanhouder wint:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 53 jaar, getrouwd, moeder van een dochter en een zoon, en ik ben werkzaam in de zorg.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
In de winter dronk ik rode wijn en in de zomermaanden rosé. Het laatste jaar dronk ik bijna elke dag wel een glas en vaak meer. Tot mijn 40ste was ik een gezelligheidsdrinker. Toen mijn kinderen oud genoeg waren om uit te gaan en alcohol te drinken, dronken we wat vaker in het weekend, vaak een zoet likeurtje, soms een wijntje. Langzaamaan verschoof het af en toe drinken naar regelmatig drinken en ook meer drinken. En toen kwam corona, veel thuis zitten, het daar gezellig maken, de avondklok, stress op het werk rond de coronaregels en uitbraken, en ingrijpende gezondheidsproblemen van een gezinslid en problemen in de familiesfeer. Het was veel tegelijk, wat we regelmatig met een wijntje erbij bespraken. Tot op een gegeven moment was elke reden wel een reden om iets te drinken: visite, feestje, een nare dag, een moeilijk gesprek gehad, een zonnige dag, gewoon omdat het kan.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Bijna 8 maanden.

Was dit je eerste poging?
Op een paar halfslachtige pogingen om te minderen na, is dit mijn eerste serieuze poging om voor lange tijd (of helemaal) te stoppen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Dat het overal normaal is dat je alcohol drinkt, er is niemand in mijn omgeving die geen alcohol drinkt.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid en toch besloten te stoppen?
Het laatste half jaar dronk ik echt veel te veel en wist ik de volgende dag niet meer wat ik de avond ervoor had gedaan of gezegd. De dag begon met een kater. Ik hield wel rekening met mijn werkdagen, de avond ervoor liet ik het bij 2 glazen wijn. En ik besefte dat alcohol mij geen leuker mens maakt.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik weet altijd wat ik heb gezegd en gedaan, kan altijd zo in de auto springen als het nodig is, ben fitter en alerter, houd geld over en hoef me niet meer druk te maken of er wel genoeg wijn in huis is.

En wat mis je het meest?
Toch een beetje de gezelligheid rondom het drinken, iets lekkers op tafel, kaarsjes aan, een glas rode wijn. Maar als ik eerlijk ben, was dat alleen de eerste 20 minuten. Het werd altijd te snel, te veel. Op het laatst was ik eigenlijk alleen maar bezig met dat mijn glas wel gevuld moest zijn.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het in huis halen en wegbrengen van de flessen, de black-outs, de rode oogjes, het lamlendige gevoel, het gebrek aan controle.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik benoem het naar mijn man en denk na over wat er gebeurt als ik een wijntje neem. Ik geloof niet dat ik het bij 1 wijntje kan laten en ik ben bang dat ik dan volledig terugval. En ik kijk regelmatig in de alcoholvrijheid-app naar wat ik tot nu toe heb bereikt en lees ervaringsverhalen. Daar haal ik kracht uit om gewoon zo door te gaan.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee, water, cola, koffie.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Dat weet ik nog niet. Mijn eerste doel is een jaar niet drinken. Na een vliegende start van totaal geen gemis in de eerste 4 maanden merk ik sinds de decembermaand dat ik het toch lastiger vind. Ik begin steeds meer te denken dat helemaal geen alcohol voor mij het beste is. Ik zie alcohol als een beest dat sterker wordt als ik het ga voeden, totdat het van mij wint. En dat wil ik niet!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik ben van de ene op de andere dag gestopt en begon na een dag of 10 met het lezen van de Alcoholvrijheid-app en het boek “Stoppen met alcohol” van Allen Carr. Ook het boek van Evi Hansen: “Sinds ik niet meer drink” heb ik verslonden en de podcasts “Eerlijk over alcohol” van Koos van Plateringen heb ik veel aan gehad. Ik heb ook bewust tegen iedereen gezegd dat ik een jaar geen alcohol wil. In het begin levert dat veel vragen op, maar na een paar maanden weet iedereen het en wordt er niet meer steeds aangedrongen van “toe, neem nou een wijntje, gezellig toch?”

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je net als ik al een tijdje denkt dat je misschien wel te veel drinkt, dan drink je waarschijnlijk ook te veel. Niet meer drinken geeft veel rust. Je hoeft je niet meer druk te maken over wat je gisteravond deed of dat je voor vanavond nog wel drank in huis hebt. Je schrikt niet meer van de lege flessen. Je hoofd wordt helderder en je bespaart geld.

 

Klopt als een bus, en dat is nog maar slechts een greep uit de vele voordelen van stoppen met alcohol. Supergoed dat jij nu ook de knop voor jezelf hebt omgezet. Daar ga je geen spijt van krijgen. Ga vooral zo door!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Casper May 4, 2024

Leave a Reply