“Er ging steeds meer tijd naar drinken en roken”

Stiekem drinken, eindeloos herstellen en onderwijl maar doen alsof je geen kater hebt… dat is allemaal toch wel zo ontzettend zonde van je tijd! Stel je toch eens voor dat je dat nooit meer hoeft te doen? Of beter nog: doe dat gewoon nooit meer! Dan krijg je daar ook nog eens een veel fijner en gezonder leven voor terug. Net als de schrijfster van deze week:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben parttime secretaresse bij een transportbedrijf.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral wijn (wit, rosé, rode wijn) en heel veel prosecco. Daar kon ik tenminste lekker veel van drinken zonder snel dronken te worden. Soms dronk ik maanden bijna dagelijks en soms lukte het me om een paar dagen niet te drinken. Meestal dronk ik doordeweeks 1 tot 2 flessen wijn per dag en in het weekend werden dat er vaak wel 3 per dag. De laatste tijd begon ik ook steeds vroeger met drinken. Dan zat ik soms in de ochtend al aan de wijn en had ik al een fles op voordat mijn kinderen uit school kwamen. Bij mijn schoonfamilie wordt in het weekend vaker tijdens bezoekjes in de ochtend al wijn gedronken en eigenlijk hoort er daar overal wel een wijntje bij, dus hierdoor maakte ik mezelf wijs dat het helemaal niet zo gek is om in de ochtend al te drinken en dat er genoeg mensen zijn die dit ook doen. Dit is dus juist het voorbeeld dat ik absoluut niet wil zijn voor mijn kinderen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels heb ik meer dan 100 dagen niet gedronken.

Was dit je eerste poging?
Nee, dit is echt de zoveelste poging geweest. Maar bij deze poging voel ik duidelijk dat het me deze keer eindelijk gaat lukken en sta ik er ook echt achter.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik combineerde wijn drinken voornamelijk met roken en nam mezelf elke week opnieuw voor om te stoppen met beide, maar steeds kwam toch weer dat stemmetje in mijn hoofd wat telkens overwon en zei: “nog een laatste keer”, en zo ging het telkens weer opnieuw door. Op de momenten dat ik dan weer ging drinken hoefde ik even nergens over na te denken en kon ik even mijn gevoelens uitsluiten en me even afsluiten van alles. Dus zodra er ook maar weer iets tegenzat of fout ging vond ik dat ik het wel weer verdiend had om een fles wijn en sigaretten te gaan halen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De laatste keer had ik zoveel gedronken en gerookt dat ik me er het hele weekend slecht door gevoeld heb en dit voorbeeld wilde ik toch niet zijn voor mijn kinderen? Al deed ik het wel stiekem voor hun, maar ik was natuurlijk absoluut niet de moeder die ik wilde zijn. Of ik dronk en rookte veel te veel en ging stiekem in het schuurtje zitten zodat ze dit niet in de gaten hadden, of ik had een kater van de dag ervoor. Hierover ging ik me steeds schuldiger voelen, vooral omdat ik steeds minder leuke dingen met ze deed en er steeds meer tijd ging naar drinken en roken. Maar ook aan mijn gezondheid begon ik het te merken, mijn conditie werd steeds slechter waardoor ik vaak totaal geen energie had. Door het vele drinken sliep ik natuurlijk ook slechter en mijn huid ging er ook steeds slechter uitzien.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Dat ik weer de moeder ben die ik wilde zijn, niet meer constant bezig hoef te zijn met stiekem drinken en roken, en weer leuke dingen doe met mijn gezin. Natuurlijk voel ik me ook lichamelijk en geestelijk veel beter sinds ik niet meer drink en slaap ik gewoon weer de hele nacht door.

En wat mis je het meest?
Ik heb het tot nu toe eigenlijk nog helemaal niet gemist. Zelfs op een feestje is het me 100% meegevallen om niet te drinken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers de dag erna, het is heerlijk om in het weekend gewoon fit wakker te worden en echt iets aan het hele weekend te hebben. En elke keer als ik te veel gedronken had maakte ik mij daarna weer ernstige zorgen over mijn gezondheid, want wat doe ik mijn lichaam toch allemaal aan? En ging ik nadenken wat ik hierdoor toch wel niet allemaal kon krijgen en dat ik op deze manier nooit oud zou worden. Hopelijk ben ik op tijd gestopt en heb ik verder geen blijvende schade aan mijn lichaam aangericht. Maar nu ik niet meer drink, maak ik mij hier gelukkig ook minder druk om.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dit heb ik gelukkig nog niet meegemaakt, dan zou ik denk ik voor een lekker alcoholvrij drankje gaan en denken hoe goed ik me voel door niet meer te drinken en dat ik dit gevoel toch niet zomaar wil verpesten.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Cola, alcoholvrije wijn en thee.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Voorlopig in ieder geval helemaal niets meer drinken, ik ben bang dat ik het toch niet bij 1 drankje kan laten dus kan ik het beter maar helemaal laten.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ervaar gewoon eens een tijdje wat stoppen met alcohol voor goeds voor je lichaam doet, dan wil je vanzelf niet meer anders.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Probeer het gewoon eens uit, je zult versteld staan hoeveel beter je jezelf erdoor gaat voelen. Alleen dit gevoel al is al een hele grote motivatie.

 

Dat klopt! Ik denk dat het ervaren van de voordelen van stoppen inderdaad nog wel meer motiveert dan de nadelen van drinken. Het is in elk geval een veel gezondere motivatie. Dus inderdaad, probeer het gewoon eens uit! Wat heb je te verliezen?

En heel erg bedankt dat je je verhaal hier met ons hebt willen delen. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

3 Comments

  1. Moes March 30, 2024
  2. Mir April 1, 2024
    • Alcoholvrijheid April 3, 2024

Leave a Reply