“Er gaat een heerlijke wereld voor je open!”

Welkom bij weer een mooi ervaringsverhaal! Dit keer van iemand die het ook op een gegeven moment zat is geworden om te drinken. En waarom ook niet? Het is nooit te laat om met stoppen te beginnen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben financieel medewerkster. Daarnaast ben ik sportmasseur/therapeut.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Rode wijn vind/vond ik heerlijk. Lekker bij eten maar ook lekker bij kaasjes en je snapt, er waren periodes dat er een fles wijn per dag doorheen ging. Ik ben inmiddels 61 en drink al alcohol (met tussenposes van 30-40 dagen tot half jaar per keer) sinds mijn 15e.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben 1 januari van dit jaar gestopt en ben eigenlijk wel klaar met alcohol. De laatste 30 jaar van mijn leven zonder alcohol 😉

Was dit je eerste poging?
Vroeger had ik nog wel eens weddenschappen om een half jaar of zo niet te drinken. Sinds 6 jaar doe ik mee aan Ikpas. Je drinkt echt minder na zo’n periode, maar in december tik je weer aardig wat wijntjes weg, wat je eigenlijk niet wil.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Karakter. Er was altijd wel een smoesje: anders mag je ook niets meer. En sommige “vrienden” helpen je wel in die negatieve zin aan meedrinken. Tja, slap excuus om je zo om te laten praten…

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik heb heel 2020 door alleen te zijn (corona) en thuis te werken, hele gesprekken met mezelf gehad. Dat deed ik ook 11 jaar geleden toen ik wilde stoppen met roken. De knop gaat dan om en dan ben ik gemotiveerd en het gaat goed nu. De grootste uitdagingen moeten nog komen en dat weet ik. Terrasjes, feestjes etc. Voor festivals als Down The Rabbit Hole en Lowlands ben ik niet bang, die doe ik al 2 jaar alcoholvrij. Dat bevalt prima, waarom dan niet thuis???

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me en ben ook fit. Ik ben veel vrolijker en opgeruimder. Ik heb een auto-immuunziekte met betrekking tot de huid en daarvan heb ik nu ook minder last.

En wat mis je het meest?
De combi rode wijn-kaas. Haha

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Dat ik zo vast bleef zitten in mijn gedachten en verdriet. Onlangs heb ik veel geliefden verloren, waaronder 2 broers.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Dan ga ik wandelen of ik bel mijn jeugdvriendin of mijn dochters.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Spa en tonic. Als aperitiefje in het weekend wel eens een Grodino. Ik kende het niet, maar dat is lekker.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Lekker fris blijven en geen alcohol meer drinken. Ga ik ooit de fout in, dan ga ik naar de AA. Dat heb ik mezelf beloofd.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Denk bij elk glas na of je zo verder wil.. het antwoord is steeds nee. Dus tja, wat moet je doen? Vertel het lieve mensen waarvan je weet dat ze je steunen. En als mensen vragen waarom je geen borrel pakt, zeg je gewoon: daar heb ik nu geen zin in.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Doe het! Er gaat een heerlijke wereld voor je open! Ik heb zelfs hobby’s opgepakt. Breien-haken, hardlooptraining, boeken lezen en genieten van de natuur. Ik ben blij met dit leven. Ik had een aanloop nodig maar het gaat goed, nu!!

 

Heel erg bedankt voor je verhaal! En wat leuk om te lezen dat je festivals moeiteloos zonder alcohol doet, en het thuis toch lastiger vindt. Dat hoor je niet vaak! Ikzelf heb nu een paar keer festival-achtige feesten alcoholvrij gedaan, en weet dat je gelukkig nog net zo goed los kunt gaan als het feestje maar goed genoeg is! Heel veel succes nog, en laten we hopen dat je jezelf niet naar de AA hoeft te sturen 😉

Mocht iemand anders na het lezen van dit ervaringsverhaal ook de belevingen willen delen, dan hoor ik dat graag! Als je op deze pagina even je email invult stuur ik je zo snel mogelijk een vragenlijstje op.

2 Comments

  1. Gemma February 4, 2022
    • Alcoholvrijheid February 5, 2022

Leave a Reply