“Eindelijk heb ik rust gevonden”

“Drank maakt meer kapot dan je lief is”. We kennen de uitspraak allemaal, maar helaas is dat ook omdat er gewoon een kern van waarheid in zit. Relaties, ongelukken, enzovoort… Maar gelukkig is dat allemaal helemaal niet nodig, en kan je dit voorkomen door voor een leven in alcoholvrijheid te gaan. De schrijfster van dit verhaal heeft dit ook gedaan, mede met hulp van de AA, maar vooral door haar eigen doorzettingsvermogen en sterke persoonlijkheid. Heel mooi om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Op 25 jarige leeftijd besloot ik te stoppen. Nu werk ik op kantoor als administratief bediende. Daarvoor werkte ik vooral in de horeca en bij een fabriek. Ik had het gevoel dat het daar oké was om soms met een kater aan te komen, en jezelf na het werk weer zat te drinken. Waar dat niet oké of normaal was, stopte ik ook met werken.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
In mijn tienerjaren dronk ik vooral Vodka Red Bull, daarna vaker cava of gin. En toen ik echt een probleem kreeg dronk ik bier of Duvel. Dat is nu eenmaal goedkoper en drinkt veel gemakkelijker dan cava of gin. Ook is het gemakkelijker om je blikjes gewoon in de vuilnisbak te gooien in plaats van al je glazen flessen steeds weer naar de glasbak te brengen. Ik verstopte ook vaak mijn vuilniszak achter andere vuilniszakken zodat het niet opvallen. Nou ja, wie kijkt er nu naar andermans vuilniszakken…

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Nu bijna 9 maanden, maar het voelt veel langer. Gelukkig heb ik er ook geen last van. In het begin dacht ik nog “ooit drink ik zoals niet-verslaafden eens een aperitiefje mee”, maar dat zit er voorlopig niet (of nooit) in. Dat is omdat ik gewoon mijn grenzen niet ken. Inmiddels ben ik ook al iets meer dan 3 maanden gestopt met roken, en als ik eerlijk ben is stoppen met roken gemakkelijker dan stoppen met drinken. Drinken is zodanig sociaal aanvaard dat het zo gemakkelijk is het eerder wel te doen dan niet. Overal kan en mag het…

Was dit je eerste poging?
Ik had er vaak aan gedacht en af en toe eens na een zware avond gezegd van ‘ik drink nooit meer’, maar ik heb dit nooit serieus genomen. 9 maanden geleden had ik een helse relatie waarin alcohol soms ook een boosdoener was, en dan besloten (we) ik, te stoppen met alcohol. Jammer genoeg is mijn ex-vriend hervallen, maar ik hou nog steeds vol.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De gezelligheid, het weggaan, het spontane… Alcohol maakt veel los in een mens. Na een paar drankjes op is alles nog leuk, maar als je niet kan stoppen overdrijf je. En te is te.. ‘Te’ is nooit goed…

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Toen ik merkte dat mijn toenmalige relatie geen stand kon houden… En ook al de ongevallen die ik heb gehad op jonge leeftijd onder invloed. De relatie problemen tussen mijn ex, familie, vrienden, werk…

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Alles loopt eens ‘normaal’… Vaak zeg ik ‘saai’. Geen gekke avonden meer, geen ruzies meer maar dat is oké hoor. Zelfs veel beter. Eindelijk heb ik rust gevonden waar ik al die tijd naar op zoek was.

En wat mis je het meest?
Ik ben enorm onzeker en niet open. Als ik dronk vloog alles eruit en was ik de ‘man’ (vrouw). Ik durfde veel meer, ook op seksueel vlak. Ik merk nu dat dat wel een struikelblok is in mijn nieuwe relatie. Soms denk ik zou ik dan toch eens niet drinken gewoon weg om me volledig te kunnen geven? En dan denk ik maar neen! Dat is ten eerste niet nodig en hij ziet je graag zoals je bent.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het geld dat er aan verloren ging, de blackouts iedere keer, het overslapen, het onverzorgd voorkomen, mijn lichaam dat op was…

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Voorlopig heb ik het nog niet moeilijk gehad. Wel vind ik het fijn dat er al die non alcoholische drankjes zijn. Elke keer als ik naar een restaurant ga, gezellig iets ga drinken of gewoon thuis met vrienden ben, zijn er mocktails etcetera. Dan heb je toch een klein beetje dat feestelijk gevoel. Ik ben echt onder de indruk van wat er allemaal non-alcoholisch bestaat en hoe lekker het is! Wat ik ook fijn vind is dat ik nu alles ‘proef’. Vroeger ging het enkel om het binnen werpen en wat het was maakte niet uit. Zolang ik maar in een roes terecht kwam was het allemaal oké.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb me voorgenomen om nooit meer te drinken. Maar ze leerden me ook van dag tot dag te leven en mezelf voor te nemen: vandaag drink ik niet, morgen is een dag voor later. Ik doe nog steeds AA-meetings, niet zoveel als daarvoor en dat is voorlopig ook niet nodig.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als je al even in je hoofd hebt van ‘zou het niet beter zijn dat ik stop’, dan zou ik zeggen: DOEN. Het is oké en zo sociaal aanvaard dat je niet drinkt. Veel mensen kijken er ook naar op. Het is niet voor niets dat ze nu op bijna alle café’s en restaurants ook non-alcoholische dranken op de kaart hebben staan.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik ben op jonge leeftijd begonnen met drinken en drugs. Nooit heb ik geweten hoe ik eigenlijk echt ben. En ik kan me wel voorstellen dat je dat ook ‘vergeet’ na langdurig te drinken. Het is fijn en tegelijkertijd ook spannend dat ik mezelf nu leer kennen. Wat vind ik fijn, wat minder fijn, etc. Alsook hoe je van de kleine dingen kunt genieten.

Ik zou zeggen DOEN!

 

En ik zeg dat met je mee! Wat is er nu beter dan jezelf leren kennen zoals je echt bent? Je zit immers elke dag met jezelf opgescheept, dan kan je het maar beter zo goed mogelijk naar je zin hebben toch? Onwijs bedankt voor het openhartige delen van je verhaal, en ik hoop van harte dat je deze prachtige weg blijft volgen die je nu bent ingeslagen. Geniet ervan en veel succes!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply