“Eigenlijk ga ik het drinken steeds minder missen”

Soms krijg ik een ervaringsverhaal binnen op Alcoholvrijheid, waarvan je denkt: “ja, logisch, waarom zou je ook niet stoppen met alcohol?” Als je het heel nuchter bekijkt (pun intended) en de voordelen op een rijtje zet, is het immers de betere optie om voor te kiezen. De suffe valkuil is gewoon dat alcohol (zeker voor matig-sterke drinkers) zo onschuldig lijkt dat je er geen werk van hoeft te maken. En voor je het weet schuif je het moment jaren voor je uit. Maar dat het toch de moeite waard is, lees je in het zelfbewuste ervaringsverhaal van deze week:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben getrouwd en moeder van een zoon van 6 jaar.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
​Ik dronk voornamelijk wijn: witte en rode. Heel af en toe een biertje of iets sterkers zoals een Amaretto. Bijna dagelijks dronk ik wel een wijntje. Soms ook weleens een dag niet, maar het was een gewoonte om rond 17 uur een wijntje in te schenken, of tijdens het koken. Soms bleef het bij twee wijntjes, en soms werden het er meer. Op vrijdag, zaterdag en zondag waren het er standaard meer dan twee en vaak ‘moest’ de fles dan ook leeg. Als ik begon met drinken, was het voor mij lastig om het bij twee te houden..

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
​Ik ben nu 65 dagen gestopt met het drinken van alcohol. De eerste 40 dagen met de 40dagen challenge van Sober in Life, daarna ben ik doorgegaan.

Was dit je eerste poging?
​Ieder jaar deed ik in januari mee met IkPas en soms nog een keer een periode in het jaar. Dit is me altijd heel goed bevallen en toch ging ik na dat maandje alcoholvrij weer wijn drinken. En dat ene wijntje werden er dan weer langzaamaan steeds meer.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
​De ontspanning die ik dacht te vinden bij het drinken van een wijntje. En mijn omgeving. Om mij heen wordt veel gedronken. Mijn man houdt van een biertje en we hebben veel vrienden die graag borrelen. Borrelen was bij mij dus ook gekoppeld aan gezelligheid.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
​Ik leef erg gezond, ik sport veel en let goed op mijn voeding. Sinds een tijdje doe ik aan Intermittent Fasting en eet ik twee bewuste, gezonde maaltijden per dag en vrijwel geen suikers. Dat ik hierbij wel mijn wijntjes bleef drinken, voelde niet oké. Het klopte niet met hoe ik wil leven en wat eigenlijk bij mij past. Daarnaast vond ik een moeder die zo vaak wijntjes drinkt, geen goed voorbeeld naar mijn zoon toe. Oh ja.. en dat laatste beetje buikvet wilde ik ook nog wel kwijt 😉

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
​’s Ochtends fris en helder wakker worden! Dat ervaar ik nog steeds als zo fijn! Ik geniet er nu ook erg van dat ik ‘s avonds nog zoveel kan doen omdat ik niet gedronken heb. En ik had een mooi inzicht toen ik laatst ‘s nachts wakker werd omdat mijn zoontje mij na een nare droom riep. Ik was meteen wakker, en – naast een beetje slaapdronken- voelde ik me heel helder. Ik besefte me opeens dat wanneer ik niet drink, ik anytime bijvoorbeeld in de auto kan springen wanneer nodig, dat ik helder kan nadenken en handelen. Dat is zo fijn!

En wat mis je het meest?
​Eigenlijk ga ik het drinken steeds minder missen. Maar heel soms zou ik nog wel even willen genieten van die eerste slok ijskoude witte wijn, gezellig samen met mijn man of vrienden.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
​Het brakke, wankele gevoel de dag daarna. En het wazige gevoel na een aantal drankjes. Terwijl ik juist dacht dat ik dat zou missen, vind ik het juist fijn om niet verneveld te zijn, om gewoon écht mezelf te zijn zonder een waas van alcohol. Het betekent soms wel dat bepaalde situaties niet meer zo leuk zijn, maar dat is ook oké. Dan haak ik af. Prima. That’s me!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
​Ik bedenk me van tevoren wat ik ga doen als ik een lastige situatie ga krijgen. Zoals laatst toen ik een weekendje weg ging en al wist dat we terrasjes zouden pakken. Voor die momenten maak ik dan alvast een plannetje: ALS ik zin heb in een wijntje op het terras, DAN neem ik een Heineken 0.0 bijvoorbeeld.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
​Aangezien ik liever geen suikers wil eten en drinken, vallen veel drankjes af. Ook wil ik mijn wijntjes niet 1-op1 vervangen met 0.0 varianten, dus ik drink veel water en thee. Soms met verse gember of munt erin. Voor de echt lastige momenten heb ik altijd een 0.0 Heineken koud staan. En ik heb kombucha en G’nger geprobeerd… lekker voor af en toe!

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
​65 dagen geleden begon ik met de 40dagen geen alcohol challenge van Sober In Life , wat een dikke aanrader is wanneer je eens een periode alcoholvrij wil zijn en wat support kan gebruiken! Lotgenoten die je steunen en motiveren, en de filmpjes over het hoe en wat in ons brein waren zeer motiverend en helpend! Ik heb deze 40 dagen verlengd en wil nu graag in ieder geval 100 dagen geen alcohol drinken omdat ik merk dat de gewoonte nog niet uit mijn systeem is. Het liefst zou ik zo nu en dan een wijntje willen drinken, al vraag ik me af of ik dat kan… Ik kijk niet zo ver vooruit, ik voel me nu heel gezond en happy bij geen alcohol. Ik ga het 100 dagen volhouden en wie weet nog wel langer want ik voel me hier erg fijn bij. Trots en blij!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
​Zoek steun als je dat kan helpen. Er zijn veel boeken, podcasts, online platforms etc die erg helpend kunnen zijn. En mocht je een keer terugvallen en een drankje drinken, geef jezelf niet té hard op je kop maar pak gewoon weer lekker door! Iedere dag dat je niet drinkt is er eentje. Eentje die gezonder is dan een dag met alcohol dus wees daar trots op en focus daarop!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Probeer het eens! 🙂 Je moet het wel echt zelf willen, maar ik merk dat het je zoveel kan brengen. Het geeft mij rust (niet meer de strijd in mezelf over wanneer ik wel en niet van mezelf mag drinken), het brengt me helderheid en energie en het bezorgt mij een heel trots en blij gevoel over mezelf. Oh ja en dat buikvet begint ook te verdwijnen .. 😉

 

Bedankt voor je mooie verhaal! Ik herken zo’n beetje alles wat je zegt, en zeker je inzicht over je zoontje tijdens zijn nachtmerrie. Ik sta nu ook binnen 10 seconden naast zijn bed, en mocht het een keer nodig zijn kan ik 24/7 in de auto springen om hem naar de eerste hulp te rijden. Dat is toch een heerlijk geruststellende gedachte? Nee hoor, ik wil niet anders meer. Dat borrelen zonder alcohol is inderdaad even wennen, maar ook dat komt mettertijd vanzelf. En dan pluk je er alleen nog maar de voordelen van. Goed bezig dus, en ga vooral zo door!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

3 Comments

  1. Sharon August 15, 2021
  2. patricia van menk August 22, 2021
    • Alcoholvrijheid August 24, 2021

Leave a Reply