“Eigenlijk was ik steeds aan het herstellen van een kater”

Soms kan je zonder het door te hebben, jarenlang met de handrem op je leven leven. Zo ook de hoofdpersoon uit het ervaringsverhaal van deze week. Na de zoveelste tijdelijke stoppoging heeft ze besloten om die handrem eindelijk eens definitief van haar leven te halen. Met alle positieve gevolgen van dien! Ik kon me er in elk geval volledig in vinden. Heel fijn om te lezen dit!

 

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben een vrouw van 36, getrouwd en heb een dochter van 5. Ik werk parttime bij een tuincentrum.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk voornamelijk wijn, wit, rood of rose. Elke vrijdagmiddag gezellig borrelen, soms zaterdag, vaak weer op zondag, en ook nog vaak 1 doordeweekse avond een wijntje met de buurvrouw. Ik deed niet aan restjes dus de fles moest leeg, en als het heel gezellig was fles nummer 2 ook. Eigelijk was ik steeds aan het herstellen van een kater, en als het over was kon ik weer aan de wijn.

Hoelang ben je inmiddels gestopt met drinken?
Op 14 februari dit jaar ben ik er definitief mee gestopt. Minderen werkt niet voor mij want ik heb nooit na 1 of 2 wijntjes kunnen stoppen. Dat heb ik vaak geprobeerd, maar het kwam er eigenlijk op neer dat ik een week niks dronk en dan de schade in 1x weer in haalde, met enorme katers als gevolg.

Was dit je eerste poging
Ik heb meerdere keren een stopmaand ingelast dat ging me eigelijk altijd goed af, maar ook omdat ik wist dat ik daarna weer mocht drinken. Dus dit is in principe de eerste echte poging.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Geen idee, maar ik denk toch zoiets als er nog niet klaar voor/mee zijn. De katers werden steeds heftiger en vervelender, en de voordelen wogen absoluut niet meer op tegen de nadelen. Op een gegeven moment had ik voor mijn gevoel geen keus meer en was ik er ook helemaal klaar mee om elke keer rondjes te blijven draaien in hetzelfde cirkeltje.

Waardoor heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt om toch te stoppen.
In januari deed ik mee met IkPas. Ik voelde me een soort van opgelucht dat ik die maand even niet hoefde te drinken. Nadat de maand voorbij was ben ik eigenlijk uit gewoonte weer begonnen, en zoals altijd niet met gewoon 1 glas wijn maar meteen weer vol gas. Ik was hier zo beroerd van en bedacht me toen dat dit absoluut niet meer was wat ik wil.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me fit, uitgerust, heb ontzettend veel energie. Ik slaap heel goed. Ik heb nu het gevoel dat ik er voor 100% bij ben, in plaats van 60% of 70%. Ik heb ook tijd over voor allerlei andere leuke dingen. Ik loop hard zonder na elke kilometer uit te rusten. Ik wandel heel veel en geniet veel intenser van alles. Ben thuis ook een stuk geduldiger, met een kater ben je toch sneller geĂ¯rriteerd.

Wat mis je het meest?
Eigenlijk kan ik niks bedenken. We hebben op vrijdagmiddag nog steeds af en toe een vrimibo alleen dan alcoholvrij en het is eigenlijk nog veel gezelliger. De gesprekken gaan echt ergens over nu. Ik denk dat het nu ook een goeie tijd is geweest om te stoppen in verband met corona, weinig verleidingen. Als de horeca straks weer open gaat zal het op sommige momenten best lastig kunnen zijn.

Wat mis je het minst?
De katers en niet weten wat je gezegd of gedaan hebt, vreselijk…

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik hou in gedachte dat het heel even zogenaamd leuk is en dat ik er morgen zeker weten spijt van heb. De volgende dag voel ik me supergoed als het me weer gelukt is zonder alcohol. Dat is ook een soort van boost voor je zelfvertrouwen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik heb niks met alcoholvrij bier of wijn, dat ligt voor mij te dicht bij gewoon bier of wijn. Ik probeer steeds nieuwe drankjes uit zoals ginger ale, kombucha, enzovoort. Verder drink ik veel thee en iets meer koffie dan eerst. Ik ben gelijk met drinken namelijk ook gestopt met roken en heb de “lekkerste” sigaretten (lees: na het eten) vervangen door koffie.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil niet meer drinken en ik voel me hier heel sterk in. Ik voel me ontzettend goed zonder alcohol en dat gevoel word eigenlijk alleen maar groter, dus ik kan me niet goed voorstellen dat ik er weer in zou kunnen trappen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Doe het op je eigen manier en waarop het voor jou werkt. Voor de een werkt het om in 1x te stoppen en voor de ander om eerst te minderen. En licht mensen in je omgeving in, het scheelt enorm als je niet steeds hoeft uit te leggen dat je niet meer wilt drinken.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik raad het iedereen aan. Helder en positief. Het is zo fijn om zo fris en energiek te zijn, om overal weer zo van te genieten, en om zoveel tijd over te hebben voor andere leuke dingen!

 

En daar sluit ik mij natuurlijk 100% volledig bij aan. Superknap dat je het inzicht hebt gekregen om eindelijk uit die zinloze spiraal te stappen! En fijn om te lezen dat je goede gevoel hierover alleen nog maar groter wordt. Kleine spoiler: dat gaat ook zeker niet minder worden đŸ˜‰ Alcoholvrijheid is te gek!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook een keer wat over zijn of haar unieke reis willen vertellen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult, neem ik zo snel mogelijk per mail contact met je op.

Leave a Reply