“Een leven zonder alcohol is echt geen saai leven”

Iedereen die stopt met alcohol ervaart vroeg of laat dat je er ontzettend veel fijne dingen voor terugkrijgt. Een van de mooiste daarvan, is misschien wel dat je allemaal tijd terugwint die je in nieuwe hobby’s en interesses kunt steken. Ikzelf ben bijvoorbeeld gaan schrijven en programmeren (wat natuurlijk prachtig samenkomt in de Alcoholvrijheid-app), en de hoofdpersoon uit het ervaringsverhaal van deze week is fotografie op gaan pakken. Wat wil jij gaan doen? Hier lees je verder voor mooie motiverende inspiratie:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven werk ik als transformatiecoach voor vrouwen. Ik werk ook als fotograaf voor losse opdrachten die ik leuk vind.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk wijn, cava en prosecco.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben al 14 jaar bij de AA en ben het langst een keer één jaar nuchter geweest, en een andere keer bijna twee jaar. Nu ben ik 52 dagen nuchter.

Was dit je eerste poging?
Absoluut niet, ik kan niet meer tellen hoeveel keer ik ben gestopt.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond en vind wijn en de andere dranken die ik dronk echt lekker. Ik vond het ook saai om niks meer te drinken. Het was ook een middel om mij te ontspannen, ook al was dit van korte duur. De kater achteraf duurde veel langer.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Sinds mei 2020 midden in de Corona periode nam ik een mentaal en fysiek zware job aan, en daar ben ik ontzettend veel bij gaan drinken. Ik nam voor niks nog verantwoordelijkheid en sloot me op in mezelf. Ik gaf veel geld uit, omdat ik vond dat ik het verdiende doordat ik zo hard werkte. Ik werd zeer egoïstisch en onaangenaam in mijn relatie thuis. Door het drinken, en dit was de laatste maand drie flessen per week, nam ik toe in gewicht maar ik kon me ook veel minder concentreren en had een kort lontje.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me helder in mijn hoofd en neem mijn leven weer in handen. Ik heb weer een goede relatie met mijn omgeving, en ook met mijn man. Dat is echt genieten en ik ben me hiervan elke dag van bewust. De grootste stap was voor mij te stoppen met een job die te zwaar voor mij was, de eerste dag dat ik thuis was op 9 juni 2021 ben ik gestopt met drinken.

En wat mis je het meest?
Ik vind wijn, cava en prosecco echt lekker.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers, het geld dat je ervoor uitgeeft, de ruzies, niet helder denken, dat ik mijzelf afsloot…

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik ben niet van plan opnieuw te drinken. Ik uit het dat ik het moeilijk heb via een gesprek, ik ga poetsen, water drinken, een glas limonade drinken, een lekkere koffie maken, buiten in de tuin lopen… en ook beseffen dat de zin in alcohol een kort moment is en dat je daar niet in meegaat. Je merkt het op en gaat dan actie ondernemen. En je doet iets totaal anders dat je afleidt en achteraf merk je dat de tijdspanne in “Ik heb zo zin in een wijntje” heel kort is. Het is belangrijk dat iedereen voor zichzelf de tijd die je bespaart doordat je geen katers meer hebt, nu zinvol invult. Ik heb mijn fotografie herontdekt als mijn “therapie” – en ben nu mij aan het verdiepen in de digitale fotografie omdat ik eigenlijk ook fotograaf ben.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Cava zonder alcohol, limonade, ice tea, kruidenthee, koffie, en vooral water!

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb stress nu als mensen mij vragen om een “glas te gaan drinken” en ik deel met hen dat ik geen alcohol meer drink. Bij mensen bij wie ik me echt veilig voel, zeg ik dat ik in AA ben.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Een leven zonder alcohol is echt geen saai leven. Je leeft zoveel bewuster door alles helder te zien. Is het leven daarom gemakkelijker? Eigenlijk wel, er is in elk geval al één zeer groot probleem verdwenen en dat is duivel alcohol die het leven verwoest voor jezelf en je omgeving. Het genot is zo kort, en de last erna zo erg. Je weet ook altijd wat je gezegd hebt, en je kan echt veel plezier maken zonder alcohol. Drink je alcohol omdat je dan minder verlegen bent? Ik zou zeggen, aanvaard jezelf zoals je bent i.p.v. je de zogezegde moed in te drinken. Voor mij werkt het zeer goed, en ik kan het niet missen, om naar een goede AA groep te gaan omdat daar iedereen echt wéét wat het is om alcoholverslaafd te zijn. En gebruik de app hier: ALCOHOLVRIJHEID en lees de verhalen. Deel jouw verhaal ook!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
– Wil je een helder hoofd? Stop dan met alcohol.
– Wil je altijd weten wat je gezegd hebt? Stop dan met alcohol.
– Wil je verantwoordelijkheid opnemen voor jezelf? Stop dan met alcohol.
– Wil je een gezond lichaam? Stop dan met alcohol.
– Kan je aanvaarden dat je niet kan stoppen na een glas of twee maar dat de fles altijd op moet, of nog meer … Stop dan met alcohol.

Het is een ziekte, alcoholisme, en als we een allergie hebben voor bijvoorbeeld pinda waardoor we erg ziek worden, dan eten we dit niet meer toch? Stop dan met alcohol.
Gebruik de app hier. Test jezelf met al een maand te stoppen en observeer wat het met je doet en hoe je bent in je omgeving, je werk… Luister naar de verhalen van anderen, en deel jouw verhaal.

 

Ontzettend bedankt voor je mooie verhaal! (en je reclame voor mijn app en het delen van verhalen 😉 ) En naast complimenten voor dat je gestopt bent met alcohol, ook zeker complimenten voor het feit dat je gestopt bent met een job die eigenlijk te zwaar voor je is. Ook dat besluit vergt moed hoor! Goed gedaan.

En zoals ze ook al zei: zou je na het lezen hiervan ook je ervaringen over stoppen met alcohol met anderen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

One Response

  1. Hester September 12, 2021

Leave a Reply