Doe jij al mee aan dry january?

Het concept “Dry January” is over komen waaien uit Engeland, maar ook bij ons begint het steeds meer een ingeburgerd begrip te worden. Het slaat natuurlijk op de uitdaging om voor de verandering eens een hele maand geen alcohol te drinken. Veel mensen vinden dit onzin omdat zij dit helemaal niet nodig hebben, en dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ze, maar volgens mij zou het helemaal geen kwaad kunnen om het dan toch eens te proberen. Waarom? Omdat het gewoon knettermoeilijk is, ook als je het helemaal niet nodig hebt. Dan misschien juist nog wel het meest!

Het zal je namelijk verbazen hoe ontzettend diep ingeworteld de gewoonte om samen te drinken wel niet is. Dat merk je al gelijk als het nieuwe werkjaar weer begint en je op de traditionele nieuwjaarsreceptie alweer het eerste glaasje champagne aangereikt krijgt. En pas als je daar heel even uitstapt zie je pas hoe intens aanwezig de alcohol overal wel niet is. Vaak heel onschuldig, maar het is gewoon overal. Puur om je daar gewoon eens bewust van te worden raad ik je aan om gewoon eens een poosje geen alcohol te drinken. Echt, je kan er alleen maar beter van worden!

Maar ergens is dry january ook wel ontzettend gemeen. Die eerste maand zonder alcohol is immers ook gelijk de moeilijkste, en die krijg je wel gelijk voor je kiezen. Pas als je hem wat langer doortrekt en bijvoorbeeld een jaar zonder alcohol besluit te leven gaat het echt uit je systeem. En dan wordt dry january ineens een dry year, een dry decade of misschien zelfs een dry life?

Elke uitdaging begint met een kleine stap, en dry january is daar een perfecte gelegenheid voor. Doe je mee?

(spoiler alert: ja, het is te gek!)

Leave a Reply