“Dit is het beste wat ik ooit voor mezelf heb kunnen doen!”

Alcohol lost niets op, het geeft je er alleen maar een probleem bij. Beter gebruik je je volle kracht als het leven je een keer tegenzit. De heldin van het ervaringsverhaal van deze week doet dat nu al 3 jaar zonder alcohol, en dat is een van de beste beslissingen van haar leven. Lees hier het mooie verhaal over weer een krachtige reis naar alcoholvrijheid:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben sinds oktober 2020 werkloos geraakt. Door Corona helaas, maar ik moet zeggen dat ik het ergens eigenlijk wel fijn vind. Ik heb nu meer tijd voor mezelf, ben aan het leren en sport veel tegenwoordig. Ik was daarvoor manager en had 57 locaties en 30 medewerkers onder me. Een hele verantwoordelijke job dus.

Ondanks alle ellende en al het verdriet in mijn leven (onder andere het verliezen van mijn dochter, 2 echtscheidingen, het alleen zijn, mijn manisch depressiviteit en geldzorgen), heb ik dit echt allemaal voor mezelf gedaan, en het is het beste wat ik ooit voor mezelf heb kunnen doen!

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk wijn of bier. Soms half half. 8 tot 10 halve liters bier of 2 liter wijn per dag.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Nu ik dit schrijf ben ik ruim 3 jaar gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik was al eerder een jaartje gestopt maar toen vond ik mezelf nog niet echt een alcoholist. Dat was in 2008 of zo. In sept 2017 ging ik voor het eerst naar de AA omdat ik het helemaal zat was zo afhankelijk te zijn van drank.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond het echt heel moeilijk om afscheid te nemen van mijn “maatje”. Ik was 10 jaar samen geweest met een man die nog meer dronk dan ik. We gingen uit elkaar omdat hij ontrouw was. De drank was het enige dat nog dat ik had. Op wie ik wel kon rekenen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
In 2017 kreeg ik een signaal van boven: “Je bent bezig om jezelf helemaal naar de klote te helpen en als je zo doorgaat word je niet ouder dan 62 of zo, en op een slechte manier”. Naast een drankprobleem was ik ook veel te zwaar en rookte ik als een ketter terwijl ik COPD heb. Ik zorgde slecht voor mezelf en bewoog amper. Ik ben toen naar de arts gegaan en samen hebben we een plan gemaakt…. eerst stoppen met drinken, dan lifestyle veranderen en dan stoppen met roken. Het bleek een goed plan dat ik wel zelf moest uitvoeren natuurlijk!

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben niet meer afhankelijk van de alcohol. Dat vind ik echt super fijn! Niet meer dat moeten! En natuurlijk ook dat ik altijd in de auto kan stappen. Maar het fijnste is toch wel dat ik ondertussen inderdaad mijn levensstijl heb omgegooid. Ik sport nu, ik ben 30 kg afgevallen, ik eet gezond en ben gestopt met roken. Mijn longfunctie is flink vooruit gegaan en ik kan nu zelfs 5 km hardlopen zonder stoppen!!! Dat had ik nooit bereikt als ik nog gedronken had.

En wat mis je het meest?
Het eventjes helemaal niks voelen van zorgen en stress mis ik wel. Ik vind het soms heel moeilijk om met die depressiviteit van mij te dealen. Dan zou ik wel weer eens willen even drinken of gewoon even een keer maar ja… dat kan ik niet als alcoholist zijnde. 1 is teveel en een krat te weinig.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Ik mis de afhankelijkheid het minst. En ik ben ook blij dat ik nu nooit meer iets terug krijg van anderen dat ik me niet kan herinneren. Beloftes vergeet ik niet meer, noch wat ik gezegd of gedaan heb. Heerlijk!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik ben inmiddels 3 jaar droog. Als ik nu een keer een rotbui heb en denk: ik wou dat ik een wijntje kon nemen, maar dan denk ik er direct achteraan: en dan? Daar schiet je niks mee op en je rotdag word er alleen maar erger van. Drank lost niks op namelijk!

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink vaak water met een heel klein beetje limonade voor de smaak en koffie. Heel af en toe drink ik een zero biertje of wijntje.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik blijf wekelijks naar de AA gaan. De meetings doen me goed en ik heb er baat bij. Daarnaast is het fijn om fellows te ontmoeten en ik hoop anderen te kunnen helpen met mijn ervaring.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als het kan volg dan meetings of blijf op andere wijze in contact met fellows. Zorg dat je iemand hebt bij wie je terecht kan op momenten dat je het moeilijk hebt en blijf jezelf bewust van het Waarom! Waarom was ik ook al weer gestopt met drinken?

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Stop met drinken! Doe het voor jezelf! Je bent het waard! Love yourself enough to put effort in you! Je kan het! Ik gun iedereen een rijker en gelukkiger leven! En dat krijg je echt als je wat langer droog staat. De een wat sneller dan de ander maar iedereen krijgt uiteindelijk een rijker en gelukkiger leven. Echt!

 

Daar ben ik ook echt van overtuigd! Dat kan toch haast niet anders, als je met je volle verstand je problemen aan kunt vliegen. Waarom zou je dit op halve kracht willen doen? En inderdaad: drank lost niets op. Het geeft je er alleen maar een probleem bij!

Onwijs bedankt voor het delen van dit mooie, motiverende verhaal, en goed om te weten dat jij daar actief bezig bent om ook je fellows te ondersteunen op hun reis naar alcoholvrijheid. Ga vooral zo door!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply