“De wereld heeft juist nuchtere mensen nodig”

Het is gek hoe overtuigd je kan zijn dat alcohol of een sigaret echt bepalend is voor je identiteit. Bedenk je zoiets zelf? Vast niet helemaal, maar het maakt het in elk geval een stuk moeilijker om er na een lange tijd mee te stoppen. De schrijfster van het verhaal van deze week pakt één voor één haar verslavende gewoontes aan, dat heeft haar de ogen flink doen openen. Heel mooi om te lezen:

 

Alcohol en ik

Jaren geleden wilde ik stoppen met roken, maar ik dacht dat mijn leven compleet zinloos zou zijn zonder sigaret. Naar het café gaan zonder? (toen mocht je nog roken in cafés). Geen optie. Zouden mensen mij nog wel stoer en onafhankelijk vinden, en geen saaie doos? Ik stopte toch en nu kan ik me niet voorstellen hoe een sigaret mijn zelfbeeld zo bepaalde. Toen ik nog rookte kwam het regelmatig voor dat ik in het café zat met een borrel en een sigaret, en toch nog het gevoel had dat er iets miste. Dat dat gevoel dus niet lag aan een gemis van één van twee en dus een vreemde emotie was die dieper lag, heeft mij geholpen bij het stoppen met roken.

Jaren later wilde ik stoppen met het eten van vlees. Gewoon even een week om te kijken of ik het kon. Dit was in een tijd waarop het nog aanstellerig was als je een vegetariër was, en veganisten eng. Ik at destijds elke dag vlees en het idee van een maaltijd zonder kon ik me absoluut niet voorstellen. Zonder gehaktbal bij de rode kool aardappelen en jus? Onbestaanbaar! Ik stopte een week, toen een maand. En toen kwam er iets in mij los, iets principieels, iets obsessiefs. Alsof als ik toch een keertje weer vlees zou eten, ik “af” was. Geen pescotariër meer. Je bent het of niet. Ik heb sindsdien nooit meer vlees gegeten.

Nu wilde ik mijn drinken bekijken. Ik merkte namelijk dat ik er afhankelijk van werd. Of althans, er naar verlangde. Ik was al gestopt met drinken doordeweeks. Maar vaak genoeg bleek er een reden om toch ook op woensdag of de dinsdag wijn te drinken. En het voelde heerlijk. In het weekend dronk ik alle avonden, van vrijdag tot zondag. Niet echt veel, 3 tot maximaal 4 glazen (vaker 3 dan 4). Maar wel ieder weekend. Het feit dat ik dit al nuanceer zegt eigenlijk al genoeg. Ik wilde wel minderen en ik weet dat meer dan 1 glas niet goed voor je is. Dat voelde ik ook vaak, in mijn maag: dit is gewoon gif.

Bovendien heb ik in mijn omgeving voorbeelden van wat drank kan doen. En die voorbeelden zijn niet fijn. Daardoor heb ik altijd al een haat-liefdeverhouding gehad met drank. Dus nu besloot ik (even?) te stoppen. Gewoon een maand. Ik ben me gaan inlezen, ben podcasts gaan luisteren en installeerde de Alcoholvrijheid-app.

De huidige manier waarop wij met drank omgaan vind ik niet ok, en ik voelde mij door de informatie die ik tot mij nam steeds bozer worden op het systeem. Het feit dat drank zo gewoon, en ‘gewoon gezellig’ is. En dat wij door geniepige marketingmachines mensen heel rijk maken door onszelf gewoonweg lichamelijk en geestelijk kapot te maken. Ik las bijvoorbeeld dat als wij allemaal zouden stoppen met drinken, er 30% minder darmkanker is (1 van de zeven vormen van kanker die alcohol veroorzaakt). Ik kan dit, ik doe dit.

Na 45 dagen voelde het al geweldig. En waar ik bang voor was? Anderen. Grappig hè? Het is stoer, net als roken. Daarbij was ik ook vooral bang om een stuk van mijn identiteit kwijt te raken. Daarnaast: iedereen doet het, dus mag jij gaan uitleggen waarom je het niet “gewoon” doet.

Iemand opperde, toen ik het had over stoppen met alcohol, of ik niet af en toe, bij heel speciale gelegenheden zou kunnen drinken. En op die momenten een heel goede fles wijn open laten rukken en een mooie champagne ook. Ik liet de gedachte even rollen door mijn brein. Bijvoorbeeld alleen als je met echt goede vrienden bent? Of bij een viering van het een of ander? Ik vond die gedachte waanzinnig mooi en liefdevol. Maar meteen wist ik dat er langzaam maar zeker heel veel van zulke magische momenten zijn. En iedereen is ineens een heel goede vriend. En dan moet ik het gaan bijhouden: hoe vaak heb ik het al gedaan dit jaar? Deze maand?

En de kater bovendien daarna. Want ik heb dan immers al heel lang niet gedronken en kan er helemaal niet meer tegen. Dan moet ik dus gaan oormerken welk moment en welk mens door mag gaan voor zo’n drinkgelag. Nee, dat is het niet. Helaas. Ik zal dat echt wel missen, die momenten van verbinding middels drank waren fijn. Dat je allemaal je grenzen laat varen. Maar dat is aan de andere kant ook juist het sneue ervan. Het zijn verbindingen gebaseerd op niks. Kan dat echt alleen met drank? Hoe mooi is die verbinding dan eigenlijk?

De omslag in maatschappelijk denken en het gedrag rondom alcohol is volgens mij aan het begin van de veranderings-golf. Vergelijkbaar met de vegetarische acceptatie. Hoe je indertijd een aansteller was die moeilijk deed, zie je nu de schappen bulken van de vegetarische opties. Op dit moment ben ik 219 dagen gestopt. De wereld heeft juist nuchtere mensen nodig. Wees de early bird. Let’s make not-drinking cool again.

Ik ga eens kijken hoe het gaat. Gewoon een dag per keer. Ik hoef namelijk helemaal niks van mezelf. Die tijd heb ik gehad.

 

————————————————
En de antwoorden op de vragen:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik houd met bezig met gebruikersonderzoek en (content)strategie voor websites.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Met name witte wijn. En de laatste tijd van vrijdag tot zondag. En in vakanties. En als het mooi weer was, of een feestelijk of vrolijk moment ook doordeweeks … 🙂

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
219 dagen

Was dit je eerste poging?
Ik heb wel eens eerder een maand niet gedronken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het leek me niet te doen. Of er kwam een feestje aan, of een barbecue of …

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik wilde drank mij niet meer laten beheersen. Ik wilde de controle terug, en niet meer met mezelf hoeven onderhandelen: hoeveel en hoe vaak…

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Helder. Aanwezig. In staat tot autorijden op ieder gewenst moment. Mooiere huid, heldere ogen. Meer in verbinding met mijn man, kinderen en mensen om me heen. Aandacht. Gevoel. Rust. En geen katers meer, ook fijn.

En wat mis je het meest?
De eerste twee glazen wijn. Dat lodderige gevoel. En samen met anderen…. Ik weet het eigenlijk niet eens meer. Ik geloof dat ik die gevoelens nu ook met vrienden heb zonder drank 😉 En op momenten dat het niet meer gezellig is, ga ik weg. Ik koppel het niet meer aan drank.
Ik wilde ook zeggen dat ik de zondagavonden in het cafe mis. Mijn man en ik gingen vrijwel elke zondag naar onze stamkroeg. Drinken en kletsen. Maar eigenlijk mis ik dat ook niet meer. We hebben nu betere gesprekken. Meer verbinding. En ik weet de dag erna nog waar we het over gehad hebben én wat ik heb gegeten. Echt fijn eigenlijk.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Katers.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan zucht ik diep en denk aan de podcasts en boeken en de informatie over alcohol en de marketingmachine die me boos maken 🙂

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Een alcoholvrij biertje op zijn tijd, maar meestal bruiswater in een wijnglas.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik denk niet dat ik ooit nog ga drinken eigenlijk. Maar ik zeg niet nooit meer, dat is zo definitief hè 🙂 Misschien als ik 80 ben weer een keer. Ga ik ook weer roken en dieren eten. Hahaha!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ja. Lees je in. En luister podcasts. Die hebben mij enorm geholpen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Doen. Het is echt fijner, buiten die momenten dat je het even enorm mist. En met hoe meer we zijn, hoe makkelijk het voor ons wordt.

 

Zo is het! En wat leuk dat je ‘ons’ de early birds noemt… zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Maar ik geloof dat je best wel eens gelijk kunt hebben hoor. Net als de vegetarische schappen zijn ook de alcoholvrije drankjes enorm aan het uitbreiden. En dat maakt het allemaal een stuk makkelijker om ermee te stoppen. Hoe minder sociale druk, hoe beter!

Echt, heel erg bedankt dat je je verhaal hier met ons hebt willen delen! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen, heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Paulien November 20, 2022
  2. Mireille November 23, 2022

Leave a Reply