“De volgende morgen ben je zo blij dat je niet gedronken hebt”

Alcohol is stoer en normaal. Althans… dat lijkt zo als je een leven lang om je heen kijkt in onze samenleving. Velen van ons zitten er middenin, en dat maakt het extra lastig om het plotseling in je eentje helemaal anders te gaan doen. Maar laat je daar alsjeblieft niet door weerhouden, want uiteindelijk ben jij het ook zelf die daar alle vruchten van plukt! En dat het echt kan wordt maar weer eens mooi bewezen door de schrijfster van deze week. Ook zij heeft ervoor gekozen om haar vrijheid terug te nemen. Haal ook die rem van je leven, en laat je vooral inspireren door haar verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 32 jaar en ik werk in het dagelijks leven 5 dagen per week in het onderwijs.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Alcohol is altijd een soort rode draad in mijn leven geweest vanaf een jaar of 15. We hingen altijd buiten. Halve liters bier waren toendertijd 17 cent geloof ik en daarnaast werd er ook flink geblowd. Ook was het op verjaardagen standaard vaste prik dat er gedronken werd. Niet alleen op verjaardagen van vrienden, maar ook gewoon vanuit de thuissituatie. Alcohol was ‘normaal’ en werd ook niet als ‘gevaar’ gezien.

Van mijn 15 tot 25ste was het voornamelijk bier en heel af en toe wijn. Dit varieerde een beetje van 5 drankjes per week tot helemaal losgaan en dan wel 20 drankjes per dag drinken. De afgelopen jaren was het met name wijn en bubbels. De laatste maanden voor ik stopte was het echt veel te veel en merkte ik dat ik ’s morgens al zin kreeg in drinken, en dat soms dan ook maar gewoon deed. Het was een heel stressvolle periode, waardoor ik ook de vlucht in alcohol opzocht. Heel fout, maar wel de druppel waardoor ik uiteindelijk besloot “en nu is het genoeg”.

Ik heb nooit echt sterke drank of mix dranken gedronken, dat trok mij helemaal niet. Dit alleen wanneer er echt niks anders meer was… en dat zegt ook al genoeg over hoe slecht ik eigenlijk bezig was op sommige avonden. Drank was zo normaal in mijn leven en het leven van mijn vrienden, dat het ook bijna gek was om te zeggen, nu is het genoeg. Ik denk ook dat dat voor veel jonge mensen een heel grote drempel is. Daarnaast is drank zo gewoon in onze samenleving. Roken verliest steeds meer aan imago, maar alcohol drinken wordt nog steeds als stoer en gewoon gezien. Waarom is er toch zo veel reclame voor iets wat zo ontzettend ongezond en verslavend is?

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben inmiddels een jaar gestopt en echt ontzettend blij dat ik niet meer drink en blow.

Was dit je eerste poging?
Nee, zeker niet. Ik heb echt veel vaker aan de rem getrokken wat alcohol maar ook blowen betreft. Het is niet alsof het mij stagneerde in het werkleven of wat dan ook. Wel merkte ik dat het mij mentaal begon op te breken. Ik was zo niet tevreden over mijzelf en ik merkte dat ook mijn lichaam de hoeveelheden niet meer leuk vond. Ik kreeg heel veel last van mijn buik, trilhanden, veel zweten en angstaanvallen. Ik denk dat ik een stuk of drie keer wel een maand gestopt ben, maar daarna toch steeds weer begonnen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik wilde wel, maar er waren elke keer weer redenen om toch weer door te gaan. Een leuk feestje waar je toch wil drinken, een etentje, een baaldag… noem het maar op. Er was altijd een reden om te drinken. Het was ook gewoon echt een gewoonte.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik voelde me zo slecht en belande in een soort burn-out waardoor ik ook niet meer kon werken voor een korte tijd. Toen heb ik besloten dat het genoeg was en ben ik van de één op de andere dag gestopt en heb het niet meer aangeraakt. Ik wist gewoon, dit moet anders en als ik het nu niet doe dan ga ik er gewoon aan onderdoor.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Er is een wereld voor mij opengegaan wat betreft rust in mijn hoofd, zin in de dagen. Zin om te werken, plezier hebben in dagelijkse dingen zonder constant bezig te zijn met wanneer of hoeveel ik ga drinken. Niet meer hoeven nadenken of ik ergens met de auto heen kan. Onwijs veel leuke hobby’s en gewoontes waar ik nu van kan genieten zoals yoga, meditatie, dansen. Ik hoef mij nooit meer te schamen voor dingen die ik heb gedaan, die ik niet had moeten doen of dingen die ik zelf niet meer weet. Ik hoef geen smoesjes te bedenken waarom ik ergens niet heen kan omdat ik een kater heb en ga zo maar door. Het geeft je letterlijk ‘je vrijheid terug’.

En wat mis je het meest?
Ja soms ben je op een feestje en denk je, ja met alcohol zou dit leuker zijn… maar dan kies ik er gewoon voor om vroeger naar huis te gaan.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Zoals ik al zei… alles eigenlijk. Maar met name dat ik nu een eerlijk en oprecht persoon ben, die geen smoesjes bedenkt of hoeft te liegen om dingen te verbloemen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik ga wat anders doen. Ik heb nog niet gehad dat ik echt dacht nu ga ik weer drinken of nu wil ik weer drinken, maar ik heb wel dat ik bijvoorbeeld eerder naar huis ga van feestjes of ervoor kies om niet naar sommige feestjes of festivals toe te gaan. Daarnaast helpt de alcoholvrijheid app, gewoon om af en toe lekker te lezen hoe andere mensen het stoppen ervaren. Wat mij ook heel erg helpt is yoga en mediteren en journallen als ik het moeilijk heb. Ik zou dit ook echt aanraden om elke dag even te doen. Opschrijven waar je dankbaar voor bent, wat er goed gaat, waar je moeite mee hebt, etcetera.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Veel thee en water, bubbelwater met vlierbloesem siroop, alcoholvrij bier of alcoholvrije bubbelwijn op feestjes.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben niet van plan om weer te gaan drinken, maar ik zal nooit zeggen dat ik stop voor altijd, want die tijd klinkt veel te lang. Dat werkt niet in mijn ogen. “Ik drink vandaag niet” werkt veel beter.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je kan het, zoek hulp als je dat nodig hebt, praat erover en wees ook eerlijk naar jezelf. Je weet zelf heel goed wanneer het teveel is. Ga andere hobby’s zoeken en haak af van een feestje als je het te lastig vindt. De volgende morgen ben je zo blij dat je niet gedronken hebt, dat is het echt waard. Hou een dagboek bij waarin je opschrijft wat het niet drinken je brengt en wat het drinken je brengt. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, wat goed gaat, wat minder goed gaat en stel een mooi doel voor een week of een dag. En echt belangrijk: Praat erover, deel dat je gestopt bent, geef aan dat je niet meer drinkt en dat mensen je het niet moeten aanbieden.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je twijfelt, zet dan door en stop, je kan het en het gaat je alleen maar mooie dingen brengen!

 

En dat kan ik echt volledig bevestigen! Ik herken enorm wat je zegt over die momentjes op feestjes, maar ik heb er tegenwoordig ook gelukkig geen enkele moeite meer mee om eerder af te taaien. Stoppen op je hoogtepunt, en dan maar even iets minder ‘stoer’ of ‘gezellig’… in de ochtend ben ik degene die het laatste lacht 😉

Heel erg bedankt dat je dit verhaal hebt willen delen, en superfijn dat je besloten hebt om die vrijheid terug te nemen in je leven! Daar ga je geen spijt van krijgen. En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen op Alcoholvrijheid: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Myra October 28, 2023
  2. Isabelle Baeyens October 28, 2023

Leave a Reply