“De verleiding was altijd te groot”

Het is altijd goed om voor jezelf na te gaan wat nu misschien echt de onderliggende reden is of was van je alcoholgebruik. Tuurlijk, het begon bij ons allemaal als een keer een onschuldig drankje, maar langzaam krijgt het een andere rol in je leven. De schrijfster van dit verhaal heeft dit op jonge leeftijd voor zichzelf ingezien en zal daar nu nog lang de vruchten van kunnen plukken. Leuk om te lezen over haar zelfbewuste pad:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een studente van 23 jaar oud. Ik zit momenteel weer op school. Ik heb een baantje voor in de weekenden en vakantie. Ik zit op volleybal en doe aan hardlopen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Vanaf het moment dat ik in aanraking ben gekomen met alcohol voelde dit als het enige moment dat ik me ‘normaal’ kon voelen en dat alles even rustig was in mijn hoofd. Alleen ben ik hier wat later achter gekomen. Ik dronk altijd bier en wijn. En niet gek veel altijd, vergeleken met mijn vrienden. Maar de intentie waarom ik dronk was voor zover ik weet niet zoals die van mijn vrienden. Eerst was het gewoon in de weekenden, maar omdat ik zag dat mijn vader ook altijd elke avond een biertje drinkt ben ik dit ook gaan doen. Ook omdat ik merkte dat ik er beter door ik slaap kon vallen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik 477 dagen gestopt met het drinken van alcohol.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik heb vaker geprobeerd te stoppen met alcohol. Ook met weddenschappen maar de verleiding was altijd te groot.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Als ik nu terug kijk was ik er op dat moment nog niet klaar voor. Ik had zelf ook niet door dat ik niet met de juiste intenties dronk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Na corona werd ik depressief en kreeg ik paniekaanvallen. Na 2 jaar hulpverlening heb ik toch nagedacht over een kliniek. Interne opname. Door instanties kwam ik er ook achter dat ik alcohol met de verkeerde intenties gebruikte. Voordat ik de kliniek in mocht moest ik 2 weken naar detox. Ik wilde het toch zelf proberen want zo erg was het toch niet? Ik kan toch wel op eigen kracht stoppen? Maar omdat ik alcohol in deze slechte periode van mij nog meer begon te gebruiken om mijn emoties te onderdrukken wist ik niet wat ik voelde toen ik niet dronk. Hierdoor begon ik met zelfbeschadiging. Nog meer een eye opener en reden dat ik mijn problemen moest aangaan en dat zonder alcohol.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Voordelen tot nu toe… GEEN katers.. pfoe. Als ik mijn vrienden hoor denk ik alleen maar “ooh yes daar heb ik geen last van”. Maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste. Het is voelt soms niet als een voordeel maar ik ben wel mezelf nu. Ik kan mijn emoties aan en durf deze ook te voelen, in plaats van dat ik ze wil verdoven. Het is ook fijn dat je alles van de hele dag/avond nog weet de volgende dag.

En wat mis je het meest?
Sinds ik gestopt ben merk ik dat mijn vriendschappen anders zijn. Dat ze mijn ‘drink’ vrienden zijn. Dat is moeilijk. Soms mis ik het wel op een feestje, maar hoe meer je jezelf accepteert hoe meer je jezelf kan zijn, en dus ook dat je hier geen alcohol voor nodig hebt.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Niets, ik ben nu heel erg blij dat ik niet meer drink.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Praten, met iemand. Even afstand nemen van de situatie of ik ga lekker naar huis.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Het eerste jaar alleen fris. Thuis drink ik af en toe in het weekend één of twee 0.0 biertjes. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst Radler 0.0 gedronken op een festival. Wel met fris. Ik kijk altijd hoe ik me voel en check mijn motieven voordat ik ook 0.0 ga drinken.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik leef van dag tot dag. Tot nu toe vind ik het prima zo.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Stel niet te hoge eisen aan je zelf in het begin. Zeg niet “het mag nooit meer…”, maar zeg bijvoorbeeld “vandaag niet en morgen zie ik dan wel weer”.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Het is zeker het proberen waard.

 

En dat is een understatement waar ik het echt volledig mee eens ben! Wat fijn dat je zo blij bent met je beslissing en wat fijn dat het ertoe heeft geleidt dat je jezelf beter kunt accepteren. Dat is toch echt de ultieme hoofdprijs naar mijn idee. Gefeliciteerd!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply