“De twijfel die je ervaart zegt eigenlijk alles”

Het is jammer genoeg vaak niet zo zwart-wit of je nu een probleem hebt met alcohol of niet. Was het maar zo helder. Tuurlijk, het gaat wel eens mis, mag best een tandje minder en die katers horen er nou eenmaal bij, maar het is toch ook gewoon heel gezellig en iedereen doet het toch? Het ding is… wil je echt wachten met verandering tot je echt overduidelijk aan het andere uiterste van de schaal zit? De meeste mensen blijven voor altijd in dat grijze gebied hangen, en dat is wel zo zonde van je tijd en energie. Beter stuur je op tijd bij en gun je jezelf die alcoholvrijheid, en de twijfel die je mogelijk naar deze site heeft geleid kan een heel goed signaal zijn dat de tijd rijp is. En beter doe je dit te vroeg dan te laat, net zoals de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week gelukkig heeft gedaan:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben werkzaam als psychiater en ik ben 50 jaar.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk de laatste jaren gemiddeld 11 eenheden alcohol per week: in de kroeg pils en thuis of in het restaurant een paar glazen wijn. 1 keer in de week dronk ik ‘s avonds een glas whiskey bij het gitaarspelen. Als ik met mijn voetbalteam of vrienden ging stappen kon ik wel uitschieters hebben van 15 bier op een avond/nacht.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Terwijl ik dit schrijf ben ik 893 dagen gestopt met het drinken van alcohol (bijna 2,5 jaar) 💪

Was dit je eerste poging?
Ik heb eerder een maand niet gedronken tijdens dry January, maar dit is de eerste poging dat ik gestopt ben met drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik ben niet eerder gestopt met drinken omdat sociale contacten met vrienden en ook feesten voor mij altijd samengingen met het drinken van alcohol.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Een aantal zaken hebben de doorslag gegeven om te stoppen met drinken: vrienden maakten wel eens grappen dat ze om de beurt bij me bleven tijdens het uitgaan omdat ik altijd als laatste wegging. Mijn huidige vriendin, met wie ik net een relatie had toen ik stopte met alcohol drinken, probeerde me op subtiele manier duidelijk te maken dat ik genoeg gedronken had (ik kwam niet meer goed uit mijn woorden) toen er visite was. Ik negeerde dat volledig en de dag erna hadden we ruzie daarover. Ik wilde ook meer energie overhouden omdat ik midden in een scheiding zat en wilde mijn nieuwe relatie niet op het spel zetten.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De grootste voordelen zijn dat ik geen katerdagen meer heb. Ik heb tijd en energie over en als ik andere dronken mensen zie, ben ik heel blij dat ik niet meer loop te wouwelen, niet meer 3 keer hetzelfde zeg en me niet meer als een idioot gedraag.

En wat mis je het meest?
Wat ik het meest mis zijn de momenten die ik met mijn vrienden nu minder heb. Ik heb ze tijdens het uitgaan wat minder te vertellen zonder alcohol en ben denk ik wat rustiger geworden. Ik wil met mijn vrienden nu andere manieren gaan ontdekken hoe we elkaar toch zien/spreken en andere dingen met elkaar gaan doen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Ik mis het minst de domme dingen die ik gedaan heb als ik dronken was (zoals slingerend naar huis fietsen en mezelf met mijn dronken praat voor paal zetten).

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb de afgelopen jaren geen momenten gehad dat ik het moeilijk vond om geen alcohol te drinken. Wel heb ik getwijfeld of ik in een restaurant incidenteel een glas wijn zou nemen. Ik vind het alleen voor mezelf veel makkelijker als ik niet drink en ik ben bang dat mijn relatie met alcohol mogelijk toch slechter is dan ik altijd heb gedacht.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Als alternatief drink ik met name alcoholvrije IPA, gin tonic, 0.0 pils. En in restaurants neem ik een sap-arrangement met kombucha-achtige dranken.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben van plan om geen alcohol meer te drinken. Het is duidelijk en overzichtelijk op deze manier, ook al vragen sommige vrienden na al die tijd nog steeds waarom ik niet af en toe alcohol drink.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Als tips of advies zou ik willen geven dat je jezelf als mens veel meer kan ontwikkelen zonder alcohol en andere kanten van jezelf leert kennen die de moeite van het ontdekken waard zijn. Dat kan wennen zijn voor jezelf en voor je naasten maar het is 1 van de beste investeringen die je in jezelf kan doen. Daarnaast heb ik gemerkt dat anderen ook bewuster zijn gaan nadenken over hun alcoholgebruik en in mijn voetbalelftal zijn nu ook 2 teamgenoten gestopt.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Voor iedereen die nog twijfelt: toen ik het besluit genomen had om te stoppen en deze app had gedownload, las ik ergens dat als je ooit getwijfeld hebt of je zou moeten stoppen met drinken, dat dat een duidelijke aanwijzing is dat je echt moet stoppen. Dit vertel ik ook regelmatig tegen cliënten. De twijfel die je ervaart zegt eigenlijk alles.

 

Daar ben ik het dus helemaal mee eens. Die twijfel is volgens mij een voorbode, en een teken dat je hersens ergens om aandacht roepen tegen die diepgewortelde gewoonte. Mooi dat je daarnaar luistert en inmiddels alweer 2,5 jaar alcoholvrij bent. Want zoals je zegt: stoppen met alcohol is echt 1 van de beste investeringen die je in jezelf kunt doen. Met stip!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol op Alcoholvrijheid willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply