“De sociale druk om te drinken is ontzettend groot”

Zelfs als je denkt dat je alcohol prima onder controle hebt, heeft het nog altijd precies dezelfde voordelen als je stopt. Je wordt simpelweg fitter, scherper en katervrij, plus dat je simpelweg die heerlijke trots mag voelen omdat het je lukt om uit die sociale druk te ontsnappen. De schrijver van het verhaal van deze week is het ook gelukt, en wil nu eigenlijk niet meer terug. Heel leuk om zo te lezen:

 

Alcohol heeft mijn hele leven lang een rol gespeeld. In Brabant is het gewoonte om vanaf je 16 jaar (flink) alcohol te drinken. Elke week één of meerdere keren op stap naar de kroeg of discotheek. Je bent een ‘baas’ als je flink kunt innemen zonder dat je daar dronken of ziek van wordt. In de beginjaren dronk ik bijna iedere week tot overgevens toe.

Vanaf een jaar of 17, 18 werd dat minder en kon ik goed tegen de alcohol. Ik dronk eigenlijk alleen in het weekend. Doordeweeks drinken was een uitzondering, of er moest een verjaardag of iets dergelijks zijn. Alcohol was altijd gekoppeld aan gezelligheid of vakantie, verjaardagen, mooi weer, goede zin, etcetera…

Van lieverlee nam ook het alcoholgebruik doordeweeks toe. Eerst alleen bij vergaderingen van verenigingen waar ik lid van was, of na sporttrainingen of bij netwerkbijeenkomsten. Later ook vond ik dat ik ook wel een speciaalbiertje of wijntje verdiend had na een dag lang werken of succesvolle deal. Vrijdagmiddagen begonnen steeds vroeger. Vaak al op woensdag of donderdag. Vakanties waren vaak verkapte wijnreisjes en altijd ik vond ik wel een reden om een biertje of wijntje te drinken. Al was het maar tijdens het maken van stoofvlees (uiteraard met rode wijn), waarbij vaak de fles leeg was, terwijl er maar één glaasje bij het vlees ging…

Uitjes of weekendjes met vrienden waren doorspekt met alcohol. Regelmatig voelde ik me ‘s ochtends vaak niet scherp of wat duf. Na een koude douche voelde ik me weer fit en kon ik de dag weer aan. Ik vond dat ik mijn alcoholgebruik onder controle had. Ik dronk makkelijk 2 flessen wijn per weekenddag en zo’n 10 speciaalbiertjes door de week.

Na een opmerking van mijn vrouw dat ik toch wel vaak alcohol dronk heb ik geprobeerd om doordeweeks te stoppen. Dat lukte heel even, maar na een paar weken viel ik weer terug in oude gewoontes.

20 jaar geleden ben ik na het lezen van een boek van Alan Carr van de ene op de andere dag gestopt met roken. Dat ging perfect. Nooit meer zin gehad in een sigaret. Het was alsof het hele nut en de noodzaak van het roken was weggenomen.

Ik besloot het boek ‘stoppen met alcohol’ van Alan Carr ook te lezen. Ook deze keer wist Carr me te overtuigen. Sinds ik het boek uit heb gelezen (nu een half jaar geleden) heb ik geen druppel meer aangeraakt. Ook nu is het het de schrijver gelukt ervoor te zorgen dat het hele nut en de noodzaak van het drinken voor mij is weggenomen. Ik heb in mijn omgeving gezegd dat ik ga proberen om een jaar geen alcohol te drinken, om niet niet te hoeven zeggen dat ik eigenlijk gewoon helemaal wil stoppen.

Hoewel ik niet zal zeggen dat ik nooit meer drink, is dat wel hoe ik me nu voel. Ik ben bang dat als ik weer begin in de trend van ‘alleen als ik uit ga eten, of op een verjaardag’ of…. vul maar in, dat ik binnen de kortste keren weer op ‘mijn oude niveau’ ben. En dat doe ik liever niet. .

Sinds ik gestopt ben met drinken ben ik veel scherper en alerter. De kwaliteit van slaap is met sprongen vooruit gegaan. Ik word uitgerust wakker. Kan me beter focussen op het werk. Het gevoel dat je ‘s ochtends wakker wordt na een verjaardag of feestje zonder kater is onbeschrijfelijk. Ik voel me vrijer en onafhankelijker dan ooit. Ik heb meer tijd gekregen omdat ik na een feestje op zondagmiddag nog een hele avond voor mezelf heb en niet duf op de bank lig. Heb ook meer zin gekregen om te sporten en gezonder te eten. Het scheelt inmiddels ruim 10 kilo…

Als je gestopt bent kom je er pas achter hoe verweven alcohol en onze maatschappij zijn. Hoe geaccepteerd het is dat je (veel) drinkt. De sociale druk om te drinken is ontzettend groot. Hoeveel (sluik)reclame ervoor wordt gemaakt. Dat het zo ontzettend verbonden wordt aan gezelligheid. Dat er bij alle speciale gelegenheden met alcohol geproost wordt. Dat het standaard kado of relatiegeschenk een fles wijn is, enzovoort…

Ik mis eigenlijk niet zoveel. Een enkele keer ga ik eerder naar huis als er een feestje is. Als iedereen gedronken heeft/dronken is, en alles 10x herhaald wordt, is er niet zoveel meer aan. In het half jaar dat ik nu gestopt ben, heb ik slechts een paar feestjes gehad waarbij ik de alcohol ‘miste’. Maar dat kwam omdat de feestjes te kansloos voor woorden waren en je wel alcohol moest drinken om er iets aan te vinden…

Het minst mis ik de katers en de beschamende vertoningen.

Een alternatief heb ik nog niet gevonden. Ik denk dat het er simpelweg niet is. Wat kan er nou een alternatief zijn voor 10 flessen bier of twee flessen wijn? Probeer maar eens 10 flessen alcoholvrij bier of twee flessen alcoholvrije wijn of wat dan ook te drinken. Het is gewoonweg niet te doen. Wel drink ik wat meer bitter lemon of tonic. Soms een crodino met tonic en ijs.

Echt moeilijk heb ik het tot nu toe niet gehad. Als ik al twijfel denk ik aan alle voordelen van niet drinken of kijk ik in de Alcoholvrijheid-app. Als ik denk aan opstaan zonder kater, dan verdwijnt de zin naar alcohol als sneeuw voor de zon.

Mijn advies voor mensen die willen stoppen is om het gewoon te proberen. Kijk en voel wat het met je doet. Ik had het geluk dat ik er met het lezen van een boek vanaf was. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het meer moeite kost. Probeer het gewoon. Je wordt een betere versie van jezelf.

 

En daarmee sla je de spijker op zijn kop! Een betere versie van jezelf, alsof je voor die tijd de hele tijd per ongeluk met de handrem op je leven hebt geleefd. Heerlijk om die bevrijdende stap te maken. En hoe langer je stopt, hoe makkelijker het allemaal wordt. Echt! En voor je het weet wil je gewoon echt nooit meer terug. Ik sluit me hier dus helemaal dubbel en dwars bij aan: probeer het gewoon maar eens! Nooit gestopt is altijd mis.

En nogmaals ontzettend bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

3 Comments

  1. Esther December 10, 2022
  2. Irene December 12, 2022
  3. Virginia December 16, 2022

Leave a Reply