“De reacties van mijn omgeving zijn geweldig”

Als je een leven lang in de horeca hebt gewerkt, kan het extra lastig zijn om te stoppen met alcohol. Hoe kom je dan van die gewoonte af? Toch heeft deze held het roer omgegooid! Hier lees je zijn verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben al vanaf mijn 14e werkzaam in de horeca. Toen werkte ik achter de bar binnen een jongerencentrum in het dorp waar ik toen woonde en regelde ook de keuken en dergelijke. Later deed ik dat tot ongeveer 21 jaar in combinatie met mijn werk als (demi) chef de rang ofwel 1e restaurantkelner binnen luxe restaurants in Noord-Holland. Ook heb ik een tijdje in de keuken gewerkt en het binnen een half jaar gebracht tot zelfstandig kok, gespecialiseerd in vis, koude en warme Franse keuken.

Ik kwam toen al veelal oudere collega’s tegen die niet konden werken vanwege trillende handen door de drank. Ikzelf heb tijdens mijn werk nooit geen alcohol aangeraakt. Wel bier na het werk achter de bar in het jongerencentrum, waar je zoveel bier mocht en kon weggeven als je wilde. We stonden daar als vrijwilliger. Ik maakte toen dagen van 8 tot soms wel 20 uur per dag, 6 dagen per week. Ik verdiende veel geld en gaf de hele zaak regelmatig een rondje. Had veel “vrienden”. Eten deed ik nauwelijks, vooral ’s nachts en dan in een nachtrestaurant, die had je toen nog.

Vanaf m’n 21e tot aan nu 65 werk ik in de bedrijvencatering, omdat je daar gewoon van maandag tot en met vrijdag kon werken. Sinds 1996 als Directeur en daarvoor als district manager en senior cateringmanager. Op mijn top had ik 150 medewerkers in dienst en werkte dag en nacht.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Vroeger bier en daarna wijn. Soms ook na het eten Franse likeuren zoals Benedictine (in een bevroren glas).

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Sinds 7 weken helemaal niets meer.

Was dit je eerste poging?
Het is mijn tweede poging dit jaar en ook daarvoor, maar ik was al langer van plan om te gaan minderen. Het is net zoals met roken, je moet het doorbreken en ervaren dat je je beter voelt. Ook ben in januari gestopt voor een maand en dit besproken met de huisarts. Daarvoor ben ik nog nooit echt gestopt, wel geminderd.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het gaf me rust in m’n hoofd na een dag werken, vooral in combinatie met een goede film en kaas en/of chips.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Door de lockdown en gewichtstoename van ruim 10 kilo van februari tot en met half augustus.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel met nu veel beter en heb geen pijn meer in mijn benen. Ik ben ook onder begeleiding gaan sporten en bezoek 2x per week een fysiotherapeut.

En wat mis je het meest?
Het gevoel van rust, maar dat heb ik nu ook. Als ik onrustig word ‘s avonds ga ik zwemmen voor een half uurtje.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het moeizame opstaan en het slechte slapen, vaak wakker, nu nog. Maar het gaat steeds beter.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Dat heb ik nog niet gehad, maar ik hoorde van mijn sportbegeleider dat ik meer moet gaan drinken. Doe ik nu, ik maak zelf water met citroen of ik zet een pot gemberthee.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Soms in het weekend een Crodino of Gember limo of 0% bier  (goed hydratertend), maar nooit meer dan twee flesjes en alleen in het weekend.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Voorlopig net als jij een jaar stoppen. Maar ik ga wel regelmatig naar de huisarts om het erover te hebben. Die stok achter de deur wil ik houden. En laten we eerlijk zijn: de reacties van mijn omgeving zijn geweldig!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Geef toe dat je teveel drinkt. Geef toe dat het een gewoonte is geworden en dat je denkt niet meer te kunnen stoppen!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ga het gewoon doen, en laat ons weten via deze site waar je tegenaan loopt!

 

Dat was hem! Onwijs bedankt voor dit verhaal, heel leuk dat ik deze aan de reeks heb kunnen toevoegen. Mocht je na het lezen van dit verhaal nu ook eens jouw ervaringen willen delen, dan kom ik heel graag met je in contact! Als je op deze pagina je e-mail invult neem ik zo snel mogelijk per mail contact met je op om je verhaal uit te schrijven. Laten we samen zoveel mogelijk mensen inspireren tot een werkelijk alcoholvrij leven!

2 Comments

  1. rob November 25, 2020
    • Alcoholvrijheid November 28, 2020

Leave a Reply