“De mist verdween uit mijn hoofd”

De beste manier om te willen stoppen, is door gewoon eens zelf die voordelen te gaan ervaren. Wat heb je te verliezen? De schrijver van het ervaringsverhaal van deze week is zo begonnen, en wil voorlopig niet meer terug hoor. Heel leuk om te lezen, en laat je vooral inspireren als je momenteel nog twijfelt of je toch niet ook eens dat drankje zou moeten laten staan:

 

Dit is niet het verhaal van een zware drinker maar zet misschien de gelegenheidsdrinker aan het denken. In het dagelijks leven ben ik leraar aan een middelbare school. Tot een jaar of tien geleden dronk ik met name in het weekend. Dat begon in de namiddag in de keuken tijdens de voorbereidingen van het eten: oude of jonge jenever in combinatie met een zwaar Belgisch biertje. Tijdens het eten kwam er dan ook nog een fles rode wijn op tafel – en die moest natuurlijk op. Na het dessert nog een cognac of whisky bij de koffie.

Ik merkte dat deze hoeveelheid me begon op te breken. Na mijn vijftigste werd dit gewoon te zwaar: ’s avonds na het avondeten had ik nergens meer zin in en de volgende ochtend kostte het me uren voordat ik weer een beetje de oude was. Ik bedacht een compromis: alleen nog buitenshuis drinken. Dat was even wennen met uitsluitend frisdrank en water thuis maar ik merkte wel de voordelen: ’s avonds nog helder en de volgende dag met veel meer gemak uit bed komen. Bovendien viel ik twee kilo af. Het nadeel was echter dat het verlangen naar alcohol bleef en zo gebeurde het incidenteel dat ik na het sporten in de sportkantine te veel dronk of tijdens het eten in een restaurant. Dus bepaald tevreden met het compromis was ik nog niet.

En toen kwam de lockdown…

…en zo slopen de biertjes toch langzaamaan weer het huis in. Op een warme zomerdag in augustus 2020 vroeg ik me tijdens het inschenken van een glas Lagunitas af: vind ik dit nou zo lekker of drink ik dit uit verveling? Rond die tijd had ik net twee boekjes in huis: René Khan – Op je gezondheid en Stoppen met alcohol van Allen Carr. Ik besloot om een maand geen alcohol te drinken. Dit was overigens niet mijn eerste stoppoging; ik deed al eens mee met dry januari. Dat kostte me geen moeite maar ik zag toen geen reden om de alcohol vaarwel te zeggen.

Het effect van deze tweede keer was echter veel groter: de mist verdween uit mijn hoofd en ik sliep weer veel beter. Carr en Khan hadden ook hun invloed: de eerstgenoemde legt vooral de nadruk op het mechaniek van de verslaving terwijl Khan vooral de medische en psychologische gevolgen beschrijft. Ik schrok vooral van de relatie tussen alcohol en kanker.

Na een maand besloot ik om nog een maand door te gaan met ‘stoppen’. Het was niet mijn intentie – en is nog steeds niet – om nooit meer alcohol te drinken, maar de maanden hebben zich vanzelfsprekend aan elkaar geregen en de behoefte aan alcohol is helemaal verdwenen. Weer viel ik twee kilo af.

Toegegeven, in de eerste maanden is het verlangen nog wel eens teruggekeerd, vooral toen in oktober 2020 weer de eerste herfstbokjes in de schappen verschenen; nu kan ik er met groot gemak aan voorbij lopen. Simpelweg omdat de voordelen van alcohol niet langer opwegen tegen de nadelen.

Voor mijn vrouw was dit ook aanleiding om te stoppen met alcohol. Dagelijks dronk zij een flesje kasteelbier dus dat was even afkicken, maar net als bij mij is alcohol geen bezigheid in ons leven meer. Zij kan overigens incidenteel nog een glas wijn drinken en het daarbij laten; ik durf dat nog niet aan en houd het bij alcoholvrij bier dat overigens een veel beter alternatief is geworden in vergelijk met vroeger.

Advies: ga na de recepties van het nieuwe jaar gewoon een maand geen alcohol drinken. Dry januari kan beter verlegd worden naar februari, of nog later. Merk je daarna verschil? Besef dan dat je lichaam elke keer de rommel heeft moet opruimen… En als je in de verleiding komt, besef dan dat de nadelen van alcohol niet tegen de voordelen opwegen.

 

En dat laatste is wel zo ontzettend waar! Al moet je het wel eerst zelf ervaren voordat je het echt gaat geloven. En er is natuurlijk maar 1 manier om dat te doen: door gewoon eens te stoppen. Net als wij! Geloof ons: je zult er geen spijt van krijgen.

Echt heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! En mocht iemand anders na het lezen nu ook eens zijn of haar verhaal willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply