“De katers waren af en toe op het belachelijke af”

Misschien wel het mooiste onderdeel van deze website vind ik de ervaringsverhalen van andere mensen die ook gestopt zijn met het drinken van alcohol. Door deze verhalen te bundelen hoop ik namelijk eventuele twijfelaars te overtuigen om toch vooral ook eens die spannende stap naar een relaxed leven zonder alcohol te zetten. Hier is weer zo’n verhaal, onwijs herkenbaar en toch weer uit een ander perspectief. Doe er je voordeel mee:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben project manager, ik manage op projectbasis anti-witwas en fraude-onderzoeken bij grote bedrijven.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
11 maanden

Was dit je eerste poging?
Ik heb een paar keer ‘dry’ maand(en) gedaan. Ik heb mijzelf ook meerdere malen ‘regels’ gegeven. Bijvoorbeeld, geen sterke drank, of alcoholisch drankje afwisselen met niet alcoholisch drankje op een avondje uit (dus om en om drinken) etc. Deze keer begon eigenlijk ook als een dry maand na een zeer stevige kater maar het beviel me wel.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond alcohol toch vooral lekker en aangeschoten zijn is leuk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn drankpatroon beviel me niet zo. Nederland heeft een behoorlijk sterke binge drink cultuur. In je studentenjaren is bingedrinken met regelmatig domme bijbehorende avonturen tot daar aan toe. Ik vond in mijn mid-dertig (na een specifiek dom avontuur) het wel welletjes geweest. Ook de katers waren af en toe op het belachelijke af. Week in, week uit snakken naar de vrijdag om dan veel te veel te drinken dan zaterdag eigenlijk daarmee te vergooien, en dan maandag een beetje gaat op 70% functioneren, ik begon dat een dom en cyclisch patroon te gaan vinden. Ook begin ik meer na te denken over hoe duurzaam mijn drank patroon is op lange termijn.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben veel fitter, slaap beter, ben geestelijk stabieler, en haal meer uit mijn weekends. Ik presteer denk ik op werk ook beter. Daarbij ben ik meer bezig met mijzelf, ik confronteer meer ‘demonen’, analyseer mijzelf beter en ik tracht oprecht een beter persoon te worden. Je ‘ontdekt’ ook dat je nuchter eigenlijk veel leuker bent. Ten slotte bestaan ochtenden weer. Vroeg opstaan en dingen doen gebeurde vroeger eigenlijk nooit. Ten slotte zie je sommige vrienden ook in een ander licht, veel meer mensen zouden eigenlijk moeten stoppen omdat ze veel te veel drinken of geen leuke dronk hebben.

En wat mis je het meest?
Toch wel de avonden met mijn drinkmaatjes en de dronken avonturen / feestjes. Je maakt vaak toch wel mooie dingen mee als je aangeschoten op een feest rond-dwarrelt. Een zekere FOMO blijft wel.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers en de soms achterlijke dingen die je doet of zegt als je dronken bent. Het ‘huh-heb-ik-echt-zoveel-uitgegeven??’ gevoel.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Heb ik de eerste maanden niet gehad, ik was er echt klaar mee. Nu, in de zomer, is een koud biertje wel eens verleidelijk maar als er een ander koel drankje is red je je ook wel.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee, alcoholvrij bier, overpriced coffee

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet, of alleen heel af en toe een bijzondere whisky of wijn een paar keer per jaar, maar ik vrees dat ik alcohol dan niet meer lekker vind en het niet kan waarderen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ignore the haters, veel mensen gaan je ongezellig vinden ‘ah doe niet zo flauw’, denken dat je een alcoholist bent (immers waarom zou je anders stoppen) en veel mensen die geïrriteerd zijn want wat….? Denk je dat je beter bent of zo. Je houdt veel mensen een spiegel voor van wat zij van binnen eigenlijk ook wel zouden willen, namelijk niet/ minder drinken en daar reageren ze soms raar op. Soms hoor ik ook heel oprecht van mensen dat ze het heel goed vinden en eigenlijk ook zouden willen. Dat is dan wel weer mooi.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Je leven verandert wel echt, ik zie veel drankmaatjes veel minder en doe weinig in groepen waar veel wordt gezopen omdat ik geen zin meer heb in dronken gelul van mensen om me heen. Ik doe nu veel meer 1 op 1 met vrienden en vriendinnen. Ik moest ook op zoek naar nieuwe hobby’s zoals musea, films, lezen, (meer) sporten etc. Ook relaties worden anders als je je niet meer in je alcoholbubbel kunt verplaatsen met zijn tweeën. Het wordt moeilijker maar wel geeft wel meer voldoening is en oprechter/ dieper.

Ik heb mijzelf een jaar gegeven om ‘gestopt met drinken’ te zijn en het er steeds over te hebben (dat gebeurt namelijk best vaak als je een oude drankmaat een tijd niet gesproken hebt), daarna ben ik gewoon iemand die niet drinkt, no big deal.

 

En dat was hem. Nogmaals onwijs bedankt voor het delen van je verhaal! En mocht iemand na het lezen van dit verhaal nou ook eens zijn of haar verhaal kwijt willen: heel graag! Laat op deze pagina even je e-mailadres achter en ik mail je een aantal vragen waar je je verhaal aan op kunt hangen. Ik kijk er onwijs naar uit, en met mij hopelijk vele twijfelaars in de toekomst!

2 Comments

  1. albert michiels August 30, 2020
    • Alcoholvrijheid August 31, 2020

Leave a Reply