“De gewoonte is doorbroken”

Één drankje lijkt zo onschuldig, maar voor je het weet begint het een dagelijkse gewoonte te worden. Zeker als je in de horeca werkt, dan ligt het gezellige sluitdrankje al snel op de loer. In dat geval kan het goed zijn om even een stapje terug te doen om die gewoonte te doorbreken. De chef-kok uit het ervaringsverhaal van deze week ervaart daar al snel de voordelen van:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een man van 33, en werkzaam in de horeca als chef-kok.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk met name bier of speciaalbier. Een sluitdrankje en horeca zijn met elkaar verbonden, dus vaak was het de dagen dat je gewerkt had één of meer sluitdrankjes. En daarnaast op je vrije dagen, want dat is ten slotte mijn weekend. Daarnaast hebben je vrienden normaal weekend, en uiteindelijk was het dus de hele week raak.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 6 maanden gestopt met alcohol en dit was mijn eerste poging. Ik heb geen dry januari of iets anders geprobeerd.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Eerder was het dus vaak een sluitdrankje na een lange, drukke werkdag, en dit was dan een stukje ontlading. Ik denk dat dit me wel tegenhield, maar die ontlading heb ik nu niet meer nodig. Ik kan de druk en stress veel beter aan omdat ik veel scherper ben. Daarnaast was een bezoekje aan vrienden altijd: “biertje? Biertje!” Het was meer een gewoonte geworden die doorbroken moest worden.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De grootste voordelen zijn voor mij zeker het scherper zijn op het werk, mijn nachtrust is verbeterd, en de dagen zijn langer omdat je nu veel eerder opstaat en met energie.

En wat mis je het meest?
Tot op heden heb ik het niet gemist, maar nu heeft de horeca ook een hele tijd dichtgezeten. Alleen de drang dat ik het niet perse meer wil is eraf. Het hoeft niet meer van mij, de gewoonte is doorbroken.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Als alternatief heb ik meestal wel 0.0 in huis, na een middag in de zon in de tuin is zoiets wel lekker. Ik houd niet van frisdrank, en laffe ranja of water komt je op een gegeven moment ook wel de neus uit. Voor de rest: thee, water/ranja en koffie.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Hoe ik de toekomst zie met alcohol weet ik niet. Zoals het nu is vind het ik prima. Ik ben wel bang voor de volgende dag, dus ik denk dat ik die in mijn achterhoofd hou. En zoals ik al zei, de gewoonte is doorbroken. Het hoeft niet meer. Voor mij is een terras, barbecue of gezelligheid niet meer inherent aan een biertje of alcohol.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Mijn tip voor mensen die willen stoppen met alcohol is dat je moet proberen om de gewoonte te doorbreken van het drinken. Ik heb in mijn vriendengroep (waarmee het dus vaak raak was) iedereen ingelicht over mijn stoppen en gezegd dat ze me geen alcohol meer moesten aanbieden. En ik ben ze gewoon gaan bezoeken als altijd. Dat was misschien ook wel de stok achter de deur, je wilt niet op je bek gaan. Verder moet je het echt willen. De knop moet om, alles of niets. Althans, dit is bij mij het geval.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Doe het gewoon! Stop gewoon, en zeg niet nooit want dan klinkt het misschien te definitief. Je went vanzelf aan het idee van geen alcohol meer. Maar je moet er wel voor 100% achter staan anders is het een zware dobber.

 

En zo is het maar net: je moet het echt zelf willen! En dan ook écht, anders hou je jezelf alleen maar voor de gek. Fijn dat jij het inzicht hebt gekregen om ervoor te gaan! Ga vooral zo door, en geniet rustig van het welverdiende 0.0 sluitdrankje op zijn tijd. Na een drukke werkdag is die vast net zo lekker als een ‘echte’!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook een keer zijn of haar verhaal willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik er zo snel mogelijk contact over met je op.

Leave a Reply