“De fles moet leeg, morgen smaakt hij niet lekker meer”

Hallo allemaal, welkom bij weer een mooi ervaringsverhaal! Vandaag vertelt iemand over hoe moeilijk het zijn om die stap te nemen, en dat er soms meerdere pogingen voor nodig zijn om eindelijk echt het roer om te gooien. Wat is het toch moeilijk om een verslavende levensstijl om te gooien zeg… Maar het kan! Veel leesplezier:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Hallo ik ben een vrouw van bijna 39 (pfff ik voel me gelukkig nog 21 🤣). Ik ben getrouwd en heb drie prachtige kinderen. Ik ben werkzaam in de kinderopvang en dat doe ik met veel passie en plezier.

Wat dronk je vooral en hoe veel en vaak?
Ik drink al vanaf dat ik 14/15 jaar oud ben. Ik begon met mixjes en dan vooral in het weekend als ik ging stappen of op feestjes. Het was toen vooral om wat zekerder te voelen, niet zo verlegen en zo. Toen ik wat ouder werd ging ik vooral aan de wijn en af en toe gin tonic of na het sporten een Radler.
Nadat ik kinderen kreeg begon ik meer te drinken. Elk weekend drinken werd dagelijks een fles. Vooral het afgelopen jaar ging er elke dag een fles leeg. Mijn motto was “de fles moet leeg, morgen smaakt hij niet lekker meer”. Er was ook elke dag een reden om te drinken. Feestje, klotedag, iets te vieren, mooi weer, vakantie, eenzaamheid, zorgen, je leeft maar 1 keer, dus waarom ook niet?

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
23 november 2020 ging bij mij de knop om. Nu moet ik echt stoppen. Ik heb twee keer twee glazen wijn gedronken. 1 x na 100 dagen en 1 keer met Pasen. De eerste keer na die 100 dagen was omdat ik geestelijk en lichamelijk een wrak was. Ik was door mijn rug gegaan en had een kleine burn-out. Omdat ik altijd dronk om mijn emoties te verdrinken en mijn hoofd leeg te maken, kwamen al mijn opgekropte emoties er uit. Mensen in mijn omgeving vonden het niet gek dat ik in een burn-out terecht kwam. Ik hield altijd alle ballen hoog met veel zorgen om mijn kind en man. Op het werk regelde ik alles. Doordat ik stopte met drinken moest ik een andere manier verzinnen om stress te verwerken en toen begon het in mijn rug te zitten. Daar zat ik dan: iemand die alles deed, opeens thuis en ik kon helemaal niks. Pfff dat was echt heel zwaar.

Ik had beloofd om samen met mijn man 100 dagenen alcohol te laten staan (hij is ook een alcoholist) en in mijn ogen veel erger dan ik was (nu weet ik dat ik dat als excuus zag). Maar na die 100 dagen was het zo moeilijk om niet te drinken, dat ik toch een glas inschonk. Want ja, ik voelde me nog steeds slecht en was nog niks afgevallen en heel erg moe. Maar na dat glas stopte ik wel weer met drinken. Ik vond het vies ruiken. En vanaf dat moment ging ik me beter voelen. Waarom ik toch met Pasen een glas dronk was vakantie.
Dat is dus een trigger voor mij en daar moet ik de volgende keer beter op gaan letten. Gelukkig voel ik me nu heel goed, yoga, meditatie, fysio, chiropractor en koud afdouchen zijn nu mijn middelen om met mijn emoties om te gaan.

Was dit mijn eerste poging?
Nee, elk jaar deed ik mee met ik pas en ik ben een keer gestopt voor 80 dagen. Toen zei iemand tegen mij op een feestje “ach, neem er toch 1”. Nou dat bleef niet bij 1.

Wat hield je tegen om te stoppen?
Dat ik me beter voelde (dacht ik) met drank op. En dat er in mijn omgeving altijd drank was.

Wat heeft mij de knop om gezet?
Mijn kinderen en het drank gebruik van mijn man en mij. Onze kinderen zagen ons altijd drinken en er zei ooit iemand tegen me, wat als er iets gebeurt met 1 van je kinderen en je een taxi moet nemen omdat je gedronken had. Die kwam wel aan. En dat ik me bewust werd dat als we wat leuks deden met mijn kinderen, er altijd op het horloge werd gekeken werd wanneer we naar huis konden om te gaan drinken.

Wat zijn de grootste voordelen van niet drinken ?
Het niet meer kijken hoe laat het is. Meer rust, beter slapen en me nu echt beter voelen.

Wat mis het meest van drinken?
De eerste slok, die warmte die dan naar binnen komt.

Wat mis je het minst?
De katers en het slechte slapen omdat ik misselijk ben omdat ik te veel gedronken had.

Wat drink ik nu?
Water, thee, koffie en limonade.

Heb ik een plan voor de toekomst?
Nee, ik heb geen plan voor de toekomst, ik zie wel hoe alles gaat lopen. Natuurlijk vraag ik me wel eens af hoe het zal gaan op feestjes, terrasjes, vakanties. Maar ja, als ik er te veel aan denk word het alleen maar moeilijker. Ik lees wel veel over stoppen met alcohol en volg op Facebook alcoholvrij leven, dat geeft me wel hoop en inspiratie. Ik heb ook tegen mijn man gezegd door de weeks drink je niet en in het weekend mag je het zelf beslissen. Daar hebben we vaak ruzie om gehad. Maar ik ben aan het werk en we hebben toch drie kinderen en daar doe ik het voor. En ja hij drinkt soms stiekem, maar hij weet dat ik het weet en dat voelt hij. Het is waarschijnlijk niet de beste manier, maar zolang hij nog niet wil stoppen kan ik hoog of laag springen, maar dat gevecht ga ik niet winnen. En voor mezelf denk ik, ik wil ook helemaal niet meer drinken!

Tips
Het is zo zonde voor je lichaam, geest, geld en tijd. Je leeft maar 1 keer dus leef het ook bewust. Accepteer jezelf. Het is echt niet makkelijk, maar wees trots op jezelf ook als het even moeilijk is. Geniet ook zonder drank. Je hoeft jezelf niet anders voor te doen of te denken ik ben nu saai en niet gezellig omdat ik niet drink. Nee hou vast aan het idee waarom je niet drinkt!

 

Onwijs bedankt voor deze mooie bijdrage! En voor de mooie uitsmijter: “geniet ook zonder drank”. Ik realiseer me nu (na 3 jaar alcoholvrij) dat ik dat eindelijk net zo goed kan als vroeger met drank. Beter nog, want nu krijg ik elke minuut mee en heb ik de volgende dag geen spijt van de kater die ik mezelf gegeven heb.

Wat betreft je man: het beste laat je hem gewoon met rust en geef je zelf het goede alcoholvrije voorbeeld. Bij mij thuis duurde het bijna 2 jaar totdat mijn vrouw zo jaloers werd op me dat ze zelf de keuze had gemaakt om ook te stoppen. Dan wil ze het zelf, en dan heeft het ook kans van slagen. Ze is nu al ruim een jaar nuchter en wil ook niet meer terug. Dat is naar mijn idee de beste tactiek om iemand (blijvend) mee te krijgen!

Nogmaals ontzettend bedankt voor je mooie verhaal, en mocht iemand na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: graag! Als je op deze pagina je e-mail invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Fijne dag allemaal!

Leave a Reply