Moeten dokters een andere norm stellen over alcohol?

“De Drinkende Dokter”… sja. Wat klinkt als een slechte titel van de nieuwste Suske & Wiske, is eigenlijk een samenvatting van een hele boeiende stelling. Ik las namelijk gisteren op de site van de NOS dat artsen de grote groep probleemdrinkers in Nederland mogelijk veel te weinig aanspreken op hun alcoholgebruik. Dat is an sich natuurlijk best een foute boel, maar waar ik nog wel het meeste over nadacht na dit item was dit: dokters drinken zelf natuurlijk ook!

Niet allemaal natuurlijk, maar ik denk dat de meeste met kerst echt wel een wijntje of twee bij het diner inschenken hoor. Want ook voor hen “hoort dat er natuurlijk gewoon een beetje bij”. Maar stel je nou eens voor dat alcohol nou echt het nieuwe roken is, met alle schadelijke gevolgen van dien. Is het dan eigenlijk niet heel erg gek dat die dokter zelf ook wel eens een glaasje drinkt?

Daar kan iedereen natuurlijk een mening over hebben, en dat moedig ik alleen maar aan, maar wat mij nou zo intrigeert is hoe wij hier over een jaar of 20 zelf op terugkijken. Is De Drinkende Dokter dan net zo taboe als De Rokende Longarts van vandaag?

Ik ben, zoals zo vaak, heel benieuwd! Wat denken jullie?

Leave a Reply