De 3 gouden tips voor échte Alcoholvrijheid

Een leven zonder alcohol is het mooiste kado dat je jezelf kunt geven. Het maakt je vrijer, actiever, gezonder, scherper, fitter, blijer, trotser, zinvoller, nuttiger, om zomaar eens wat voordelen te noemen. Zelf heb ik mij dit kado nu zo’n drie jaar geleden gegeven, en sindsdien heb ik daar wel zo veel plezier van gehad dat ik er zelfs een missie van gemaakt heb om dit inzicht verder te verspreiden. Hier ligt zoveel geluk voor het grijpen, dat gun ik iedereen!

En het is echt niet zo dat ik daarvoor zo’n zware alcoholist was hoor, helemaal niet. In elk geval niet volgens mijn eigen definities. Zoals ik zijn er toch zoveel mensen die ontspannen met een biertje of een wijntje na een drukke dag op het werk of in het gezin? Vaak dronk ik zonder moeite een sixpackje weg, misschien wel twee in het weekend. En daarna dronk ik soms weer een paar dagen helemaal niet. Het was allemaal niets bijzonders, vond ik zelf. En doordat ik dat zo vaak deed, kon ik er ook prima tegen en viel ik er niemand echt mee lastig. Dan heb je toch geen probleem?

Het kon inderdaad veel erger, maar intussen veranderde die ontspannen gewoonte door de jaren heen wel langzaam in een blok aan mijn been. Waar ik er vroeger tijdens mijn studententijd hele dagen kon herstellen van een nacht doorhalen, heb je die luxe met een fulltime baan en een gezin simpelweg niet meer. En dat breekt je langzaam af. Hoe goed je er ook tegen kunt, je bent gewoon niet 100% en haalt zelden meer het beste uit jezelf. Het is alsof je de hele tijd met een handrem op je leven rondrijdt.

Voor mij was op een gegeven moment gelukkig de maat vol en besloot ik te stoppen (nadat ik eerst nog even twee maanden het onderste uit de kan had gehaald). Dat was misschien wel de beste keuze uit mijn leven, want door met alcohol te stoppen, gaat er een wereld voor je open die nog mooier is dan ik had verwacht. En weet je wat nou het leuke is? Stoppen wordt alleen maar makkelijker, niet moeilijker.

En om écht alcoholvrij te worden hoef je eigenlijk maar één ding te doen: beginnen met stoppen. De enige manier om te stoppen met drinken is immers door niet meer te drinken. Makkelijk toch? Was het maar zo… De truc zit hem hier namelijk in het vinden van een manier waarop de kans zo klein mogelijk is dat je toch weer begint. En dat is al moeilijk genoeg, met al die sociale en maatschappelijke alcoholverleidingen om je heen.

Toch ben ik oprecht gaan geloven dat iedereen dit zou kunnen. Zeker als je deze 3 gouden tips ter harte neemt.

Tip 1 – stop voor een lange periode en leg de lat absurd hoog voor jezelf

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om een maand of een paar maanden niet te drinken. Dat is natuurlijk goed nieuws, want dit is ontzettend goed voor je bewustwording en er zijn ook zeker op korte termijn flinke gezondheidsvoordelen te merken. Het grote probleem van zo’n relatief korte periode is alleen dat je toch steeds heel erg naar die bevrijdende dag toe gaat leven dat je eindelijk weer mag drinken. De kans is groot dat je daarna alles weer in gaat halen en je binnen de kortste keren weer op je oude niveau zit, of hoger. Maar nog erger: daarna mag je weer helemaal opnieuw beginnen met stoppen. Al die moeite voor niks!

Ik heb gemerkt (en bij andere mensen gezien) dat het vele malen beter werkt om gelijk een heel jaar te stoppen, en niet korter. Op die manier ben je veel minder met je stopdatum bezig en dwing je jezelf bovendien om alle jaarlijkse tradities en gewoontes die je normaal gesproken met een drankje deed, nu eens compleet alcoholvrij te doen. En door dat vaak te oefenen word je daar ook steeds beter in. En gek genoeg zal je zien dat je na 365 dagen niet eens meer zo zit te springen om eindelijk weer die fles champagne aan je mond te zetten. De drankzucht slijt, en dat kost gewoon tijd.

Als bonus kan je jezelf na dit jaar ook nog eens iets leuks kado geven om jezelf te belonen voor deze knappe prestatie. Zo had ik zelf een extreem kansloze trofee voor mezelf laten maken die het hele jaar in de kast op mij heeft liggen wachten. Zoiets doe je anders natuurlijk nooit, en daarbij zou het natuurlijk te kansloos voor woorden zijn als ik mijn jaar niet zou halen en ik als bewijs een stoffige beker in mijn kast had liggen om me te helpen herinneren aan mijn eigen falen. Dat zou mij niet gebeuren, dus dit was een perfect motiverend kado voor mij!


Tip 2 – zie alcohol als een verslavende gewoonte

Ook als je weinig drinkt, probeer alcohol dan te zien als een verslavende gewoonte waar je van los kunt komen. Dat is het namelijk ook. Als je voor een lange tijd regelmatig drinkt, zal je hoofd toch echt moeten ontwennen. Voor mij hielp het enorm door aan mezelf toe te geven dat ik psychisch verslaafd was geworden aan bier. Het is misschien wat gek om het zo te benoemen als je ook zonder kunt, en aanvankelijk voelde het ook wat overdreven, maar door het zo te noemen kan je accepteren dat je afhankelijk bent geworden van die gewoonte. Daarmee maak je je verslaving als het ware een externe vijand van jezelf, en daar kan je je vervolgens van gaan bevrijden. Wel zo overzichtelijk! (en voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over een lichamelijke alcoholverslaving, in dat geval is het verstandig om dit onder professionele begeleiding te doen).

Hier had ik het “voordeel” dat ik een paar jaar eerder al gestopt was met een andere verslaving: roken. Dat maakte het stopproces heel herkenbaar. Ook hier moest mijn lichaam gewoon werken om van die hardnekkige gewoonte af te komen. Dit kost nou eenmaal tijd, en als je de tijd hier rustig zijn gang laat doen gaan die gewoontes vanzelf uit je systeem. Daar hoef je niets voor te doen, alleen maar iets voor te laten. Vervolgens wordt het met de dag gemakkelijker.

Datzelfde geldt voor alcohol. Ook hier moet je elke sociale situatie waar je normaal gesproken een drankje bij deed, gewoon een keertje zonder drank ervaren. De eerste keer is moeilijk, de tweede keer is ongemakkelijk, de derde keer is een eitje. Echt, hoe gek het ook klinkt: op een gegeven moment draai je je hand echt niet meer om voor een feestje of borrel zonder alcohol. Graag zelfs, dan kan je daarna weer vrolijk nuchter verder met je leven.

 

Tip 3 – je moet zelf echt willen stoppen

Deze tip klinkt misschien een beetje als een open deur, maar die is lastiger dan het lijkt. Voor veel gemiddelde drinkers (zoals ik) met een normale baan (zoals ik) en gezin (zoals ik), was er namelijk nooit écht een noodzaak aan te wijzen om te stoppen. Het kabbelde allemaal wel lekker door. Ik kon er altijd wel mee wegkomen, en hoe erg zijn die katers nou? Misschien stop ik na de feestdagen wel, of anders na die ene bruiloft, dat gezellige vriendenweekendje of die andere vakantie. En o ja, op dat feestje moet natuurlijk ook nog wel gedronken worden voordat ik stop… toch?

En voor je het weet drink je dus gewoon altijd. Het grote probleem is hier dat de noodzaak simpelweg nooit hoog genoeg lijkt te zijn om écht te willen stoppen. Dat zijn de lastigste gevallen. Dit is het grijze gebied waar je hulp kunt gebruiken die je niet zo snel zal vragen. Om iets echt te willen veranderen, moet de meerwaarde daarvan namelijk zo aantrekkelijk zijn dat je het verkiest boven het alternatief waarin je alles bij het oude laat. En die meerwaarde zie je in onze samenleving minder vaak dan het alternatief.

Om die reden heb ik dan ook de website Alcoholvrijheid.nl in het leven geroepen. Daar schrijf ik wekelijks over een van de voordelen van stoppen met alcohol en deel ik de ervaringsverhalen van mensen die er ook voor gekozen hebben om te stoppen met drank. Door deze verhalen te lezen, hoop ik mensen er vooral toe te verleiden om ook eens die spannende stap te maken naar alcoholvrijheid. Zo kan je eerst rustig een beetje snuffelen aan de voordelen die je te wachten staan, tot op een gegeven moment de tijd rijp is dat je er ineens zelf echt voor wilt gaan.

Daarbij ben ik ervan overtuigd dat het laten zien van de voordelen dat de beste manier is om mensen ergens toe te motiveren. Dit zag ik thuis al in de praktijk: nadat ik gestopt was dronk mijn vriendin vrolijk onverminderd door. Ik heb haar hier nooit op aangesproken of ongevraagd advies over gegeven, maar zij zag mij gewoon opleven in alles wat ik deed. Dit werd voor haar na een tijdje zo aantrekkelijk, dat zij ook de stap wilde maken en inmiddels ook een jaar gestopt is met drank.

Daar heb ik dus alleen maar het goede voorbeeld voor hoeven geven. En als wij het kunnen, dan kan jij het toch ook?

 

En dan alleen nog maar even volhouden

Dan blijft er tenslotte eigenlijk nog maar één dingetje over: volhouden. Geef niet op. Nooit! Zeker als je een jaar niet drinkt kom je op een gegeven moment op een punt dat je jezelf gaat overschatten. Je bent immers al zo goed bezig, dan kan dat ene drankje toch geen kwaad? Nou, jammer genoeg wel. Dat ene drankje zet je namelijk weer helemaal terug bij nul en dan moet je alle stappen hiervoor weer gaan herhalen. Het is een valkuil waar veel mensen in stappen, maar die zeker te voorkomen is als je je er maar bewust van bent. Heb je een moeilijk moment? Neem het dan met de dag en denk “vandaag drink ik niet, morgen zien we wel weer verder”.

Een extra hulpmiddel dat je door deze periode heen kan helpen is een app, en laat ik die nou toevallig net voor jullie hebben gemaakt! Sinds ik gestopt ben met alcohol, heb ik veel van de tijd die ik voorheen suf beneveld naar een televisie aan het staren was, gestoken in het leren van nieuwe vaardigheden, zoals bijvoorbeeld hoe je apps kunt programmeren. Mijn eerste doel was om een app te maken die mensen helpt om ook daadwerkelijk alcoholvrij te kunnen worden. Het resultaat is er een waar ik best trots op ben!

Sinds een paar weken is mijn app Alcoholvrijheid namelijk gratis te downloaden voor zowel Android als iPhone. Met deze app kan iedereen precies bijhouden hoe lang je gestopt bent met drinken, hoeveel geld, calorieën en drank je hebt bespaard, hoeveel katers je niet hebt gehad, enzovoort. En dit alles met een knipoog. Wil je weten of je al een badkuip drank hebt laten staan? Met deze app weet je het! Tegelijkertijd kan je ook alle ervaringsverhalen lezen van de website, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat in je strijd.

Dit alles om je vooral te ondersteunen om vol te houden in de spannende reis naar echte alcoholvrijheid. Een reis, die ik vaak vergelijk met die van een ruimteschip: het kost namelijk veruit de meeste energie om los te komen van de aarde, maar als je eenmaal uit die zwaartekracht ontsnapt bent, kost het helemaal geen energie meer om vooruit te gaan.

Pas dan heb je echte alcoholvrijheid bereikt, en dan kan je eindelijk onverstoord genieten van het uitzicht. Een absolute aanrader!

Leave a Reply