“Dat je twijfelt over je alcoholgebruik zegt waarschijnlijk al genoeg”

Het moeilijkste van een probleem, is misschien wel het herkennen en erkennen dat het er is. Om het roer om te kunnen gooien, moet je er namelijk eerst wel de noodzaak voor zien. Bij alcohol is dit soms extra moeilijk, omdat het probleem vaak heel geleidelijk ontstaat, maar misschien nooit écht uit de klauwen lijkt te lopen. Juist dan is het heel lastig om in te zien dat je leven ook anders kan. Gelukkig lees je in dit ervaringsverhaal dat dit welzeker mogelijk is. De voordelen zijn het in elk geval meer dan waard:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 54 jaar en werk als zelfstandig beeldend kunstenaar en docent.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk voornamelijk rode wijn. Ook dronk ik bier en af en toe port. Ik begon elke dag tegen 17 uur met een flesje bockbier (afhankelijk van het seizoen lentebock of herfstbock) waarna ik overging op rode wijn tot de fles leeg was. In deze mate dronk ik zeker de afgelopen 8 jaar. Daarvoor dronk ik ook wel, maar minder en niet elke dag.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben op 1 januari 2021 gestopt en heb sindsdien geen alcohol meer gedronken.

Was dit je eerste poging?
Ja, dit is mijn eerste stoppoging. Ik deed wel al een aantal jaren mee met Dry January, waarna ik in februari weer begon en binnen een half jaar weer op een fles wijn per dag zat.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik heb lang gedacht dat ik het niet zou kunnen om helemaal te stoppen. Achteraf bekeken dronk ik bij elke emotie, die ik niet wilde voelen. Ik vond het ook een snelle manier om te ontspannen na een zware werkdag (tot juli 2020 werkte ik naast mijn zzp werk als kunstenaar nog in loondienst in de zorg). Na verloop van tijd dronk ik daardoor elke dag na het werk tot ik naar bed ging.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Toen het tot me doordrong dat ik zo nog jaren door kon gaan (echt minderen lukte niet), begon ik me daar wel zorgen om te maken en besloot ik helemaal te stoppen. Ik wilde de app Dry January weer installeren op 1 januari 2021 en kwam toen de Alcoholvrijheid-app tegen in de appstore. Ik heb die app op mijn telefoon gezet en ben de verhalen gaan lezen. Ik vond het zo herkenbaar wat ik las aan ervaringsverhalen, dat ik mezelf tot doel stelde zeker 100 dagen te stoppen omdat ik hoopte zo de gewoonte te kunnen doorbreken. In het begin hielp het mij heel erg om te denken “vandaag drink ik niet, morgen zien we wel weer”.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Er zijn heel veel voordelen aan het niet drinken van alcohol. Ik hoef me niet meer druk te maken of er wel een fles wijn in huis is. Ik leef niet meer zo naar 17 uur toe om het eerste glas in te schenken. Ik ben met alle liefde de BOB als we ergens naartoe gaan en mijn man wil iets alcoholisch drinken. Ik voel me meer in het hier en nu. Ik slaap beter en rustiger, lig ’s nachts minder wakker. Ik zie er minder moe uit, voel me fitter. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En wat mis je het meest?
Op vrijdag aan het eind van de middag sluit mijn man de werkweek af met een biertje (hij drinkt altijd maar 1 biertje àls hij al drinkt). Op die momenten mis ik het om dat samen te doen om aan het weekend te beginnen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het minst mis ik dat ik heel veel moeite had met opstaan ’s morgens. Ik ben nu fit en soms al voor de wekker wakker. Al heeft het wel een paar weken geduurd voor ik dat fitte gevoel kreeg.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Als ik het op vrijdag aan het eind van de middag lastig vind, pak ik gewoon een glas fris en ga zitten en voel wat er gebeurt. De zin om ook een biertje open te trekken is tegenwoordig na een paar minuten over.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
In plaats van alcohol drink ik thee, koffie, water of fris.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Voorlopig heb ik er geen enkele behoefte aan om weer te gaan drinken. Ik heb de 100 dagen al gehad, maar ga gewoon door met niet drinken. Heel misschien ga ik in de toekomst bij iets feestelijks 0.0 bier drinken, dat heb ik tot nu toe niet gedaan, omdat ik bang was dat ik daardoor in de verleiding zou komen om weer iets met alcohol te gaan drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik las in 1 van de ervaringsverhalen: “alcohol heeft nog nooit iets leuks leuker gemaakt en iets slechts minder slecht”, dat vond ik de beste tip die ik ooit gelezen heb. Samen met de uitspraak “vandaag drink ik niet, morgen zien we wel weer” , heeft dat ervoor gezorgd dat ik wanneer ik het in het begin moeilijk had toch doorzette. Misschien heeft iemand die wil stoppen daar ook iets aan?

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Iedereen die twijfelt of hij/zij moet stoppen raad ik aan de app alcoholvrijheid op zijn telefoon te zetten en te stoppen met drinken. Dat je twijfelt zegt waarschijnlijk al genoeg over je alcoholgebruik.

 

En zo is het maar net! Onwijs bedankt voor het delen van jouw ervaringen. En wat kan ik me er in herkennen zeg. Ik heb met een grote glimlach je opsomming van de voordelen gelezen, en wat betreft die 0.0: ook daar kan ik me maar al te goed aan relateren. Ik heb er zelf bijna 2 jaar mee gewacht voordat ik het aandurfde, en ben ervan overtuigd dat ik ook echt niet eerder een alcoholvrij bier had moeten drinken. Mijn eerste 0.0 sinds ik gestopt ben was tijdens een concert van Rowwen Hèze (voor die tijd mijn ultieme biermekka). Dat flesje in mijn hand vond ik wel zó verwarrend dat ik niet voor mezelf in had gestaan als ik dat eerder had geprobeerd. Nu kan ik net zo goed feesten met 0.0 als met gewoon bier, maar dat heeft echt wel even geduurd…

Nogmaals ontzettend bedankt voor deze waardevolle bijdrage, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook zijn of haar unieke reis naar alcoholvrijheid met ons willen delen: heel erg graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik er zo snel mogelijk contact met je over op.

UPDATE: een tijdje na het plaatsen van dit verhaal kreeg ik nog een mooie tip van de schrijfster van dit verhaal. Bedankt daarvoor, ik ga er graag snel voor zitten:

“Ik heb onlangs een boek gelezen waarvan ik denk dat het mensen misschien kan helpen om alcoholvrij te blijven. Ik kreeg het voor mijn verjaardag. Het is een autobiografische roman: Shuggie Bain van Douglas Stuart. Misschien ken je het al, maar zo niet, dan is het zeker de moeite waard!”

Leave a Reply