“Breek alle kettingen”

Het kan toch zo verleidelijk zijn leed en tegenslag te verdoven met alcohol. Maar helaas lost alcohol helemaal niks op. Integendeel… en als je daaraan gewend raakt, is het extra zwaar om van die verdoving af te komen. Gelukkig is het de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week toch maar mooi gelukt, na een bijzonder zware periode in zijn leven. Niets dan respect voor de hoofdpersoon van dit prachtige verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een man van 35 jaar en geadopteerd uit Sri Lanka. Ik ben vader van een prachtige dochter die bij haar moeder woonachtig is.  Ik werk sinds enige tijd bij de overheid als medewerker begeleiding en veiligheid, Gelukkig heb ik geen drugsverleden, maar vier jaar lang had ik niks meer. Ik was alles verloren, dakloos en belandde in de put. De adoptie was moeilijk en complex voor mij, en dat is een onbewust maar ingrijpend proces geweest.

Maar vier jaar later na hard knokken is mijn leven op alle vlakken weer op de rit! Elke stap is er eentje, wat later bij elkaar de grootste stappen zijn. Ik heb inmiddels een eigen sociale huurwoning aan het rand van een bos en een baan bij de overheid. Ik heb ook weer een auto en financieel meer vrijheid. Ook sta ik langzaam open voor de liefde en geloof ik in de liefde na anderhalf jaar single te zijn geweest. Ik ben mentaal en fysiek fitter. Nu ben ik alcoholvrij en bouw ik ook tabak langzaam af. Breek alle kettingen!

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral bier, wijn en rosé. Ik dronk zeker zes dagen per week. Het was jarenlang een patroon in de dalmomenten van mijn leven.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu meer dan 100 dagen gestopt met alcohol, puur op eigen kracht.

Was dit je eerste poging?
Dit was is mijn eerste oprechte poging.

Waarom ben je niet eerder gestopt met alcohol?
Mentale pijn en verdoving (ptss) hield me tegen. En er zijn eindeloze wachtlijsten in de GGZ en verslavingsklinieken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Geen katers meer en lam gevoel.

En wat mis je het meest?
Soms de roes.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De stank en destructief bezig zijn.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan drink ik alcoholvrije drankjes.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Sap of soms dus alcoholvrij bier.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben voorgoed gestopt.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Zet door en ga door je mentale en fysieke pijn grens, ook al word je aan je lot overgelaten door specialisten. Zoek oplossingen en zet door!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Alcohol maakt je ziel en hart kapot! Inclusief je relaties en het werkt als vergif in je eigen lichaam en geest. Zoek hulp en als er geen hulp is, ga voor je wilskracht! Besef dat de eerste weken hels kunnen zijn en het mentaal een hard proces gaat zijn. Angsten, irrationele gedachten en alles wat je vroeger verdoofde en ga je dan ineens voelen. Mediteer, leer en probeer, en keep on going!

Ik zend een ieder veel licht en liefde toe! Ook al is het pad eenzaam, duister en nat: geef jezelf de warmte!

 

En met die prachtige woorden dank ik je heel erg voor deze mooie bijdrage aan Alcoholvrijheid. Superknap dat je de kracht hebt gevonden om die 4 jaar om te keren en vrij de toekomst tegemoet te gaan. Ik wens je alle goeds en ben blij met de gedachte dat er nu dus ook weer zulke sterke mensen zoals jij bij onze overheid werken!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply