Beginnen we vandaag allemaal weer aan Wet February?

Na het inmiddels bekende Dry January breekt vandaag de maand aan die je wist dat zou komen: februari. Mocht je tot de gelukkigen horen die zichzelf verwend hebben met een maandje zonder katers, dan is nu natuurlijk het moment aangebroken om een keuze te maken. Ga je weer drinken of niet? Waarschijnlijk is de kans groot dat je vanavond weer ouderwets heerlijk en gort gaat, maar vergeet niet wat je allemaal hebt bereikt!

Voordat je nu heel voldaan een biertje open gaat trekken (en ja, die heb je best verdiend hoor), moet je eigenlijk even een momentje stilstaan bij je prestatie. Pak voor de grap een Heineken 0.0, en realiseer je hoezeer dit op het echte werk is gaan lijken. En terwijl je dat doet, moet je even kort opschrijven wat je allemaal gemist hebt aan de drank, en wat je daarvoor hebt teruggekregen tijdens je nuchtere maand. Nu weet je dat allemaal nog wel, maar over een half jaartje zijn die voor- en nadelen allemaal echt wel weer wat verwaterd. Die twee lijstjes kan je er later in het jaar weer eens bij pakken als je na de zoveelste onvermijdelijke kater nog eens gaat twijfelen of je niet eens zou moeten stoppen met die alcohol.

Daarna zou ik je natuurlijk willen overhalen om je alcoholvrije periode te verlengen (bijvoorbeeld tot een kwartaal of een jaar), maar dan begin ik wel heel erg op de alcoholvrije zeurpiet te lijken die ik niet wil worden. In plaats daarvan zou ik je willen aanraden om jezelf de vraag te stellen “waarom eigenlijk per sé januari?”. Waarom doe je juist geen dry februari, march of november? Is het omdat je het drinken zat bent geworden na de feestmaand? Of omdat het sociaal wat meer geaccepteerd is als veel meer mensen het doen in deze maand?

Beide redenen laten naar mijn idee belangrijke punten zien van de kern van het probleem. Te vaak drinken is niet relaxed, en de maatschappelijke druk stiekem eigenlijk ook niet. Hoe relaxed zou het zijn als je daar helemaal boven kan staan?

Dat kan, en dat is minder moeilijk dan je denkt. Je hoeft er niks voor te doen, alleen maar iets voor te laten…

Think about it! En daarna: geniet van je dry/wet/moist February! Want wat je ook doet, probeer er altijd van te genieten.

Proost!

Leave a Reply