“Alsof je de enige wolf in de roedel bent, die niet van kippen houdt”

Het is dat ik zelf nooit in een kroeg heb gewerkt, maar ik kan me zo voorstellen dat het daar soms praktisch onmogelijk zal voelen om als enige geen alcohol te drinken. En dan al helemaal als eigenaar, altijd op zoek naar de beste producten voor je gasten. Maar toch is het de auteur van dit ervaringsverhaal alweer ruim 150 dagen gelukt om alcoholvrij te blijven. Een knappe prestatie! Heel leuk om die ervaringen ook eens van over de andere kant van de bar te horen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben zelfstandig ondernemer. Ik run een restaurant met een bar. En een cateringbedrijf. In dit bedrijf zit ik ook regelmatig achter de piano.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Alles eigenlijk. Ik vind alles lekker. Ook op het gebied van eten. Ik hou ook van mooie producten. Ambacht. Dus ook van mooie wijnen, bieren, likeuren en cognacs.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
150 dagen.

Was dit je eerste poging?
Ik heb zowel in 2019 als in 2020 een maandje droog gelegen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Mijn interesse voor mooie producten, het drukke leven, het verlangen naar kortstondige momenten van ontspanning. En natuurlijk mijn vak; het is heel raar om als restauranthouder geen wijn meer te drinken. Alsof je de enige wolf in de roedel bent, die niet van kippen houdt.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik vond dat ik niet de versie van mezelf was, die ik zou kunnen zijn. Ik was niet fit, vaak moe, deed veel ‘dutjes’ en was ongeconcentreerd. Daarnaast weet je; als je vanaf je 16e tot je 50e haast nonstop hebt gedronken, dan moet er een moment komen dat je moet kiezen en de knoop moet doorhakken. Daarnaast ken ik ook de verhalen van collega’s waarbij het fout is gegaan. Er zijn een hoop bedrijven naar de knoppen gegaan, doordat de eigenaar geen maat kon houden.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben veel fitter, 15 kilo afgevallen, bruis van de ideeën op culinair, creatief en muzikaal vlak. Ik heb wandelen en sport weer leren waarderen. En ik kan langduriger concentratie opbrengen.

En wat mis je het meest?
Het ambacht, de mooie producten, de laurier in een Rhone wijn, het bittertje in een mooie stout. En vooral; op een roze wolkje, met een mooi glas in de hand mijmeren over de zin van het leven. Ik ga ook vast gezelligheid missen, met dat stond door corona sowieso al op een laag pitje.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het gevoel van minderwaardigheid.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Dan schenk ik mezelf een halve liter Weizen 0.0 in en trek ik een zak Japanse pindanootjes open.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Alcoholvrij bier, verse vruchtensap, thee, mineraalwater met mint, citroen en gember en veel ijsklontjes.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik wil sowieso 2021 helemaal droog houden. Daarna was ik van plan om alcohol te bewaren voor bijzondere momenten. Maar daar zie ik nu al tegen op. Wetende dat ik het gewoon te lekker vind en weer terug val in mijn oude routine. Ik denk nu dat ik het doorzet, en het klinkt gek… maar het voelt een beetje als een afscheid. En zoekende naar manieren om daar mee om te gaan, kwam ik op je site terecht.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Jazeker! Wees lief en gun jezelf eens wat! Beloon jezelf zo nu en dan met een lekker luchtje, een nieuwe trui of een avondje theater. Denk altijd maar zo; een zak chips is altijd nog beter dan een paar biertjes. En zoek een leuke bezigheid. Ga een instrument bespelen, of meer sporten.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Nou, dan zou ik mijzelf als restauranteigenaar in de voet schieten, niet? Niet iedereen wordt dagelijks geconfronteerd met de verleidingen en moet rigoureus het roer omgooien. De behoefte in bedwang houden is vaak al goed. Drink vooral niet thuis, maar ga gewoon wat vaker uit eten. En als je dan echt niet wil drinken, kies dan voor een restaurant met een uitgebreide 0.0 kaart!

 

Onwijs bedankt voor je verhaal, en voor deze tips! Met name die “drink vooral niet thuis” zette me wel te denken. Daar was ik niet zo goed in 😉 Zou het anders zijn geweest als ik alleen in de kroegen en op borrels/feestjes had gedronken? Of zou ik dan gewoon veel vaker naar de kroeg zijn gegaan? Dat laatste zou me niet verbazen.. maar ja. Gelukkig kan het leven ook alcoholvrij fijn en gezellig zijn, dat is wel zo makkelijk!

Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook een keer zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen, heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply