“Als je niet meer drinkt, wordt pas duidelijk dat er veel meer is in het leven”

Een van de mooiste dingen van deze website, is dat ik er ervaringsverhalen op kan delen van mensen die ook een keer het roer omgegooid hebben naar alcoholvrijheid. Daarmee hoop ik samen met hen andere mensen te inspireren om ook eens die spannende stap te zetten. Neem nou bijvoorbeeld dit ex-studiegenootje van me, die inmiddels ook het wonderlijke leven 2.0 als ouder ondergaat. Ook zij heeft de voordelen ingezien van een leven zonder katers. Hieronder lees je haar verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik parttime fulltime moeder (in het weekend is mijn zoonlief bij zijn vader). Ik leef dankbaar van een uitkering, en wil dat graag doen tot hij naar school gaat en ik verplicht tijd heb om van hem weg te zijn. Ik wil graag met hem zijn, en de vijf dagen die we samen hebben wil ik absoluut niet in vermindering brengen. Daarnaast doe ik freelance projecten en ambieer ik schrijvend centjes te verdienen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?

Ik ben sowieso niet 100% gestopt, maar mijn voorkeur gaat er absoluut naar uit om niet te drinken, en dit gebeurt dan ook in principe zelden. In 2017 werd mijn zoontje geboren, daarvoor was ik negen maanden zwanger, maar al wel twee jaar dáárvoor was ik aan het experimenteren met niet drinken, in meer en mindere mate.

Was dit je eerste poging?

Het begon toen ik tijdens mijn studie veelvuldig met mijn werkgroepdocenten in de kroeg zat. Ik had er altijd al een handje van om te onderzoeken wat voor anderen normaal/gangbaar was, en te kijken naar alternatieven. Het idee om te stoppen met alcohol kwam zo ook in me op, ik probeerde het, hield het een week vol en vond dat een gigantische prestatie. Terwijl mijn vrienden wel dronken en ik dus nuchter bleef, ontdekte ik dat dat heel saai gezelschap was. Bovendien voelde ik me super, en als ik niet drink, op een avond, in een situatie, voelt dat nog steeds als een overwinning.

In dezelfde periode ben ik ook eindeloos vaak gestopt met roken. Roken en alcohol waren erg aan elkaar verbonden, dus ik dronk als ik rookte en andersom. Beide motiveerde elkaar om het of wel of niet te doen. Eigenlijk ervaar ik beide als eindeloos proberen ermee te stoppen, en in plaats van dat ik het teleurstellend vind dat ik daar nog steeds niet volledig in geslaagd ben, voel ik me er juist heel goed bij om er heel vaak mee te kunnen proberen te stoppen. Bovendien geeft het een onwijs bevrijdend gevoel omdat ik het wel kan doen, zonder er meteen helemaal hooked aan te zijn.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?

De afgelopen weken had ik 3 dates met een jongen, en toen heb ik wel wat glaasjes gedronken maar eigenlijk vind ik dat zonde, van alles. Maar, ik vond het ook wel lekker, en heel soms laat ik me er dus toch door in de verleiding brengen. In de afgelopen jaren zijn er een aantal momenten geweest waarin ik wel dronk, en een enkele uitschieter waarin ik meer dan drie glazen consumeerde. Het is gewoon heel gangbaar om te drinken, en hoewel ik dus een groot voorstander ben van niet doen wat gangbaar is, is het soms toch ook wel rustig om eens met de stroom mee te zwemmen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?

Uiteindelijk voel ik me toch iemand die niet drinkt, met af en toe een uitzondering. Dat komt omdat alcohol weinig toevoegt, volstrekt onnodig is om van het leven of het moment te genieten en ik eindeloos in de kroeg of waar dan ook zitten zuipen (waar ik in het verleden super veel plezier aan heb beleefd) tegenwoordig een zielige manier van tijdsbesteding vindt. Wat is er mis met slapen? Of met vroeg fris en fruitig opstaan (zeker als je een kind hebt)? Met overdag leven? Met alleen zijn in plaats van altijd maar in gezelschap?

Wat mis je het meest en het minst van alcohol?

Het gevoel, de sensatie, het ultieme genietende idee dat alcohol oproept. Ik kan gelukkig ook erg genieten van een bakkie koffie, en ook van alcoholvrij bier of spa rood, maar het haalt het tóch niet bij een koud biertje. Tegelijkertijd proef ik als ik aan dat koude biertje denk meteen het nare gevoel van alcohol in je mond, en denk ik aan de invloed die het op je brein en je gedrag heeft, en dat trekt me dan weer helemaal niet.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?

Weer stoppen! Zoals de afgelopen weken, de jongen was geen match dus dat scheelde, maar hij was ook zo gewoon om te zuipen dag na dag en te roken, en dat maakte hem onaantrekkelijk. Het is ultiem zoekende zonder dat je weet dat je zoekende bent. Je denkt gewoon dat dat het leven is, terwijl er veel meer is dan dat en dat pas duidelijk wordt als je niet meer drinkt. En nu de jongen “afgepoeierd” is ben ik heel blij dat ik weer terug mag gaan naar mijn eigen cocon van rust en innerlijke reinheid!

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?

Af en toe een drankje is voor mij geen probleem, maar het hoeft gewoon niet dus ik zal het in de toekomst ook weinig doen. Stel je voor dat mijn zoon afstudeert en dat vraagt om een ‘bubbel’, dan sta ik daar als “onthouder” na een half glaasje al lam te zijn! Dat is een beeld dat me helemaal niet trekt. Dus dan maar niet!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?

Het leven heeft veel meer in petto zonder alcohol, en je weet pas wat je lekker voelen is, zowel lichamelijk als mentaal, als je niet drinkt. Dagen mogen eerder beginnen en katers zijn vreselijk.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?

Doen! Haha. Ik heb mijn vader en moeder ook al succesvol overtuigd (vooral mijn vader, mijn moeder gedeeltelijk).

Dat was het verhaal van Aline! Mocht je na het lezen van dit verhaal ook je ervaringen met ons willen delen: graag! Laat dan even je email achter op deze pagina en ik mail je zo snel mogelijk wat vragen. Hopelijk helpen we daarmee samen weer nieuwe mensen over de streep!

Leave a Reply