“Alles om me heen maakte ik stuk”

Er is veel moed en kracht voor nodig om je probleem te onderkennen en je op te laten nemen in een verslavingskliniek. De held uit het ervaringsverhaal van deze week heeft dit gedaan, en schrijft van daaruit over zijn tocht om dichter tot zichzelf te komen. Mooie woorden tijdens een prachtig sterke stap in zijn leven:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Op dit moment zit ik in een verslavingskliniek, thuis ben ik allround medewerker bij een koeriersbedrijf. Ik ben 36 jaar en ben vader van een zoon die nu 12 is.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Zelf dronk ik alleen maar bier. Op avonden dat ik alleen thuis was (en dat was meestal twee of drie avonden per week), dan dronk ik 12 halve liters per avond weg.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik heb nu 62 dagen niet gedronken.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik heb meerdere pogingen gedaan om te stoppen, maar dit is wel mijn eerste serieuze poging om te stoppen. Alles om me heen maakte ik stuk, vandaar mijn keuze om nu 12 weken in een verslavingskliniek te zitten.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik kon niet bij mijn emoties en gevoelens komen, door deze niet te voelen of doordat ik er niet bij wilde komen. Ik vond het fijn om op die avonden dat ik alleen was wel bij mijn gevoelens te komen en dit te bespreken met mijn ‘groene vrienden’ (lees: de blikken Heineken).

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De alcohol maakte meer kapot dan me lief was, en ook het contact met mijn zoon werd minder waardoor ik nu moet vechten voor mijn ouderschap.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Door de therapieën die ik hier heb lukt het me om meer naar mijn gevoelens te komen en deze ook bespreekbaar te maken. Niet alleen de negatieve gevoelens, maar ook het gevoel van zucht en trek mogen worden besproken.

En wat mis je het meest?
Toch wel de gesprekken met mijn groene vriend, waarin ik mijn gevoelens kon uiten naar de alcohol terwijl ik deze juist moet uiten naar mijn vriendin en familie.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het verdwijnen van de lege blikken, steeds als ik gedronken had moest ik het bewijs laten verdwijnen. Meestal deed ik dat door deze stiekem in een plastic tas te doen en die dan in de container te gooien, maar dan was de bak ook gauw vol. Daarom deed ik het vaak in de ondergrondse container. Het op één zetten van alcohol, dat mis ik het minst. Vreselijk om te manipuleren en te liegen tegen mijn dierbaren.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Mijn gevoelens wil ik uiten naar mijn dierbaren en me openstellen als ik het moeilijk heb.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Voornamelijk drink ik ice tea.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Zelf wil ik het niet meer in huis hebben, ook geen twee blikken. Bij mij worden twee blikken er zo vier, acht, zestien…

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Schaam je niet voor je trek- en/of zuchtmomenten. Blijf er niet mee zitten en maak het duidelijk aan de mensen om je heen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Maak de dingen die je dierbaar zijn niet kapot door het gebruik van alcohol. Je denkt dat het goed gaat komen door je gebruik, maar uiteindelijk komt alle ellende er dubbel en dwars weer uit. Pak het mooie leven op en maak er een verslavingsvrij leven van.

 

En dat gun ik iedereen van harte, en jou vooral! Ik vind het echt supergoed van je dat je deze stap maakt, en (dit staat niet in dit verhaal maar in de mail die je erbij stuurde) je voornemen om hierna zelf als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan om anderen toont dat je echt de intentie hebt om de wereld om je heen een betere plek te maken. Je zoon kan trots op je zijn!

Onwijs bedankt voor het delen van je verhaal, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met drinken willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply