Alcoholvrijheid is er ook in 2023 weer voor jullie!

Hallo beste allemaal! Deze week voor de verandering eens geen nieuw ervaringsverhaal zoals jullie gewend zijn, maar in plaats daarvan een uitgebreide update van mij: Rein, die gast die in 2019 de site en app Alcoholvrijheid in het leven heeft geroepen en die deze sindsdien met veel liefde en plezier voor jullie in de lucht houdt. Wat begon als een hele leuke afleiding om mijn eigen reis naar alcoholvrijheid van me af te schrijven en programmeren, is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig project met flink wat lezers en gebruikers. En daar ben ik stiekem best wel trots op. Helemaal dankzij jullie!

Over mijn eigen reis in alcoholvrijheid: vannacht om half 4 is het welgeteld precies 5 jaar geleden dat ik mijn laatste biertje heb gedronken. 5 jaar! Echt, ik vind het nog steeds echt ongelofelijk, en kan alleen maar fantaseren hoe absurd hard die Rein van vroeger mij uit zou lachen als ik hem dit destijds zou vertellen. Nóóit meer drinken? Welnee… maar wat begon als een soort challenge om 1 compleet kalenderjaar niet te drinken, is ongepland uitgelopen tot een compleet nieuw alcoholvrij leven. En daar kreeg ik als bonus ook nog eens een prachtig doel bij voor al mijn nerderige hobby’s: Alcoholvrijheid.nl! Hoe leuk is dat?

Uiteraard krijg ik op feestjes nog steeds regelmatig de vragen ‘hoe doe je dat?’ en ‘hoe hou je het vol?’. En hoewel ik over beide vragen echt complete boeken vol zou kunnen schrijven (en dat misschien ook nog wel eens ga doen), zijn de beknopte antwoorden eigenlijk kinderlijk simpel. Hoe doe je dat? Nou, gewoon… doen! (al kan het helpen om hier mijn 3 gouden tips te lezen). En hoe hou je het vol? Nou, makkelijk. En dat klinkt misschien arrogant of zo, maar dat is het niet. Want echt: hoe langer je stopt, hoe makkelijker het wordt. Jaar 1 was zwaar en echt niet makkelijk, maar jaar 2 was al vele malen minder zwaar. En de 3 jaren daarna draaide ik mijn hand er echt niet meer voor om. En vandaag is het supermakkelijk. Zonder overdrijven, het is gewoon echt zo!

Heb ik dan echt nooit meer zin in alcohol? Dat weet ik niet echt… natuurlijk heb ik ook soms een klotedag waarbij het me allemaal niks meer kan schelen, en dan schiet de vlucht in alcohol wel eens door mijn hoofd. Maar meer uit gewoonte dan uit overweging. Inmiddels weet ik dat alcohol (net als roken) niks oplost. Het is er alleen maar een probleem bij. Dat wil je toch niet? Ik moet er in elk geval echt niet aan denken, hoe slecht, gaar en uitzichtloos mijn dag soms wel niet is.

Daarnaast verlang ik ook echt vaak nog wel terug naar de gezellige spontaniteit, maar als ik daar nuchter op terugkijk is alcohol echt niet het enige ingrediënt uit dat verleden. Ik had toen simpelweg veel minder verplichtingen en verantwoordelijkheden. Ik had geen kinderen, geen serieuze baan, en ik had tijd genoeg om de katers uit te slapen. Vandaag ben ik 39 en heb ik die tijd gewoon niet meer. En als ik die had, zou ik die nu echt niet meer in willen ruilen voor een kater. Tegenwoordig realiseer ik me steeds meer hoe waardevol het concept tijd is in het leven, en tijd die je beschonken uitgeeft is eigenlijk twee keer zo duur. Je herinnert je vaak amper wat je ermee hebt gedaan, en daarna mag je uren lang op halve kracht leven om die tijd weer in te halen. Zo zonde! Daar wil ik echt niet meer naar terug. En dus heb ik nu vaker nachtmerries over dat ik toch weer ben gaan drinken, dan dat ik werkelijk in de verleiding kom om een biertje open te trekken.

En dat gevoel van vrijheid, en het zelf ervoor kiezen om je huidige leven niet meer in te willen ruilen voor een leven in verslaving, dát is wat ik jullie allemaal het meeste gun. Dat is wat ik hier elke week aan het promoten ben. Niet door belerend met mijn vingertjes te zwaaien, maar juist door jullie het gras van de buren te laten zien. Goed voorbeeld doet goed volgen zeggen ze wel eens, en met alcohol geloof ik daar echt heilig in. Mijn lieve vrouw is daar het levende voorbeeld van: die is inmiddels ook al bijna 3 jaar alcoholvrij. Helemaal uit zichzelf, maar toch zeker ook wel getriggerd door jaloezie op mijn frisse alcoholvrije levensstijl. Ik heb haar nooit gevraagd of aangeraden om te stoppen, maar als je maar vaak genoeg ziet hoe relaxed het zonder alcohol kan zijn, dan wil je het vroeg of laat toch ook een keertje zelf proberen. En dat is dan ook de filosofie achter deze site. Je moet het immers zelf willen, en daar help ik je graag zoveel bij als ik kan.

Maar goed, genoeg over mij, hier even over Alcoholvrijheid! Wat zijn mijn plannen voor het komende jaar?

Nou, om met het belangrijkste nieuws te beginnen: ook in 2023 ga ik natuurlijk vrolijk door! Ik heb voor mezelf besloten om elk jaar die keuze te gaan maken (het moet immers wel leuk blijven en niet veranderen in een ‘moetje’), maar gelukkig vind ik het nog steeds heel erg leuk om elke week een verhaal te delen, en de reacties die ik daarop hoor zijn vaak echt hartverwarmend. Hoe zou ik daar ooit mee kunnen stoppen? Oke, het kost natuurlijk wel best wat tijd en ik heb ook weer niet altijd even veel zin om in de pen te duiken, maar als ik dan denk aan de mensen die echt uitkijken naar een verhaal dat ze motiveert om door te zetten en dat ze kracht geeft in de wetenschap dat ze er niet alleen voor staan (niet mijn woorden), dan is die zin gelukkig snel gemaakt hoor. Hoe mooi is dat je zoiets vanachter je kleine laptopje kunt realiseren?

Daarnaast vind ik het gewoon stiekem ook supervet dat er daadwerkelijk mensen zijn die zo blij zijn met mijn app dat ze compleet vrijwillig een donatie doen aan deze site. Ik doe het natuurlijk bij lange na niet voor het geld (als ik uit de kosten kom ben ik helemaal blij), maar gek genoeg motiveert het wel enorm. En ik vind het een prachtig gebaar dat mijn overtuiging bevestigt dat je je site of app echt niet helemaal vol hoeft te plempen met vervelende reclame of paywalls om uit de kosten te komen. Ik moet er niet aan denken zeg… Momenteel kom ik gelukkig helemaal uit de kosten door die lieve donateurs en een beetje affiliate marketing (dat betekent dat ik een klein beetje commissie ontvang als iemand bijvoorbeeld via een linkje op deze boekenpagina iets bij Bol.com koopt. Dat kost de koper niets extra’s maar levert mij ongeveer 50 cent per boekje op, wat zo’n 2 keer per maand gebeurt… Niet veel, maar toch leuk!)

Maar goed, veel liever geef ik dus alles dat ik maak gratis weg, zodat iedereen het kan gebruiken die het wil gebruiken, hoe rijk je ook bent. Zoiets zou toch niet alleen weggelegd mogen zijn voor mensen met een creditcard? Alcoholvrijheid is er absoluut voor iedereen, en zal dat ook altijd zo blijven. Helemaal gratis. Beloofd!

En verder geeft Alcoholvrijheid mij een prachtig onderwerp om al mijn programmeerhobby’s op te kunnen botvieren. Ik vind het heerlijk om met code te puzzelen en nieuwe technieken te leren, en hoe leuk is het als je dan ook gelijk een tastbaar onderwerp hebt om al je nieuwe skills op te kunnen toepassen? En gelukkig heb ik op technisch vlak nog heel veel ideeën voor de app (mede door de feedback en tips die ik hier af en toe krijg).

Maar mijn belangrijkste goede voornemen voor 2023 is dit keer iets anders. Ik wil nu namelijk echt werk gaan maken van een soort community. Ik ben de laatste tijd aan het leren hoe ik kan programmeren in React (een waanzinnig leuke Javascript-library om interactieve websites mee te bouwen), en daarmee heb ik als doel om een sociaal platform te bouwen voor mensen die willen stoppen met alcohol en/of sigaretten. Een beetje à la Facebook, maar dan gewoon helemaal netjes en natuurlijk helemaal alcoholvrij. Dat lijkt me echt wel leuk!

En om dat platform schoon te houden, ben ik van plan om het alleen beschikbaar te stellen voor gebruikers van de Alcoholvrijheid-app (of Rookvrijheid, daar maak ik waarschijnlijk een aparte versie voor). Op die manier voorkom ik dat automatische spammers toegang krijgen tot die plek, en kan ik het gelijk integreren met allemaal leuke andere features die ik in gedachte heb.

Dus, daar kunnen jullie je alvast op verheugen in 2023: de alcoholvrijheid community wordt dan een feit! Ik moet nog even een leuke naam verzinnen, en wanneer hij ook werkelijk bestaat weet ik niet precies, maar hij komt er in elk geval aan. Naast ten minste weer 52 (!) nieuwe ervaringsverhalen, en de nodige verbeteringen aan de apps. Ik hoef me in elk geval niet te vervelen zolang ik dit doe!

Om af te sluiten zou ik graag nog even een kleine oproep doen. Mocht je dit lezen en inmiddels al een tijdje gestopt zijn met alcohol (bijvoorbeeld een half jaartje of langer), zou je dan misschien willen overwegen om ook een keer (100% anoniem) je ervaringen te delen? Als je op deze pagina je email achterlaat mail ik je binnenkort een paar vragen, en aan de hand daarvan kan ik dan weer een nieuw verhaal maken voor op de site. Ik heb er nog een paar op de plank staan, maar het blijft altijd een beetje spannend hoe lang ik nog vooruit kan. Dus alle verhalen zijn meer dan welkom!

En ach, uit de categorie #durftevragen nu ik toch bezig ben met verzoekjes: mocht je stiekem nog iets willen doneren kan dat van harte via deze pagina, of als je liever op een andere manier bijdraagt kan dat ook zeker door een leuke review over de app te plaatsen in de appstores van Google (Android) of Apple (iPhone). Met 5 sterren zorg je er indirect voor dat er meer mensen met mijn app in aanraking komen, en daar help je mij en mijn appjes dus ook weer mee. Bij voorbaat tienduizend maal dank!

Allright dan, dit verhaal is per ongeluk een flink stuk langer geworden dan ik had bedacht, maar ja. Mocht je dit nog steeds aan het lezen zijn (hulde!), dan gebruik ik mijn laatste woorden van dit verhaal heel graag om je alvast een supermooi en alcoholvrij 2023 te wensen. Al is het ‘maar’ alleen de maand januari: het feit dat je hier bent zegt al veel over jou en je intenties. Ga zo door en geloof in jezelf!

Onwijs veel dank voor al jullie steun, lieve woorden en dankbaarheid, en laten we samen weer een zo prachtig mogelijk nieuw jaar van maken. Wij kunnen dit!

Heel veel liefs,
Rein
(van Alcoholvrijheid en Rookvrijheid dus)

11 Comments

 1. Marjan de Lang December 31, 2022
  • Alcoholvrijheid December 31, 2022
 2. Petra December 31, 2022
  • Alcoholvrijheid December 31, 2022
 3. Huib January 1, 2023
  • Alcoholvrijheid January 1, 2023
 4. Yvonne January 4, 2023
 5. Anouk January 6, 2023
  • Alcoholvrijheid January 6, 2023
 6. annet Mastwijk Van January 28, 2023
  • Alcoholvrijheid January 28, 2023

Leave a Reply