“Alcoholvrij leven is zo de moeite waard”

Dat alcohol niet zonder gevaren is weten we allemaal, maar met een beetje pech erbij kan een valpartij toch ineens heel eng aflopen als je niet uitkijkt… De schrijfster van deze week maakte zoiets naars mee, maar gelukkig heeft ze die heftige gebeurtenis aangegrepen om professionele hulp in te roepen bij de AA. En met groot succes, want sindsdien leeft zij helemaal alcoholvrij. Een indrukwekkend verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben huisvrouw, moeder van 2 kinderen, gehuwd. Ik zorg voor het huishouden maar ben ook actief bezig met poëzie en schilderen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk eigenlijk alles waar alcohol in zit, bier, wijn, sterke dranken ook. Ik ben begonnen met drinken toen ik 13 jaar was. Ik ben nu 58 jaar. Vroeger dronk ik niet doordeweeks, maar ik kon wel goed doorzakken in het weekend. Dan kon ik gemakkelijk 2 flessen wijn drinken, aperitieven en als dat niet genoeg was dan kwamen daar nog enkele biertjes bij. De laatste twee en een half jaar dat ik dronk, was het elke dag raak. Dan klapte ik 4 of 5 sterke donkere bieren achterover en ging ik compleet boven mijn theewater slapen. In het laatste jaar heb ik 4x een black out gehad waarvan ik me niets meer herinner.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 4 jaar en 3 maanden gestopt met het drinken van alcohol. Vandaag heb ik 1000 katers uitgespaard volgens de app.

Was dit je eerste poging?
Neen, ik heb zes pogingen gedaan. De zesde keer was voor mij de goeie keer. Ik deed wel jaarlijks mee met tournee minerale in februari: 1 maand zonder alcohol, ja dat kon ik wel. Maar tegen het eind van de maand popelde ik alweer om te kunnen drinken. Dan moest ik in de maanden erna mijn schade dubbeldik inhalen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik kon me gewoon geen leven zonder drank voorstellen. Het zit zo in onze cultuur ingebakken. Feesten zonder drank, dat kon toch niet leuk zijn? Een etentje, dat hoorde er gewoon bij.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Na een valpartij. Ik had de hele dag gedronken en ‘s avonds na een whisky cola ging ik in black-out. Ik viel voorover met mijn hoofd op een scherpe hoek van een deurklink. Mijn zoon heeft me om 23u gevonden met mijn hoofd in een plas bloed. Op zijn aandringen werd de ambulance gebeld en werd ik naar de spoed afgevoerd. De bloedtest wees 2.7 promille uit. De hele nacht op spoed heb ik liggen huilen. De volgende ochtend kwam mijn man me halen. De kinderen waren thuisgebleven uit school. Iedereen was in shock. De schaamte bij mij was groot, het schuldgevoel nog groter. Tegen de middag heb ik impulsief gebeld naar AA en diezelfde dag nog is er iemand langs geweest. Hij luisterde en stelde rake vragen. Hij begreep me zonder veel woorden. Hij nodigde me uit om de donderdag naar de meeting te komen. Met een klein hartje, een blauw oog en een genaaide wond ben ik ernaartoe gereden…. en tot op heden woon ik elke meeting bij, tenzij het echt niet anders kan.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De grootste voordelen…. elke dag fris opstaan, veilig met de auto kunnen rijden, geen last meer hebben van katers en maagpijn. Het vertrouwen terug krijgen van mijn gezin. Kunnen feesten en alles nog weten.

En wat mis je het meest?
Heel eerlijk: ik mis het nog wel eens, de smaak van een bruin bier of een picon met witte wijn.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Al het negatieve van alcohol mis ik niet. De stress die ik had om altijd drank in huis te hebben. En de angsten die mijn gezin doorstaan heeft, telkens als ik de trap moest nemen om te gaan slapen..

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik denk aan de AA vergaderingen en wat ik daar allemaal aan tips krijg om niet te drinken. Ik neem vaak koffie of thee en durf wel eens meer te snoepen. Ik blijf goed bij de gedachte dat de zin om te drinken ook weer over gaat.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Water, thee, koffie, ice tea heel af en toe een alcoholvrij aperitief, mits het niet te veel lijkt op een bestaand aperitief. Een alcoholvrije mojito lijkt bijvoorbeeld veel te veel op de echte mojito. Er is trouwens genoeg keuze voor handen.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben van plan om niet meer te drinken, want ik kan het gewoon niet bij 1 of twee drankjes houden. Als ik weer zou gaan drinken, dan ben ik binnen de kortste keren weer verslaafd…

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Zoek hulp, praat er over, ga naar je huisarts, zeker als je gebruik problematisch is.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Alcohol is een legale harddrug. Mensen denken vaak “mij overkomt het niet”, maar de lijn is heel dun tussen gelegenheidsdrinker en alcoholverslaafde. Het is eigenlijk een gif en het verwoest veel meer dan we kunnen bevatten. Alcoholvrij leven is zo de moeite waard. Niet meer afhankelijk zijn van drank om een feestje te bouwen of de dag door te komen. Je kunt jezelf weer recht in de ogen aankijken, en je medemensen ook.

 

Onwijs bedankt voor het delen, en wat ben ik blij dat je inmiddels al ruim 4 jaar niet gedronken hebt zeg! Supergoed van je, en wat moet dat ook ongelofelijk fijn zijn voor je gezin zeg. En je arme zoon, want ik moet er niet aan denken zeg, wat jullie allen met die valpartij hebben meegemaakt zeg… Maar een geluk bij een ongeluk noemen ze dat toch wel eens? Doordat jij nu al jaren vrij bent is die narigheid toch niet voor niets geweest, zeggen we dan maar…

En heel mooi dat je nog altijd zo vaak als je kunt naar de AA meetings gaat. Daar draag je toch weer een steentje bij aan mensen die nog niet zo ver zijn als jij tegenwoordig. Complimenten voor dat goede werk, daar red je levens mee!

En tenslotte: heel erg bedankt voor het delen van dit openhartige verhaal! Mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply