“Alcohol is de naarste drug die ik in mijn leven gebruikt heb”

Vaak lijkt het zo normaal om elke week aan gort te gaan op feesten, festivals of in de kroeg. Dat is toch gewoon gezellig? Maar pas als je daarvan afstapt begin je in te zien hoe vreemd dat leven eigenlijk wel niet is. Vandaag het ervaringsverhaal van een getrouwde universiteitsdocent met 2 kinderen, die wel van een feestje of 2 of 3 of 4 hield. Als ik het zo lees vind ik het soms best een confronterend verhaal, zeker omdat het zo onwijs herkenbaar voor mij is. Drinken is toch gewoon gezellig en hoort er toch gewoon bij?! Nou ja..

 

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik heb altijd veel gedronken. Ben een zogenaamde bingedrinker. Ik begon met veel drinken op mijn 13e. Ik dronk met uitgaan en tijdens mijn puberjaren ook vooral even indrinken met vrienden. Daar gingen dan ook flessen sterke drank doorheen (want goedkoop en snel dronken). “Out gaan” gebeurde regelmatig en een avond niet gekotst is een avond niet geleefd. Toen ik eenmaal geld had als student dronk ik vooral veel bier. Ik zat zeker 4 a 5 dagen per week in de kroeg/discotheek en ging altijd door tot het gaatje. Geen nachtcafé is mij onbekend in Amsterdam. Op een rustige avond zat ik aan 5 drankjes en op een uitgaansavond (3 x in de week) zeker 20. Later kwamen daar nog andere drugs bij, wat er wel voor zorgde dat ik iets minder ging drinken (want geen beste combi).

Maar goed, hoe lang je het ook probeert tegen te houden opeens ben je ‘groot’ geworden. Ik had een vaste relatie en kreeg mijn eerste kind en had al een tijd echte volwassen baan. Uitgaan werd al wat minder vaak, hoewel ik altijd even hard ging als in mijn studententijd, als we dan gingen. Ook drinken we thuis in mijn familie veel. Elke verjaardag, kerst, bezoek etc is het feest en gaan er zo 2 flessen de man doorheen. Elke keer als ik mij voornam minder te drinken op een avond of om op tijd naar huis te gaan, lukte dit nooit. Veel ongelukjes, vallen met de fiets, of van je barkruk af rollen, of van de stoel in de bus, ruzie maken, hoorde er allemaal bij dacht ik, bij mijn “kijk eens hoe rock en roll ik nog ben leven”. Je baby in de box leggen omdat je moet kotsen zaterdag ochtend…. super rock en roll.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben jan 2020 gestopt, dus ruim 9 maanden nu terwijl ik dit schrijf

Was dit je eerste poging?
Naast de zwangerschappen waarin ik uiteraard gestopt was heb ik tijden wat geminderd en 1 keer vanwege medische redenen een half jaar niet gedronken. Dit is de eerste echte bewuste keer voor mezelf.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Toch een soort gewenning, imago dingetje van mezelf. Ook was het totaal genormaliseerd in mijn vriendengroep en familie om zoveel te drinken. Ik dronk niet eens het meeste. Ik dronk nooit alleen en eigenlijk ook alleen met uitgaan (hoewel ik ook maandagmiddagborrels uitvond om mijn drankzucht te beteugelen)

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik raakte geïnspireerd door mensen om mij heen die een tijdje stopten met drinken. En drinken (zoals ik het doe) is niet te combineren met een jong gezin en fulltime baan. En aangezien maat houden niet mijn middle name is (in niets) besloot ik dan maar helemaal te stoppen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Alles! Ik ben energieker, blijer, heb een minder verdoofd gevoel. Alle plannen die ik maak voer ik ook uit. Ik sport meer, ik hou geld over, ik werk harder, ben minder sjachrijnig naar mijn kinderen toe. Op zaterdagochtend fiets ik bijvoorbeeld zo 2 uur door het bos met de kleinste en dan heb ik vaak daarvoor al een uur gesport. In plaats van tot 17 uur half kotsend je kind achter Netflix zetten en wachten tot de dag voorbij gaat.

En wat mis je het meest?
Niets. Ik denk met heel veel plezier terug aan de plotselinge avonturen. Die had ik ook niet willen missen (hoewel ik me er een groot aantal überhaupt niet kan herinneren). Avonden die eindigen in de karaoke bar of bij een of andere vreemde persoon thuis met een aantal mensen. Spontaan nieuwe vrienden maken. Dat je nooit weet waar de avond gaat eindigen.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Dat je nooit weet waar de avond gaat eindigen, haha. Hoe heerlijk om ergens te eten en dan naar huis te gaan en normaal tegen je man te zeggen hoe het was, in plaats van dat je al brabbelend met je kleren aan in slaap valt nadat een etentje toch wat later (lees 5 uur ‘s nachts) was geworden. De volgende ochtend om 6 uur opstaan met de kinderen en je prima voelen en plannen verzinnen wat je die dag gaat doen en dat je dan je portemonnee nog hebt en je fiets niet kapot is.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Dat is nog niet voorgekomen. Ik was bang voor het eerste terrasje in de zon, maar ja: hallo quarantaine! En inmiddels is het eerste terrasje geweest en had ik eigenlijk geen moeite, daarna zelfs nog een rondje hardgelopen, gewoon omdat het kan.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Alcoholvrijbier vind ik top voor in de kroeg en op borrels. Voelt hetzelfde in je hand en smaakt tegenwoordig prima. Verder drink ik zoals ik altijd al dronk thuis, namelijk koffie en water.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ga niet meer beginnen. Ik heb een heerlijke tijd gehad maar nu ontdek ik allemaal andere dingen om te doen en daar heb ik veel meer zin in nu.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Verzin een alternatief drankje voor bij gelegenheden. Dat maakt het makkelijk. En lees de verhalen op deze site.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Doe het! Alcohol is de naarste drug die ik in mijn leven gebruikt heb. Het is gek dat het zo normaal is. Ik ben voor legalisering van drugs en dus ook alcohol, begrijp me niet verkeerd. Maar het is drugs. Dus wil je een weekendje lekker gaan doe vooral. Maar, zo genormaliseerd en dagelijks en hoort erbij als alcohol is, en nu ik weet dat het alternatief in deze fase van mijn leven zo veel chiller is: lekker stoppen.

Ik vind het nu al een fijn idee dat mijn kinderen op gaan groeien zonder drank in huis, met 2 ouders die niet drinken. En dan mogen ze lekker aan de breezers of weet ik wat dan hip is als ze pubers zijn, lekker stiekem en daarna aan het bier in de studenten tijd. Maar voor de rest van hun leven geef ik ze dan een voorbeeld van hoe het ook kan.

 

En zo is het! De beste manier om mensen te beïnvloeden is door zelf het goede voorbeeld te geven. Zeker voor je kinderen! Onwijs bedankt voor dit geweldige verhaal. En mocht je na het lezen hiervan ook je verhaal met ons willen delen? Heel graag! Laat dan even je e-mail achter op deze pagina en ik neem zo snel mogelijk per mail contact met je op. Want ook jouw unieke verhaal zal anderen inspireren om die spannende stap te nemen. Sharing is caring 😉

One Response

  1. Peter Boon October 4, 2020

Leave a Reply